Rutks - atkal pieprasīts dārzenis. Kā to audzēt, kā gatavot

Līdz ar veselīga dzīvesveida popularitāti modē atgriežas un uz ēdienu šķīvjiem kārtojas sen zināmi, bet nepelnīti piemirsti dārzeņi, arī rutki.
Rutks atkal ir pieprasīts – cilvēki novērtē ne tikai tā garšas īpašības, bet arī veselīgumu.

FOTO: Shutterstock.com

Rutks atkal ir pieprasīts – cilvēki novērtē ne tikai tā garšas īpašības, bet arī veselīgumu.

Šo asi pikanto, rūgteni saldeno dārzeni Eiropā pazīst jau kopš 16. gadsimta. Arī Latvijā tas gadsimtiem ilgi tika audzēts un ēsts, bet pēdējās desmitgadēs modē nāca citi, eksotiskāki dārzeņi, un rutks tika piemirsts. Pieprasījums pēc rutka bija tik mazs, ka Latvijas sēklu audzētāji pārstāja ievākt un pārdot tā sēklas. Tagad rutks atkal ir pieprasīts – cilvēki novērtē ne tikai tā garšas īpašības, bet arī veselīgumu.
 

Kā audzēt?

Rutks mēdz ātri izziedēt, tāpēc, lai izaudzētu nobriedušas saknes, tas jāsēj vien tad, kad dienas kļūst īsākas, tātad pašās jūnija beigās. Rutkus sēj 1,5 cm dziļumā bagātīgā dārza augsnē, kas labi uztur mitrumu. Kad rutki sadīguši, tie jāretina, starp stādiem atstājot aptuveni 8 cm. Tad augot tie veidos skaistas, apaļas galvas.

 

Lai rutka garša būtu bagātīga, bet ne sīva, un mīkstums kraukšķīgs, bet ne koksnains, rūpējies, lai augsne vienmēr būtu mitra. Sausums rutkiem nepatīk. Raža vācama vēlu, trīs mēnešus pēc sadīgšanas – septembra beigās, oktobrī.
 

 

Reklāma
Reklāma


Veselība, kas slēpjas rutkā

Rutks satur virkni vitamīnu – C, B1, B2, PP, kā arī kāliju, kalciju, magniju, fosforu, dzelzi un beta karotīnu. Rutks veicina ēstgribu, uzlabo zarnu trakta darbību, atveseļo aknas un žultspūsli. Jau izsenis rutks lietots, lai ārstētu klepu un citas elpceļu saslimšanas. Tomēr ne visi drīkst rutku ēst un izmantot kā tautas medicīnas līdzekli, jo tā spēcīgās ēteriskās eļļas un rafanols kairina iekaisušus gremošanas orgānus un kuņģa čūlu.   
 

Kā rutkus pagatavot?

  • Jau izsenis rutki tiek ēsti, sagriezti plānās šķēlītēs un uzlikti uz rupjmaizes, kas pārziesta ar sviestu. Lai noņemtu sūrumu, uzkaisi mazliet sāls.
  • Pagatavo salātus no rīvēta rutka, kam pievieno skābo krējumu vai nedaudz eļļas.
  • Izgriez rutkam vidu un piepildi ar medu. Šāds rutka sulas izvilkums ar medu ir lieliskas pretklepus zāles.
  • Rutka gabaliņus vari likt arī sautējumā, tā dažādojot garšu.
  • Modes lieta ir rutku čipsi. Sagriez rutku ļoti plānās ripiņās, kārto uz cepamplāts un liec kaltēties zemā temperatūrā cepeškrāsnī. Kad šķēlītes ir sausas un kraukšķīgas, ņem ārā no cepeškrāsns un vēl siltas pārkaisi ar garšvielām un sāli.
     

No žurnāla “100 labi padomi”