Strādāt gudrāk, nevis vairāk

Liela daļa no mums ir dzirdējuši teicienu: “Strādā gudrāk, nevis vairāk”. Šis teiciens iesaka atrast efektīvāko veidu darbu paveikšanai, kas ļautu strādāt mazāk, bet padarīt tikpat daudz.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Daļa no mums cenšas šo teicienu piekopt praksē – mēs cenšamies padarīt tik daudz, cik vien tas ir iespējams, tajā pašā laikā patērējot tik maz enerģijas, cik vien tas ir iespējams. Mēģināsim šo teicienu attiecināt arī uz savām finansēm. Vairums cilvēku nav apmierināti ar savu finansiālo situāciju, un lielai daļai no tiem ir ātrie kredīti jeb, kā tie tiek saukti Gruzijā, online sesxi, tādēļ ir īpaši svarīgi apbruņoties ar dažādām gudrībām, lai finanšu situācijas uzlabošana noritētu pēc iespējas vieglāk un gludāk. Turpinājumā varat iepazīties ar pāris noderīgām idejām, kas ļaus jums strādāt gudrāk, nevis vairāk arī attiecībā uz finansēm.

 

1. Automatizējiet savu rēķinu apmaksu

Tehnoloģijas nenoliedzami atvieglo mūsu dzīvi un palīdz mums rīkoties gudrāk arī ar savām finansēm. Mūsdienās, kad par teju visu ir jāmaksā un kad rēķinu skaits arvien pieaug, talkā nāk automātiskā rēķinu apmaksa, kas nozīmē to, ka jums vairs nav jāapmeklē sava internetbankā un manuāli jāapmaksā katrs rēķins, jo to visu jūsu vietā izdara tehnoloģijas, proti, jūsu rēķini tiek apmaksāti automātiski. Viss, kas ir jādara jums, ir jāparūpējas par to, lai jūsu bankas kontā būtu pietiekoši daudz līdzekļu rēķinu apmaksai, un jārauga, vai rēķinu summas un maksājumu summas sakrīt, nepieciešamības gadījumā sazinoties ar attiecīgajām institūcijām. Automātiskā rēķinu apmaksa palīdz mums izvairīties no maksājumu kavēšanas un līdz ar to arī no soda procentiem. Arī laiku, ko ik mēnesi pavadām internetbankā, lai apmaksātu visus rēķinus, varam veltīt kādām svarīgākām vai patīkamākām nodarbēm. Ja vēlaties izvairīties ne tikai no soda procentiem, bet arī no kredītprocentiem, dodiet priekšroku bezprocentu kredītiem, kas gruzīnu valodā tiek saukti par swrafi uprocento sesxebi.

 

2. Automatizējiet iekrājumu veidošanu

Reklāma
Reklāma

Ideja par rēķinu apmaksas automatizāciju ir attiecināma arī uz iekrājumu veidošanu. Ja līdz šim savus līdzekļus no bankas konta un krājkontu pārskaitījāt manuāli, tad mūsdienās to ir iespējams nodrošināt arī automātiski, proti, jums pašiem vairs nav jāveic pārskaitījums, jo to izdara sistēma. Šos pārskaitījumus, neatkarīgi no to, vai veicat tos manuāli vai automātiski, ir ieteicams veikt algas dienā. Šāda stratēģija nodrošina to, ka jūs nemaz nejūtat, ka daļa jūsu līdzekļu kaut kur “pazūd”, jo atlikušo mēnesi jums ir jādzīvo ar tiem līdzekļiem, kas ir pieejami jūsu bankas kontā. Tāpat šī stratēģija nodrošina to, ka jūs ik mēnesi daļu savu ienākumu novirzāt krājkontā, pastāvīgi veidojot iekrājumus. Ja pārskaitījumi uz krājkontu tiek veikti manuāli, tad nereti var gadīties tā, ka jūs kaut kādu iemeslu dēļ pārdomājat un nepārskaitāt naudu uz krājkontu, izjaucot savu iekrājumu veidošanas sistēmu, kas, nenoliedzami, ir slikti.  Ja pārskaitījumi tiek veikti kādā citā dienā, nevis algas dienā, jūs varat izjust diskomfortu, jo algas dienā saņemat vienu summu, bet jau pēc, piemēram, divām nedēļām tā ir ievērojami mazāka, liekot jums rūpīgi pārdomāt visus savus tēriņus līdz nākamajai algas dienai. Tāpat arī iekrājumiem novirzītā naudas summa pēc divām nedēļām ir jūtami mazāka nekā algas dienā, jo tā jau ir iztērēta citiem, iespējams, mazsvarīgākiem mērķiem. Šāda nesistematizēta un nekonkrēta iekrājumu veidošana ceļu līdz finansiālo mērķu sasniegšanai ievērojami pagarina un palēnina.

 

3. Lietojiet skaidru naudu

Ja jūs atrodaties visai izplatītajā un nudien neapskaužamajā situācijā, kurā jūsu izdevumi pārsniedz jūsu ienākumus, jums vajadzētu savos ikdienas norēķinos pielietot skaidru naudu, nevis debetkarti vai, vēl ļaunāk, kredītkarti. Aizmirstiet par savām norēķinu kartēm un sāciet norēķināties tikai un vienīgi ar skaidru naudu. Skaidras naudas izmantošana palīdz saprast, cik daudz naudas jūs ik reizi iztērējat un cik daudz naudas jums vēl ir palicis. Kā rāda pieredze, norēķinoties ar kartēm, ir grūtāk izsekot līdzi savu finanšu plūsmai un to atlikumam, kamēr vien neielūkojaties sava bankas konta pārskatā. Tāpat norēķināšanās ar skaidru naudu palīdz izvairīties no kredītiem, jo jūs redzat, cik daudz naudas vēl ir jūsu maksā un cik daudz naudas jūs vēl varat iztērēt, nepārtērējot jums pieejamos līdzekļus, kas itin viegli ir izdarāms, norēķinoties ar kredītkartēm.