5 lietas, ko tētis nedrīkst teikt dzemdībās

Dzemdībās visdažādākās emocijas ir sakāpinātas tā, kā vēl nekad. Gan māmiņai, gan tētim. Tomēr tētim jāņem vērā, ka tieši viņam sevi ir „jātur grožos” — dzemdību dienā kā mazs bēbītis drīkst uzvesties tikai māmiņa.

Foto iesūtījusi Lana Radziņa, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtījusi Lana Radziņa, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma.

Pusi pa nopietnam, pusi pa jokam, bet, lūk, piecas lietas, ko dzemdību laikā tētis nedrīkst teikt!

1. „Uz priekšu! Uz priekšu! Uz priekšu! Spied! Spied! Spied!” Dzemdības nav nedz futbola, nedz arī hokeja mačs. Maigums, mīļums, ieklausīšanās, uzmundrinājums – tāds ir atbalsts, ko dzemdību brīdī sagaida topošā māmiņa (protams, ir arī izņēmumi:).

2. „Mīļumiņ? Es neesmu pārliecināts, ka esmu tam gatavs.” Par vēlu šādai frāzei, tētuk!:) Tas ir normāli, ja tamlīdzīgas lietas un sajūtas pārrunā gaidību laikā, taču ne mirklī, kad maziņais tūlīt, tūlīt būs tev klēpī. Ikvienu mammu un tēti ir nodarbinājusi doma par to, vai būšu gana labs vecāks savam mazulim, un šādas pārdomas var raisīties arī pēc bērniņa piedzimšanas, tomēr dzemdību dienā šādiem spriedelējumiem nav vietas. Tev jāvelta visa uzmanība savas atvasītes māmiņai un pašam bērniņam.


3. „Klau. Es aiziešu pēc alus.” Gribi dzemdībās noplēst kādu joku, lai kopīgi pasmietos? Esi uzmanīgs ar to. Ir māmiņas, kurām dzemdības un joki iet kopā, un ir arī tādas, kas vairāk par visu gribētu, lai šajā mirklī vīrs paklusē un rūpīgi klausās, ko runā tikai viņa:).


4. „Zini, mana mamma teica...” Dzemdību procesā jo mazāk padomu no malas, jo labāk — ko un kā mēs sagaidām, labāk ir izrunāt vēl pirms dzemdībām. Bērniņa sagaidīšanas brīdis ir ļoti intīms, un pati svarīgākā (attiecīgi arī viedoklis, vēlmes utt.) šajā mirklī ir māmiņa, nevis kāds cits. Turklāt vīramātei pēdējās dzemdības noteikti bijušas krietnu laiku atpakaļ, un nu tas vairs nav labākais piemērs.

Reklāma
Reklāma


5. „Vai tas ir normāli?” Pat ja tev šķiet, ka tavā balsī nav ne mazāko pazīmju par bažām vai satraukumu, šo jautājumu labāk noklusēt. Topošajai māmiņai ir ļoti, ļoti svarīgi redzēt un sajust mieru partnera sejā un uzvedībā, pretējā gadījumā tas būtiski var ietekmēt dzemdību gaitu, piemēram, palēnināt to. Ja tēvam tiešām radušās raizes par notiekošo, labāk par to aprunāties ar medmāsiņu vai, piemēram, dūlu, bet māmiņas priekšā saglabāt mieru, cik vien tas iespējams.

 


Avots: DadLabs video (Tētu laboratorija)