Zaļojošais krūmveida plektrants – labi izskatīsies gan ārā vasarā, gan iekštelpās ziemā

Krūmveida plektrants (Plectranthus fruticosus) patiks visiem, kas priecājas par skaisti zaļojošu podaugu un nealkst sagaidīt žilbinošus ziedus.
Zaļojošais krūmveida plektrants  –  labi izskatīsies gan ārā vasarā, gan iekštelpās ziemā

FOTO: Shutterstock.com

 

Vasarā tas var augt ārā podā vai balkona kastē, bet ziemā lieliski jutīsies telpās, turklāt arī labi izskatīsies, jo ir mūžzaļš. Šis zaļojošais augs ar nelielām uz augšu vērstām ziedu vālītēm dabīgi aug tropos un subtropos, bet daudzviet pasaulē tas ir iecienīts augs iekštelpās un košumdārzos.
 

Vasarā ārā, ziemā telpās

Krūmveida plektrants nav kaprīzs, bet vēlas tikt aprūpēts, tāpēc atrodi tam gaišu vietu augšanai. Raugies, lai to ilgstoši neapspīd dienvidu saule, jo saule izbalina auga lapas un tas zaudēs košumu un krāsu.

 

Augam patīk vienmērīga temperatūra, tāpēc, ja dienas ir karstas, bet naktis aukstas, uz nakti nes telpās. Sargi to no caurvēja, īpaši vēdinot telpas. Zaļojošais augs lieliski jūtas siltā vasarā, kad ilgstoši ir aptuveni +24 grādi, bet ziemā vismaz uz mēnesi jāļauj tam atpūsties telpā, kur ir vidēji +13 grādi. Ja atstāsi pa ziemu ārā, visdrīzāk tas aizies bojā.

 

Foto: Shutterstock.com

 

5 krūmveida plektranta kopšanas noteikumi

1. Bieži laisti ar siltu ūdeni, vasarā tas būs laimīgs par lietu, bet ziemā par dušu, kas noskalos uz lapām sakrājušos putekļus un veldzēs katru lapiņu. Raugies, lai augsne podā vienmēr ir nedaudz mitra, bet neļauj auga saknēm mirkt ūdenī. Ziemā laisti retāk, bet regulāri rasini zaļo lapotni. Ja augam mitruma būs par daudz vai tas cietīs no sausuma – metīs lapas.

2. Kamēr augs ir jauns (līdz 4 gadiem), to katru pavasari pārstādi, bet vecākus augus pārstāda reizi 2–3 gados. Izvēlies dziļu podu, kurā vienu trešdaļu piepildi ar oļiem, rupju granti, māla bumbiņām vai lauskām, tikai pēc tam liec virsū bagātīgu, gaisa un ūdens caurlaidīgu augsni.

Reklāma
Reklāma

 

3. Reizi 2 nedēļās no pavasara līdz rudenim augu baro ar universālo mēslojumu, ja plektrants aug telpās, dod istabas augiem paredzēto, bet ārā augošam – košumaugiem domāto. Ziemā mēslo reizi mēnesī, miera periodā – nemēslo. 

4. Pavasarī apgriez plektranta nepaklausīgos un vecos zarus. Droši vari katru zaru saīsināt pat uz pusi un, ja nepieciešams, arī vasarā nekautrējies piekoriģēt lapotnes formu.

5. Plektrants ir veselīgs augs, tomēr dažkārt to mēdz apsēst laputis vai ērcītes. Tās palīdzēs iznīdēt pamatīga duša.

 

Ievērībai!

Krūmveida plektrantam ir savdabīgs aromāts, kas īpaši jūtams saberžot. Šo aromātu īpaši nevar ciest kodes, tāpēc augs ir lielisks un dabīgs pretkožu līdzeklis.

 

Ieaudzē kādu no šiem

‘Nikki’. Šai krūmveida plektranta šķirnei ir tumši zaļas lapas ar sārtu lapas apakšpusi un izteiktu līniju gar lapas ārmalām.

‘Variegatade’. Šai šķirnei ir rievotas lapas sirds formā, piesātināti zaļā krāsā ar gaiši zaļu, dažkārt pat baltu lapas malu. Ļoti dekoratīvs. 

‘James’. Šķirne ar ļoti gariem zariem, kas var sasniegt pat 2 m garumu. Zaļajām lapām robainas, purpursarkanas malas. Vasarā zied nelieliem, gaiši rozā ziediem, kas liegi šūpojas uz purpursārtiem ziedkātiem.