Bērnudārzu izlaidumam no vecākiem vāc 50 un vairāk latu

Tūkstošiem bērnu šovasar atstās bērnudārzus un uzsāks skolas gaitas. Vecākiem tas nav lēts prieks. Bērnudārza izlaidumam no vecākiem tiek vākti pat 50 un vairāk latu, kurus jaunās māmiņas un tēti krāj jau kopš rudens, raksta portāls www.kasjauns.lv.

FOTO: Mārcis Baltskars, http://www.baltskars.lv/

Vecāki savu atvašu atvadām no pirmsskolas mācību iestādes „kopējā katlā” sametas pa 30, 50 un vairāk latiem, raksta laikraksts „Diena”. Vienviet tā ir pašu vecāku iniciatīva, citviet to koordinē bērnudārzu darbinieki. Katrā ziņā tā ir jau gadiem piekopta tradīcija, no kuras vecāki nespēj vai kautrējas atteikties.

Par savākto naudu tiek sarūpēts ne tikai kopējs cienasta galds, algots fotogrāfs, bet arī pirktas „pateicības dāvanas” audzinātājam un arī apdāvināts pats bērnudārzs, piemēram, tam nopērkot basketbola grozu vai iestādot jaunu puķu dobi. Pie šī „kopējā katla” naudas, vecākiem arī jāparūpējas gan par svētku štāti bērnam, gan arī jāieplāno nelielas mājas slimības. Pierēķinot, ka bērns šovasar arī jāsagatavo pirmajai skolas dienai, vecākiem, kuri šogad bērnu izņem no bērnudārza un palaiž skolā, izdevumi sasniedz vismaz pāris simtu latu. Daudzi tēti un māmiņas, gatavojoties „priecīgajiem tēriņiem”, naudu jau sākuši krāt rudenī, jo šāda nauda ģimenēm „uzreiz un tagad” vienkārši nav pieejama.

Milzu summas bērnudārzu izlaidumam
„Vecāki gatavi ballēties, algot fotogrāfu, pucēties, jo bērnudārza izlaidums ir svētki! Tomēr to organizēšana nemaz tik gludi nenorit, pirmajās vecāku sapulcēs jau domstarpības - cik daudz tērēt izlaiduma svinībām, kā svinēt? Kašķi ir gan par pašu svinību norisi, gan par dāvanām audzinātājām, auklītēm un dārziņam. Daži pārliecināti, ka taustāma lieta svētkos jāiešķiebj arī vadībai, jo valsts bērnudārzs ir privilēģija un par to jāpateicas ar dāsnu veltījumu. Vecākiem jāvienojas, cik daudz naudiņas mest - pa 30 vai 50 latiem, bet varbūt vairāk,” raksta avīze.

Tas, kā svinēt pirmo izlaidumu mazā cilvēka dzīvē, ir vecāku ziņā, teic aptaujātie pirmsskolas iestāžu vadītāji. „Vecākiem esmu teikusi, lai nepārspīlē ar dāvanu karšu pirkšanu audzinātājām. Nesaprotu, kāpēc vecākiem būtu jāatrauj šī nauda no sava bērna. Esmu pret šādu apdāvināšanu, bet vecāki tāpat dara, kā grib,” saka Rīgas 23. pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja Dzidra Virkstiņa.

Savukārt Latvijas vecāku biedrības pārstāve Zane Johansone, kurai pašai bērns šogad beigs pimsskolas izglītības iestādi, dārziņu vadībai iebilst. Viņa stāsta, ka vecāki bieži nemaz nezina, kā jāsvin šie atvases pirmie izlaiduma svētki, tāpēc uzticas pieredzējušiem dārziņa darbiniekiem, kuri pasaka priekšā - tradīcija izlaidumā ir sveikt gan vadītāju, gan nopirkt dāvanu bērnudārzam. Kāda mamma stāsta, ka vecākiem pat ticis izsniegts saraksts ar to, ko dāvanās gaida audzinātājas, un liste ar tām lietām, kuras labprāt vēlētos bērnudārzs.

Apdāvina arī bērnudārzus – ar basketbola groziem, puķu dobēm un citiem labumiem
Māmiņa Kristīne sarēķinājusi, ka izmaksas bērnudārza izlaidumam bez apģērba, apaviem un cienasta ir 70 latu. Vecāku aptauja liecina, visbiežāk dāvanām tiek samests no 30 līdz 50 latiem.

Tradicionāli pirmsskolas beidzēju vecāki sarūpē arī kādu dāvanu pašam dārziņam. Šīs dāvanas ir kopējam labumam, piemēram, nopirkts printeris, ēkā nomainītas durvis vai grupā skapīši, ierīkota kāda atrakcija vai basketbola grozs, izremontēta telpa vai ierīkota puķu dobe.

„Kāpēc lai, bērnam ejot prom, to darītu? Katru gadu dārziņā ieguldu savu darbu, atbalstu, nopērkot kādu sīkumu, kas kuro reizi nepieciešams,” sašutis ir kāda bērna tēvs Andrejs. Tomēr skaļi nevienam neiebilst, savu neapmierinātību patur sevī.

Jāņa mamma pārliecināta, ka izlaidumā pietiek ar simbolisku pateicību audzinātājām. „Nejūtos nevienam parādā par vietu pašvaldības bērnudārzā. Es neesmu darījusi neko nelikumīgu, lai mans bērns tur iekļūtu. Katrs dara savu darbu - es savu un bērnudārza vadītāja savu - pēc labākās sirdsapziņas,” saka Jāņa, kurš arī šogad beidz bērnudārznieka gaitas, mamma.

Audzinātājām – dāvanu karte 100 latu vērtībā
Vecāki pārliecināti, ka dāvanām ir jābūt, bet - cik lielām, par to šķēpi tiek lauzti sapulcēs. Evitas mamma stāsta, ka sākotnēji lemts audzinātājām iegādāties dāvanu kartes 50 latu vērtībā, bet, viņasprāt, tas ir stipri par maz izlaiduma veltei, tāpēc jāvienojas par 100 latiem. „Parēķiniet, cik tas ir no bērna, izdalot uz visiem gadiem, kas pavadīti dārziņā. Vai tiešām tas šķiet daudz?” viņa jautā. Arī Kate domā līdzīgi - viņasprāt, vecākiem jābūt pateicīgiem par iespēju vest bērnus pašvaldības bērnudārzā, jo ietaupījums mēnesī uz vienu bērnu ir apmēram 150-250 latu.
 

Avots: www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma