Kas jādara, lai pats sevi ierakstītu "kredītu melnajā sarakstā"? Nedrīkstu aizņemties, jo nespēju atdot

Nav noslēpums, ka Latvijā aizņemties naudu dažādās kredītiestādēs ir ļoti viegli. Lai atturētos no šī soļa, dažkārt ar gribasspēku vien ir par maz. Portāla mammamuntetiem.lv forumā kāds vīrietis jautā, kādas iespējas ir sevi ierakstīt "melnajā sarakstā", lai kredītu nemaz nevarētu paņemt, jo ar tā atdošanu parasti iet pavisam grūti.

Ja tev ir grūtības ar personīgo finanšu plānošanu, tu vari uzrakstīt iesniegumu, lai tev uz laiku netiek izsniegti kredīti.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja tev ir grūtības ar personīgo finanšu plānošanu, tu vari uzrakstīt iesniegumu, lai tev uz laiku netiek izsniegti kredīti.

Jautājums forumā: "Esmu dzirdējis, ka Latvijā ir iespēja sevi iekļaut melnajā sarakstā? Kā un kur to var izdarīt? Reizēm nepārdomāju un neizvērtēju savas iespējas, un mirkļa vājībā paņemu tos kredītus, pēc tam nezinu, kā atdot. Tāpēc vēlos sevi iekļaut tajā sarakstā, lai man uz kādu laiku kredītus nedod..."

Lai piedalītos foruma diskusijā,spied ŠEIT.

 

Kā noskaidroja ģimenes portāls mammamuntetiem.lv, Latvijas nebanku kredītdevēju asociācija jau kopš 2013. gada marta vidus ir izveidojusi sistēmu, kas ļauj kredītņēmējam ar iesnieguma palīdzību iekļaut sevi sarakstā, kam aizdevējs uz noteiktu laika periodu neizsniedz kredītu. Šāds lūgums būs neatsaucams un tas būs spēkā pēc kredītņēmēja izvēles – vienu, divus vai trīs gadus. 

Reklāma
Reklāma

Šāda iespēja izstrādāta, lai pasargātu tos kredītņēmējus, kam ir grūtības ar personīgo finanšu plānošanu. Tas ir instruments, lai klients patstāvīgi varētu nodrošināties pret vieglprātīgu vai nesaprātīgu aizņemšanos.

Lai nodrošinātos, ka aizdevuma lieguma kārtība netiek izmantota ļaunprātīgi, iesniegumam pielikumā būs jāpievieno pases kopija, uz kuras norādīts, ka kopija ir iesniegšanai Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijai. Aizdomu gadījumā par datu ļaunprātīgu izmantošanu asociācija sazināsies ar konkrēto personu, lai pārliecinātos, vai informācija ir patiesa.

Iesnieguma par kredīta neizsniegšanu veidlapu var atrast ŠEIT.