Kā pareizi laistīt tomātus siltumnīcā?

Tomāti ir ļoti cimperlīga kultūra. Kā tos pareizi laistīt? Vai nepieciešams apkārt stādam veidot dobītes? To jautā kāda portāla lasītāja.
Uz augļiem ūdeni nevajadzētu liet.

FOTO: Shutterstock.com

Uz augļiem ūdeni nevajadzētu liet.

Atbild dārzniecības “Neslinko” dārzniece Elga Bražūne:

 

– Laistīšana ir ļoti atbildīgs process. Nav vienas formulas, kad, cik un kā liet. Tas jāvērtē kompleksi katram savā siltumnīcā, ņemot vērā individuālus apstākļus. 

 

Jāņem vērā:

  • vai augsne ir mitrumu uzturoša;
  • vai augsne ir mitrumu caurlaidoša. 

 

Atkarībā no tā veidojam laistīšanas grafiku. 

 

Nākamais ir auga vecums – cik tas ir liels, cik tam ir augļu, lapu. Tomātam lapas ir sulīgas, tātad – lai tās uzturētu dzīvas, augam nepieciešams mitrums un mikroelementi. Ja augļu ir daudz, tie visi ir jāapgādā gan ar mitrumu, gan ūdeni un barības vielām. 

Reklāma
Reklāma

 

Tāpat svarīgi ir laika apstākļi – vai dienas ir siltas, pat karstas, vai spīd saule, ir vējš. Ja tā, iztvaikošana ir liela un gan augs, gan augsne iztvaiko mitrumu. 

 

Ja nesaprotam, vai tomātus vajag laistīt, var paņemt lāpstiņu, 15–20 cm garu, un starp stādiem ierakt bedrīti. Apskatot augsni, izvērtē, vai tā ir slapja, mitra vai sausa. Pēc tā arī izlemj, vai vajag laistīt vai nē. 

 

Mēdz gadīties, ka smuks, liels tomāts vīst. Nepieredzējuši audzētāji tādā situācijā parasti uzlej vēl ūdeni. Bet var būt pretēji – ka mitruma ir par daudz un augs vīst no pārlaistīšanas. Iespējams, saknes noslāpst no tā, ka mitruma ir par daudz. Zeme ir blīva un saknēm nepiekļūst gaiss, tās ir badā. 

 

Ja šādā situācijā vēl salaistīsim – tā no sirds, diemžēl ir garantēta auga bojāeja.

 

Bedrītes ap stādu var taisīt, kad augs tikko ir iestādīts. Lielākiem augiem saknes jau plešas tālu, tāpēc svarīgi laistīt visu apkārtējo teritoriju, ne tikai ap stumbru. Saknes ir pat metru garas. Arī dziļumā tās var aiziet līdz pat 80 cm.

Saistītie raksti