Latvijā bērni saņem 2-3 eiro kabatas naudu

Protams, kad mēs laižam pasaulē bērnu, tad ne ar tādu mērķi, lai vajadzētu skaitīt katru centu, tomēr katrs vecāks saprot: ar bērna piedzimšanu izdevumi palielinās. Kā liecina statistikas dati, puse no visiem nepilngadīgajiem bērniem uz šīs pasaules dzīvē uz nabadzības sliekšņa. Pēc UNICEF datiem, lai varētu uzturēt bērnu, gadā nepieciešami apmēram 900 eiro. Skaitļi, protams, ir tikai aptuveni, jo daudzi vecāki nepelna naudu, bet dzīvo saimniecībās, kurās audzē pārtiku. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Cred24 pieejamā informācija liecina, ka kredīti ir ļoti populāri tieši ģimeņu starpā, jo nepieciešama nauda, lai uzturētu ne tikai sevi, bet arī bērnus. Bieži vien neapdomīga aizņemšanās noved pie ļoti lielām problēmām. Kā liecina Latvijā veikts pētījums, bērni, kuri mācās sākumskolā, izsniegto naudu parasti tērē dažādiem saldumiem un pārtikai skolas kafejnīcā. Savukārt tie, kuri mācās pamatskolā, sāk domāt par līdzekļu uzkrāšanu, lai varētu iegādāties kādu spēli vai divriteni. Kabatas naudas izsniegšanas paradumi vecāku vidū nav noteikti. Puse respondentu norāda, ka kabatas naudu saviem bērniem izsniedz neregulāri. Savukārt citi respondenti atklāja, ka dod saviem bērniem kabatas naudu par kādu labi paveiktu darbu un labu uzvedību. 17 % atzina, ka piešķir saviem bērniem finanses svētos. Savukārt tikai 36 % vecāku atzina, ka regulāri noskaidro, kā tikusi iztērēta viņu piešķirtā nauda.

 

 

Austrālija

Attīstītās un labvēlīgās valstīs, protams, ir savādāk. Ņemsim par piemēru Austrāliju.Šajā valstī, lai izaudzinātu divus bērnus, ģimenei nepieciešami apmēram 570 tūkstoši eiro. Kā norādījuši arī eksperti, pēdējo desmit gadu laikā izdevumi par bērna izaudzināšanu auguši divas reizes, 2002.gadā bija nepieciešami tikai 270 tūkstoši eiro.

 

Lielbritānija

Reklāma
Reklāma

Arī britiem bērnu audzināšana izmaksā diezgan dārgi – lai uzaudzinātu bērnu līdz 18 gadu vecumam, 2013.gadā bijanepieciešami apmēram 190 tūkstoši eiro. Katru gadu šis cipars aug. Šī brīža dati liecina, ka, lai izaudzinātu bērnu līdz 21 gada vecumam, nepieciešami 296 tūkstoši eiro. Lai britu bērns būtu nodrošināts ar ēdienu, rotaļlietām, apģērbu un medicīnisko palīdzību, vecākiem nākas tērēt 29 % no saviem ikgadājiem ienākumiem.

 

Kanāda un ASV

Kanādā no bērna piedzimšanas brīža līdz 18 gadu vecumam, vecāki iztērē apmēram 108 tūkstošus eiro. Savukārt turpat kaimiņos ASV, vecāki iztērē 220 tūkstošus eiro gadā. ASV ļoti nopietni pieiet tam, kā mainās ģimenes budžets pēc bērniņa nākšanas pasaulē. Vairākas valstiskas institūcijas nodarbojas ar tā izpēti. Saskaņā ar datiem, vissliktāk sokas Kalifornijas štata jaunajiem vecākiem: tur, bērna pirmajā dzimšanas gadā, izdevumi mērojami 40 tūkstošos eiro. Lielāko daļu izdevumu sastāda komunālie izdevumi, kuri pieaug, kad pasaulē nāk bērniņš.