Baktericīdā kvarca lampa pārtikas dezinfekcijā – nepieciešamība?

Kopš 1877. gada, kad angļu zinātnieki Downes un Blunt* atklāja, ka saules ultravioletā gaisma spēj ierobežot baktēriju un vīrusu vairošanos, ir pagājuši gandrīz 145 gadi. 21. gadsimtā vairs nav jāsaskaras ar izbrīnu par to, ka baktērijas spēj vairoties ne tikai tumšās, drēgnās un mitrās vietās, bet arī gaišās telpās, piemēram, virtuvē.
Mikroorganismu vairošanās pārtikā var izraisīt nepatīkamas un bīstamas sekas.  Baktērijas var radīt toksīnus, kas ir bioloģiskas izcelsmes inde.

FOTO: Publicitātes foto

Mikroorganismu vairošanās pārtikā var izraisīt nepatīkamas un bīstamas sekas. Baktērijas var radīt toksīnus, kas ir bioloģiskas izcelsmes inde.

Jebkurā telpā, kurā ir cilvēku kustība un mainība, baktērijas un vīrusi spēj cirkulēt gaisā un pārvietoties ne tikai no cilvēka uz cilvēku, bet arī priekšmetiem, tajā skaitā - pārtiku. Turklāt, pārtika pati par sevi ir mikrobu vairošanās vieta. Šo iemeslu dēļ pārtikas ražošanā bieži tiek izmantota gaisa UV dezinfekcija jeb pārtikas apstarošana. Ultravioletais starojums iznīcina mikroorganismus, palīdzot produktus ilgāk saglabāt svaigus. Kas ir šī baktericīdā kvarca lampa un vai šādu dezinfekcijas veidu var izmantot arī mājās, kur uzturas bērni?

 

Ko baktērijas nodara pārtikai?

Mikroorganismu vairošanās pārtikā var izraisīt nepatīkamas un bīstamas sekas. Liela daļa no šiem mikroorganismiem nekādas saslimšanas neizraisa, tomēr ir arī situācijas, kas cilvēkam var būt bīstami. Šādas baktērijas rada toksīnus, kas ir bioloģiskas izcelsmes inde. Arī pelējums pārtikā var apdraudēt veselību, tādēļ sapelējis produkts ir jāizmet, jo tieši zem pelējuma skartās vietas vairojas mikroskopiskas pelējuma sporas.

 

 Pārtikas baktēriju toksīni iedalās:

  • Mikotoksīnos - tās ir indīgas vielas, kas elpo skābekli. Gaisa attīrīšana var palīdzēt samazināt to izplatību. Šāds pelējums pārtikā sastopams dažādos riekstos un graudaugos, bet iespējams arī augļos un dārzeņos;
  • Aflatoksīnos - ļoti bīstams toksīns, kas piesārņo kukurūzas, riekstu, eļļas augu un citas kultūras.

Vieglas saindēšanās gadījumā iespējamas spazmas un reibonis. Vidējas saindēšanās gadījumā arī vemšana un caureja. Smagākos gadījumos būtu jāvēršas pēc medicīniskas palīdzības.

 

Foto: Pixabay.com

 

Kā efektīvi cīnīties ar pārtikas bojāšanos veicinošu vidi?

Soļi, kā uzturēt mājās tādu vidi, kas nav draudzīga mikrobu izplatībai, ir ļoti vienkārši:

  • Videi, kur atrodas produkti, jābūt tīrai. Pārtikas glabāšanas vietai jābūt tīrai un kārtīgai. Turklāt, vienmēr pirms produktu izmantošanas jānomazgā rokas! Vēlams produktus glabāt atsevišķos traukos, lai tie viens ar otru nesaskaras;
  • Jānodala jēli produkti no gataviem produktiem. Ideāli, ja, piemēram, jēlas gaļas vai zivju gatavošanā izmanto atsevišķus dēlīšus. Jēlu produktu šķiedrās esošie mikroorganismi var tikt pārnesti uz citiem produktiem, tāpēc pēc jēlproduktu gatavošanas rūpīgi jānomazgā arī virtuves inventārs, kas ticis izmantots;
  • Produkti jāuzglabā tiem piemērotā temperatūrā un veidā. Istabas temperatūrā mikroorganismi vairojas ļoti ātri. Lielākā daļa baktēriju tiek iznīcinātas (vai tiek palēlināta to izplatīšanās)  temperatūrā, kas ir zemāka par 5 grādiem un augstāka par 60 grādiem, tomēr ir arī izņēmumi. Ideālā gadījumā, bez nepieciešamības produktus istabas temperatūrā glabāt nevajadzētu;
  • Jāizvēlas svaigi, nebojāti produkti. Iespēju robežās pārtikas produkti jāizvēlas pie uzticama ražotāja vai pārdevēja. Arī pašiem jāpievērš uzmanība produktu lietošanas termiņam, iepakojumam, izskatam un citiem faktoriem, ko viegli vērtēt izvēloties produktus;
  • Jārūpējas par tīru gaisu telpā. Fundamentāli nozīmīgs ir arī gaiss telpā. Papildu ikdienas higiēnas rutīnai, telpas ir regulāri jāvēdina un jārūpējas par to, lai gaiss būtu tīrs. Papildu drošību sniedz gaisa dezinfekcija, kas regulāri tiek veikta telpā. Pārtikas ražošanas iestādēs bieži tiek izvēlēta pārtikas apstarošana, bet mājas apstākļiem šajā jomā labs palīgs ir baktericīdā lampa. Šāda kvarca lampa, ja pareizi izvēlēta, var darboties virtuvē arī cilvēku klātbūtnē. Tomēr, pirms iegādes, noteikti jākonsultējas ar speciālistiem, jo ultravioletais starojums drīkst tikt izmantots tikai apstākļiem piemērotā veidā un atbilstoši instrukcijām.

 

Foto: Kvarcalampas.lv

 

Vai pārtikas dezinfekcija ir nepieciešama?

Visizplatītākais mīts par pārtiku ir - ja ēdiens labi smaržo un labi izskatās, tad tas ir pilnīgi droši lietojams uzturā. Tā kā mājās parasti neglabājas lieli pārtikas daudzumi, pastāv uzskats, ka nekāda īpašā piesardzība nav jāievēro, jo produkti tiks izlietoti tam paredzētajā laikā. Patiesībā - baktērijas ir visur un neviens pārtikas produkts nav pilnīgi tīrs no tām, turklāt baktēriju skaits istabas temperatūrā dubultojas apmēram 20 minūtēs*. Attiecīgi, no vienas baktērijas četru stundu laikā rodas 4096 baktērijas un pārtikas produkts, kas vēl vakar bija pilnīgi svaigs, pēc istabas temperatūrā pavadītas nakts var būt bojāts. 

 

Kā liecina Pārtikas un Veterinārā dienesta informācija,  lai saslimtu ar salmonelozi, minimālajam baktēriju skaitam pārtikas 1 gramā jābūt tikai 10 -15 šūnām*, tātad, nav pat nepieciešama viena nakts, bet tikai dažas minūtes. Protams, ir neizbēgami, ka katrs cilvēks katru dienu pieskaras neskaitāmi daudzām virsmām, no tā izvairīties nav iespējams, toties ir iespējams dezinficēt pārtiku un gaisu, kas atrodas telpā, līdz minimumam samazinot baktēriju vairošanās iespējas. 

 

Lai pārtika līdz veikalu plauktiem nonāktu svaiga un droša, daudzās pārtikas rūpniecībās tiek izmantots iepriekš minētais ultravioletais starojums (UV-C). Tas tiek izmantots arī virsmu un konveijeru dezinficēšanai. Šāda UV dezinfekcija ir pilnīgi droša, turklāt izmantojot baktericīdās lampas, nav nepieciešams izmantot nekādas ķīmiskas vielas vai pesticīdus. Šis ir arī lielisks risinājums restorāniem.

 

Foto: Kvarcalampas.lv

 

Kāda baktericīdā lampa var tikt lietota mājas apstākļos?

Kvarca lampas var un vajag izmantot mājas apstākļos, tikai tas jādara tam piemērotā veidā. Reizēm dzirdēti viedokļi, ka kvarca lampa nav droša izmantošanai cilvēku klātbūtnē, taču tas attiecas tikai uz nekvalitatīvas, nezināmas izcelsmes vai padomju laika ražojuma lampām. Izvēloties mūsdienām atbilstošu, sertificētu, drošu baktericīdo kvarca lampu, efekts tiks sasniegts, bet cilvēkiem kaitējuma nebūs. 

Ja runājam tieši par gaisa attīrīšanu, tad dezinfekcija būs visdrošākā ar tā saucamajām slēgtā tipa ierīcēm. Tās ir baktericīdās kvarca lampas - recirkulatori. Šīs ierīces savāc gaisu, apstaro to slēgtā lampas korpusā, pēc tam palaiž atpakaļ telpā. Šādā veidā būtiski samazinot mikroorganismu vairošanās un izplatīšanās iespējas. Turklāt, tas attiecas ne tikai uz pārtikas baktērijām, bet uz jebkuriem baciļiem un vīrusiem, tajā skaitā Covid - 19. Ir arī cita tipa ultravioletā starojuma ierīces, ko izmanto publiskās telpās, birojos, ražotnēs, ūdens dezinfekcijai u.c.

 

 

Kur atrodama laba kvarca lampa?

Kvalitatīvas baktericīdās kvarca lampas atrodamas kvarcalampas.lv. Mājaslapā atradīsiet detalizētu informāciju par dažādiem lampu veidiem un par UV starojumu atšķirībām. Ja nepieciešama papildu konsultācija par to, kāda ierīce būtu visdrošāk izmantojama, piemēram, mājās, kurās uzturas bērni vai darbavietā, kur ir lielāka cilvēku plūsma - iespējams sazināties ar konsultantiem, kas ar medicīnas precēm strādā jau vairāk kā desmit gadu. Ienāciet un apskatieties ar kādām ierīcēm iespējams padarīt mūsu vidi drošāku no baktērijām un vīrusiem!

 

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2789813/ 

*https://www.zm.gov.lv/partikas-un-veterinarais-dienests/statiskas-lapas/ka-sevi-pasargat-no-nedrosas-partikas-?id=7168#jump 

*https://www.zm.gov.lv/partikas-un-veterinarais-dienests/statiskas-lapas/ka-sevi-pasargat-no-nedrosas-partikas-?id=7168#jump