Kā vasarā pasargāt kaķus no ērcēm un blusām

Šobrīd ir aktīvākais blusu un ērču laiks. Kaķi ir tīrīgi dzīvnieki un, protams, kops savu kažociņu, tomēr arī saimniekam jāseko līdzi dzīvnieka higiēnai. Rimi Mājdzīvniekiem kaķu dzīves eksperte, sertificēta felinoloģe Anita Štelfa atgādina būtiskāko, kas jāņem vērā kaķu saimniekiem vasarā.
Gaišas krāsas dzīvniekiem blusas ir labi redzamas, bet tumšiem vēlams ar samitrinātu vates tamponu pabraucīt kaķa ķermeni un apskatīt, vai vate nekļūst brūna

FOTO: Shutterstock.com

Gaišas krāsas dzīvniekiem blusas ir labi redzamas, bet tumšiem vēlams ar samitrinātu vates tamponu pabraucīt kaķa ķermeni un apskatīt, vai vate nekļūst brūna

Ja kaķis dzīvo noslēgtā telpā un mājās nav citu dzīvnieku, kuri nonāktu saskarsmē ar apkārtējo vidi, blusu kaķim varētu arī nebūt. Bet jāatceras, ka mēs, cilvēki, ar apaviem, pie kuriem pieķeras augsne un smiltis, varam telpās ienest parazītu oliņas un kāpurus. Savukārt, ja kaķim ir iespēja doties pastaigās ārpus telpām, varbūtība, ka tas atnesīs blusas vai ērces mājās, jau ir lielāka.

Kaķim blusas parasti uzturas galvas, muguras un astes rajonā. Par blusu  klātbūtni var pārliecināties pēc apmatojumā esošajiem izdalījumiem, tie parasti ir tumši brūnā krāsā.

Gaišas krāsas dzīvniekiem blusas ir labi redzamas, bet tumšiem vēlams ar samitrinātu vates tamponu pabraucīt kaķa ķermeni un apskatīt, vai vate nekļūst brūna. Ja uz vates būs sarkanīgi brūns krāsojums, visticamāk, kaķim ir blusas. 

“Blusu kodieni var izraisīt ne tikai alerģiju, radot stipru ādas kairinājumu, niezi, iekaisumus un pat apmatojuma izkrišanu, bet tās arī pārnēsā lenteņu kāpurus. Dzīvnieku pārnēsātās blusas var pārlēkt uz cilvēkiem, iekost un radīt alerģiskus izsitumus. Savukārt ērce, kamēr nav piesūkusies, var pārrāpot uz cilvēku, pārnesot bīstamu slimību – ērču encefalīta un Laimas slimības – ierosinātājus,“ brīdina felinoloģe.

 

Reklāma
Reklāma

Kā izvairīties no blusām un ērcēm?

  • Kaķis ir regulāri jāattārpo un jālieto pretblusu un pretērču iedarbības līdzeklis, kas pieejams veterinārajās aptiekās un specializētajos zooveikalos. Tas var būt gan skaustā pilināms, gan izsmidzināms aerosola veidā. Visneefektīvākās un iekaisumu radošas ir speciālās kakla siksnas.

Ieteicams izmantot tikai veterinārajās iestādēs iegādātos pretblusu līdzekļus, stingri ievērojot ražotāja norādījumus.

  • Pēc pastaigas ārā kaķa kažoku vēlams apskatīt un izsukāt, lai mazinātu iespēju, ka uz kaķa ķermeņa atrodas ērces.
  • Ar pretblusu līdzekļiem regulāri jāapstrādā arī kaķa guļvieta un mīkstās mēbeles, ieteicams tās izsūkt ar putekļu sūcēju, bet grīdu izmazgāt ar ūdeni, kam pievienots efektīvs dezinfekcijas līdzeklis. Jāievēro, ka blusu kūniņas var atrasties paklājos, mīkstajās mēbelēs un citur apkārtējā vidē pat līdz gadam, un blusa izlēks tad, kad nonāks saskarē ar savu iecienīto subjektu (kaķi, cilvēku), kurš izdala ogļskābo gāzi.

Saistītie raksti