Kā izvēlēties bērnu sporta apavus

Mums ir patiess prieks, ka arvien vairāk vecāku apzinās, ka bērniem jau no mazotnes jādod iespēja būt aktīviem. Bērniem, kuri ir aktīvi ir vieglāk socializēties un vieglāk apgūt mācību vielu skolā. Šobrīd arvien vairāk bērnu apmeklē dažādas sporta nodarbības, apmeklē pilsētas bērnu parkus, dodas pārgājienos un piedalās sacensībās.
Kā izvēlēties bērnu sporta apavus

FOTO: Publicitātes foto

Lai kur mēs dotos, lai ar kādu sporta veidu nodarbotos, mums ir nepieciešami atbilstoši apavi. Šobrīd sporta apavu izvēle ir ļoti plaša, tāpēc mēs Jums palīdzēsim neapjukt un izvēlēties piemērotākos sporta apavus ikdienas un sporta vajadzībām.

 

Apavi bērnudārza vecuma bērnam

Jā, arī bērnudārzā bērnam ir nepieciešami sporta apavi, jo bērnudārzā bērni daļu dienas pavada ārā.  Viņi skrien, lēkā un spēlējās smilšu kastē. Mēs bērnudāzam (pavasarī, vasarā un rudenī) iesakām divu veidu sporta apavos: apavus, kuri būs piemēroti siltām, sausām dienām un apavus, kuri būs piemēroti mitrām dienām, kad zāle ir slapja.

 

Apavi siltām, sausām dienām

Dienās, kad ārā ir silts mēs rekomendējam bērnu sporta apavus, kuriem ir elpojošs materiāls un viegla amortizējoša starpzole. Ar šiem apaviem bērniem būs ērtāk skriet un tajos mazāk svīdīs pēdas. Rekomendējam izvēlēties apavus, kuriem papēža daļa ir augstāka par purngalu un ar amortizējošu starpzoli. Paaugstināta papēža daļa samazina ahileja cīpslas nostiepumu, savukārt amortizējošā starpzole samazina triecienus.

 

Apavi dienām, kad ir mitrs, slapja zāle

Dienās, kad no rītiem ir spēcīga rasa vai ik pa laikam līst lietus rekomendējam sporta apavus, kuriem nav sietiņmateriāls. Šie apavi neļaus pēdām uzreiz palikt slapjām. Šiem apaviem ir vēl viens bonuss: spēlējoties smilšu kastē šajos apavos tiek mazāk smilšu. Jānem vērā, ka šie apavi no mitruma pasargās noteiktu laiku, ja vēlaties pilnībā sausas kājas, tad jāmeklē apavi ar ūdens necaurlaidīgu membrānu, aprakstīts nedaudz zemāk.

 

Abus šos apavu veidus droši var izmantot arī ikdienas aktivitātēs  vai apmeklējot bērnu atpūtas laukumus un parkus.

 

Apavi skolēnam

Kāda tipa apavus izvēlēties skolai, kuros būs ērtāk staigāt, kuros mazāk svīdīs pēdas? Lasi zemāk par to kādus apavus labāk izvēlēties sporta stundām un kādi apavi būs piemērotāki staigājot pa skolu vai no skolas brīvajā laikā.

 

Apavi sporta stundām

Sporta stundām iesakām izvēlēties ērtus, elpojošus, amortizējošus sporta apavus. Šajā gadījumā būs piemēroti divu veidu apavi: skriešanas apavi un zāles (indoor apavi).

  • Skriešanas apavi: Ja sporta stundas ir vispārīgas, ja tās notiek gan zālē, gan stadionā, ja tajās nav liels uzsvars uz zāles sporta veidiem (handbols, florbols, volejbols, basketbols), tad iesakām izvēlēties skriešanas apavus. Skriešanas apavi ir viegli, elpojoši un amortizējoši, tajos būs ērti veikt visus sporta skolotāja uzdotos vingrinājumus zālē un stadionā. Arī skolēnam rekomendējam izvēlēties apavus, kuriem papēža daļa ir augstāka par purngalu, ar amortizējošu starpzoli un ar purngalu daļu, kura labi lokās.

 

  • Zāles jeb indoor apavi: Iesakām izvēlēties šos apavus, ja paralēli sporta stundām bērns spēlē arī volejbolu, handbolu vai florbolu vai arī, ja sporta stundās ir lielāks uzsvars uz šīm zāles sporta spēlēm. Zāles apaviem ir gumijas zole (parasti kaučuka krāsā), kura neslīd pa zāles segumu. Šiem apaviem ir laba saķere, tie ir stabili, ar tiem var viegli apstāties, veikt ātrus manevrus un sānu kustības. Vēl viens zāles apavu pluss - tie neatstāj svītras uz sporta zāles grīdas.

 

Apavi ikdienai 

Sporta apavi ir lieliski piemēroti ne tikai sportošanai, bet arī ikdienas lietošanai. Šobrīd sporta apaviem ir pievilcīgs dizains, tāpēc bērni, jaunieši un arī pieaugušie tajos labprāt staigā arī ikdienā. Mūsu veikalos piedāvājumā arī sportiska stila ikdienas apavi.

 

Apavi treniņiem zālē

Reklāma
Reklāma

Treniņiem zālē jāizvēlas zāles jeb indoor apavi. Šie apavi ir stabili, komfortabli un tiem ir gumijas zole, kas neslīd pa zāles segumu. Ar šiem apaviem varēs spēlēt volejbolu, florbolu un handbolu. Sportošana zālē ar šiem apaviem būs droša, būs viegli veikt manevrus, drošas sānu kustības un atspērienu.

 

Apavi, kas aiztur mitrumu

Pavsara un rudens sezonā ir iecienīti sporta apavi ar ūdens necaurlaidīgu Gore-Tex vai Texapore membrānu, kā arī apavi, kas ir speciāli apstrādāti un aiztur mitrumu uz noteiktu laiku. Bērnu sporta apavi ar Gore-Tex membrānu nodrošinās bērnam sausas kājas visas dienas garumā. Tāpēc lieliski piemēroti būs gan dodoties uz dārziņu, skolu vai pavadot aktīvas brīvdienas slapjā laikā.

Vasaras sezonā šāda veida apavus iesakam izmantot tikai nepieciešamības gadījumā, jo karstā laikā pēdai būs karsti, svīdīs un radīs diskomfortu.

 

Apavi aktīvām brīvdienām

Sporta apavi ir lieliski piemēroti arī aktīvām brīvdienām pilsētā un pie dabas. Lielākoties apavus ikdienai rekomendējam izvēlēties tos, kuri patīk vislabāk.

Ja pēdai ir tendence velties uz iekšpusi (pārmērīga pronācija), tad bērniem un jauniešiem iesakām izvēlēties apavus ar atbalstu. Atbalsts neļauj pēdai vērsties uz iekšpusi.

Fizioterapeits Mareks Osovskis saka: “Bērna attīstības periodos ir ļoti svarīgi nodrošināt stabilus apavus, kas atbalsta pēdas, jo īpaši bērna straujās augšanas periodā no 12-16 gadiem.  Pilnībā pēdas un to velves izveidojas līdz 12 gadu vecumam, tomēr straujās augšanas periodā tās var deformēties, jo kauli aug straujāk nekā attīstās muskuļi.”

 

Apavi pārgājieniem

Pārgājienu jeb tūrisma apaviem jābūt stingriem, ar aizsargātu purngalu un papēdi, to zolei jābūt ar izteiktu protektoru. Vasaras sezonai rekomendējam apavus bez membrānas, ziemas sezonai ar membrānu.

Ja vasaras sezonā dodaties vienkāršā pārgājienā tepat pa Latviju, tad labi derēs arī skriešanas apavi.

Rudens un pavasara sezonai mēs iesakām izvēlēties pārgājienu apavus, kuriem ir mitrumu aizturošas un atgrūdošas membrānas (Goretex, Texapore u.c). Dodoties pārgājienā ar apaviem, kuriem ir šāda membrāna, pēdas paliks sausas un siltas, ejot pa peļķēm un slapju zāli.

Bērnu pārgājienu apavi

 

 

Kā izvēlēties pareizo apavu izmēru

Mērīt bērna pēdu vai arī iegādāties bērnu apavus būtu vēlams vakarpusē, kad pēda ir nedaudz piepampusi. Mērot apavus noteikti piemēriet tos abām kājām, jo pēdas var nedaudz atšķirties.

  • Pērkot apavus skriešanai pirkstgalos jābūt nedaudz brīvai vietai, jo piezemējoties un veicot atspērienu pirkstgali pavirzās uz priekšu.
  • Pērkot zāles jeb indoor apavus tie jāpērk ciešāki nekā skriešanas apavi, lai kāja neslīdētu pa apavu iekšpusi.

 

MySport veikalā ir iespēja veikt arī bezmaksas skriešanas gaitas analīzi, piemeklējot atbilstošākos skriešanas apavus. 

 

Mēs ļoti ceram, ka šis mūsu sagatavotais raksts palīdzēs izvēlēties piemērotākos apavus Jūsu atvasei. Ar plašāku informāciju vari iepazīties oriģinālrakstā mūsu portālā. 

 

  • Mūsu veikalā Rīgā, Dārzciema ielā 60 un interneta veikalā pieejama ļoti plaša bērnu sporta preču, sporta apavu, apģērbu un inventāra izvēle. Mūsu zinošie speciālisti palīdzēs Jums izvēlēties piemērotākos.

 

Sportosim kopā! Sportot ir stilīgi!