Kad un kā vislabāk stādīt zemenes

Zemenes parasti stāda vai nu agri pavasarī vai augusta beigās – septembra sākumā. Rudens pusē stādītās zemenes pirmās ogas jau var ienest nākamajā gadā, līdz ar to nebūs jāgaida gads līdz ražai.

Rudenī zemenes jāpaspēj sastādīt, kamēr vēl ir silts, lai jaunie stādiņi paspēj kārtīgi iesakņoties

FOTO: Shutterstock.com

Rudenī zemenes jāpaspēj sastādīt, kamēr vēl ir silts, lai jaunie stādiņi paspēj kārtīgi iesakņoties

Galvenais priekšnoteikums zemeņu stādīšanai rudens pusē ir paspēt zemenes iestādīt, kamēr vēl ir pietiekami silts. Tas nepieciešams, lai stādi paspētu kārtīgi iesakņoties. Ja ir silts rudens, tad arī septembra otrā pusē būs pieņemams laiks, tomēr ieteicamais stādīšanas laiks ir augusta beigas, kamēr vēl ir droši zināms, ka laiks būs silts.

 

Kur stādīt

Zemenēm patiks auglīga augsne ar labu drenāžu, kas bagātināta ar krietnu devu komposta vai labi satrūdējušu un no nezālēm brīvu mēslu. Svarīgi dobes visu laiku turēt izravētas. Vislabākā būs saulaina vieta, taču derēs arī daļēji noēnota. Zemenes nav vēlams stādīt pēc bietēm, zirņiem, kukurūzas, pipariem vai tomātiem.

 

Kā stādīt

Augsnei, kurā paredzēts stādīt zemenes, jābūt mitrai un bez nezālēm, bet zemeņu cera vidum jābūt vienā līmenī ar augsni. Pēc iestādīšanas jauno stādu bagātīgi nepieciešams apliet.

Reklāma
Reklāma

 

Kur ņemt stādus

Stādus vislabāk iegādāties no stādu audzētājiem vai, ja zemenes pašu dārzā ir veselas, iegūt no stīgām. Ņemot stādus no paziņu vai kaimiņu dārziem, ir risks ar šiem stādiem ienest dārzā kādu slimību.

 

No E. K. Smita grāmatas  “Dārza noslēpumu grāmata”.

Saistītie raksti