5 soļi savas finansiālās situācijas uzlabošanai

Nereti šķiet, ka savas finanšu situācijas uzturēšana stabilā pozīcijā ir ārprātīgi grūtsdarbs, lai gan, iespējams, tik traki nemaz nav. Ja arī jums tā šķiet, iepazīstieties ar turpinājumā izklāstītajiem padomiem, kas ļaus jums atslābt un neuztraukties par savām finansēm. Ja ņemsit tos vērā, jūsu finansiālā situācija uzlabosies, kā arī paliks tāda uz visiem laikiem.

Apmaksāt rēķinus laicīgi ir svarīgāk nekā jums varētu šķist, jo par ikvienu kavējuma dienu tiek piemēroti soda procenti, kas var rezultēties paprāvā naudas summā. Vai jums tas ir vajadzīgs? Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Apmaksāt rēķinus laicīgi ir svarīgāk nekā jums varētu šķist, jo par ikvienu kavējuma dienu tiek piemēroti soda procenti, kas var rezultēties paprāvā naudas summā. Vai jums tas ir vajadzīgs? Publicitātes foto.

Nomaksājiet kredītu

Skaidrs, ka aizdevuma nomaksa nav vienkārša, taču ne neiespējama. Kā rāda pieredze, jo lielāks kredīts, jo grūtāk to atmaksāt, tomēr tas ir izdarāms, un tas ir pats galvenais. Lai aizdevuma atmaksu padarītu vieglāku, ir ieteicams to sadalīt nosacītos posmos – ir jābūt priecīgiem un gandarītiem par ikviena posma pabeigšanu, lai arī tas šķiet mazs un nenozīmīgs, jo ikviena posma noslēgšana tuvina jūs dzīvei bez kredītsaistībām.

Katru mēnesi ietaupiet

Tad, kad jūs esat atmaksājuši aizdevumu, vai, vēl labāk, jau kredīta atmaksas laikā, sāciet veidot naudas iekrājumus, katru mēnesi atliekot lielāku vai mazāku naudas summu. Paradums taupīt naudu ir viens no labākajiem paradumiem, ja jūs esat ieinteresēti uzlabot savu finanšu situāciju. Ja jūs neuzticaties sev, jūs varat arī automatizēt pārskaitījumus uz krājkontu ik reizi, kad jūsu kontā ienāk, piemēram, darba alga vai kādi citi ienākumi. Tādā veidā jūs neaizmirsīsit veikt pārskaitījumu, kā arī neiztērēsit naudu, kas paredzēta iekrājumiem, kādiem citiem, mazsvarīgākiem mērķiem.

Izveidojiet iekrājumus ārkārtas situācijām

Iekrājumi, kas paredzēti neplānotām un steidzamām situācijām, kalpo par drošības spilvenu gan jūsu sirdsmieram, gan jūsu finansēm, kas parasti pēc šādām situācijām lielākā vai mazākā mērā tiek iedragātas. Ja jums ir tik lieli iekrājumi, ka jūs varētu nosegt 3 līdz 6 mēnešu izdevumus, tad ziniet, ka arī, piemēram, zaudējot uz kādu laiku darbu, jūs varētu bez problēmām izdzīvot. Tāpat jūs varētu nosegt jebkurus izdevumus, ko radītu tādas ārkārtas situācijas kā, piemēram, saplīsis automobilis, sāpošs zobs vai neplānoti rēķini. Šādu uzkrājumu veidošana palīdz izvairīties no kredītsaistībām, jo nepieciešamo ir iespējams iegādāties par personīgajiem līdzekļiem, nevis kredītu.

Reklāma
Reklāma

Rēķinus apmaksājiet laicīgi

Apmaksāt rēķinus laicīgi ir svarīgāk nekā jums varētu šķist, jo par ikvienu kavējuma dienu tiek piemēroti soda procenti, kas var rezultēties paprāvā naudas summā. Vai jums tas ir vajadzīgs? Domājam, ka nē, it īpaši, ja jūs vēlaties uzlabot savu finansiālo situāciju. Lai vai kā, atcerieties, ka parāds nav brālis, un tas attiecas arī uz rēķiniem. Kad zināt, ka visi rēķini ir nomaksāti, arī miegs naktī ir saldāks. Tas pats attiecas arī uz kredītmaksājumu veikšanu – arī tie ir jāveic laicīgi, jo, ja kredītmaksājumi tiek kavēti, tiek bojāta kredītvēsture, un aizdevumi ir aizdevumi ar sliktu kredītvēsturi.

Pieturieties pie sava budžeta plāna

Šķiet, pats sarežģītākais, bet arī būtiskākais ir pieturēties pie visu iepriekšminēto padomu piekopšanas visa mūža garumā. Kad jūs esat nomaksājuši savus kredītus, izveidojuši dažāda veida iekrājumus, turpiniet pieturēties pie sava budžeta plāna un veidot līdzekļu iekrājumus. Mēs nevaram zināt, kad mums būs nepieciešami papildus naudas līdzekļi, bet, ja mums būs lielāki vai mazāki naudas iekrājumi, mums nevajadzēs aizņemties naudu vai pārveidot savu budžeta plānu, pielāgojoties neplānotajiem izdevumiem.