Garšaugi dārzā vai uz balkona. 7 ieteikumi

Pavasaris ir klāt! Sākot plānot dobju un dobīšu ierīkošanu, atceries par garšaugiem!

Balkonu saimnieki garšaugus var audzēt augu traukos kā galveno akcentu balkona apzaļumošanā.

FOTO: Evita Knospiņa, http://www.lotart.lv

Balkonu saimnieki garšaugus var audzēt augu traukos kā galveno akcentu balkona apzaļumošanā.

- Garšaugi ir moderna dārza neatņemama sastāvdaļa neatkarīgi no tā, vai tos kombinē ar citiem dekoratīvajiem augiem, izveido atsevišķu dobi mājas priekšdārziņā vai atpūtas zonā.

 

- Garšaugus lieliski var audzēt arī pilsētas dārzā starp puķu dobēm. Balkonu saimnieki garšaugus var audzēt augu traukos kā galveno akcentu balkona apzaļumošanā vai tikai kā papildinājumu citiem augiem.

 

- Izvēloties, kasti vai trauku, kurā sēsi garšaugus, raugies, lai tā būtu piemērota izvēlētā auga saknei. Pētersīļa sakne ir gara, tai piemērotāks būs dziļš trauks. Savukārt selerijas saknei pietiks ar seklāku podiņu – augsni vajadzēs uzraust tikai līdz pusei.

 

- Ja plāno augus vēlāk pārstādīt, visparocīgākie ir speciālie trauciņi ar caurumu apakšā, jo no tiem ir visvieglāk stādu izņemt. Svarīgi izņemt augu ar visu sakņu sistēmu, to nesabojājot.

Reklāma
Reklāma

 

- Augiem vienlīdz nozīmīgas ir gan dekoratīvās īpašības, gan praktiskā pielietojamība. Garšaugu stādījumi apvieno abas – puķu dārza dekoratīvās un sakņu dārza praktiskās – funkcijas.

 

- Garšaugus stāda tuvāk celiņam vai gar dobes malām, lai būtu ērtāk tiem piekļūt.

 

- Ja veido dobi tikai no garšaugiem, svarīgi ievērot mērenību augu izvēlē un daudzumā - tas ir viens no galvenajiem aspektiem gaumīgas garšvielu dobes izveidošanā, jo dārzam nevajadzētu pārvērsties par garšaugu plantāciju. Garšaugu dobei izvēlas augus, kurus paredzēts izmantot pārtikā vai kuriem ir dekoratīva nozīme dobes kopskata uzlabošanā.