"Nekad neesmu gribējusi un negribēšu bērnus" - latviete veic sterilizāciju 23 gadu vecumā

Sašutumu publiskajā telpā izsaukusi Latvijas Mākslas akadēmijas studente Mētra Saberova (23). Meitene nesen devusies uz Taizemi, lai veiktu sterilizāciju, jo ir pārliecināta – bērnus viņa negribēs nekad. Latvietes lēmumu par drosmīgu nodēvēt paspējusi sieviešu tiesību aktīviste, divu meitu māmiņa Linda Curika, taču medicīnas eksperti meitenes lēmumu asi kritizē.

Jaunās latviešu mākslinieces selfijs Taizemes klīnikā, kurā viņa veica olvadu nosiešanas operāciju. Tai viņa naudu krāja 10 mēnešus, strādājot kādā kioskā ārzemēs par pārdevēju. Mētra dabiskā ceļā bērnu ieņemt nekad vairs nespēs, taču tas joprojām būs iespējams mākslīgā veidā. Foto: Facebook.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jaunās latviešu mākslinieces selfijs Taizemes klīnikā, kurā viņa veica olvadu nosiešanas operāciju. Tai viņa naudu krāja 10 mēnešus, strādājot kādā kioskā ārzemēs par pārdevēju. Mētra dabiskā ceļā bērnu ieņemt nekad vairs nespēs, taču tas joprojām būs iespējams mākslīgā veidā. Foto: Facebook.com

 

„Nevēlos dzemdes opciju!” 
Sterilizācijas operāciju Mētra veikusi Taizemē, jo Latvijā šādu manipulāciju viņas vecumā aizliedz likums. Šeit sterilizācija iespējama vienīgi kā galēja medicīniska nepieciešamība, un brīvas izvēles kārtā to iespējams veikt vien no 25 gadu vecuma, savukārt Āzijas valstī Mētra atradusi ārstu, kas piekritis viņu sterilizēt neskatoties uz bezbērnu statusu un viņas vecumu. Lēmumu pakļaut sevi neatgriezeniskai ķirurģiskai procedūrai Mētra pieņēmusi jau pirms kāda laika, tāpēc 10 mēnešus strādājusi kioskā par pārdevēj, lai nopelnītu naudu ceļam uz Taizemi un pašai operācijai. Savu lēmumu viņa skaidro blogā: „Es negribu, nekad neesmu gribējusi un negribēšu bērnus. Es nevēlos šo dzemdes opciju, es to neizvēlējos, man tā nav jāpatur savā ķermenī tikai tāpēc, ka es piedzimu par sievieti.” Par savu ceļojumu un pašu procesu mākslas studente sabiedrību pastāvīgi informēja arī sociālajos tīklos. 

 

Vai izoperēta dzīves misija? 
Konservatīvākā sabiedrības daļa jau izvirzījusi vairākas teorijas: Mētrai ir uzmanības trūkums, Mētra iedzīvojusies milzīgos kompleksos un, iespējams, cieš pat no garīga rakstura problēmām. Pati meitene gan teic, ka vienkārši izmanto izvēles brīvību: „Lai arī es barojos no šīs tēmas kontroversiālās dabas, es eju pretī šai nesapratnei ar mērķi parādīt, ka negribēt bērnus un izvēlēties šo operāciju var būt tikpat dabiski kā gribēt bērnus. Bērnu gribētājiem nav jāattaisno savs viedoklis. Man ir.” Mētrai nevar nepiekrist – no sievietēm sabiedrība tik tiešām gaida daudz stingrāku pieturēšanos iedalītajai mātes, cilvēces turpinātājas lomai, tomēr kādēļ gan mūsu bioloģiski noteiktās lomas mūs reizēm tik ļoti nogurdina? Psihoterapeite Dr. Rudīte Cedriņa, komentējot meitenes izdarības, apgalvo, ka mūsdienās cilvēka rīcību paliek ar vien grūtāk iedalīt normālā vai nenormālā: „Nevaru teikt, ka šāda izvēle liecinātu par kaut ko nenormālu. Cilvēkam ir tiesības rīkoties ar savu ķermeni pēc saviem ieskatiem, taču, manuprāt, drakoniska ķermeņa mainīšana nav psihiskā ziņā veselīga. Protams, iestāties par saviem uzskatiem var un vajag, bet dzemdības, gribam to vai nē, ir sievietes bioloģiskā misija, un šīs misijas, tā teikt, izoperēšana neatstāj veselīgu iespaidu.” 

 

Protests pret sievietes lomu 
Pretēju viedokli tikmēr pauž sieviešu tiesību cīnītāja Linda Curika, savā blogā curika.lv nevilcinoties paust savu cieņu pret Mētru: „Ja paskatāmies uz feminisma vēsturi, saprotam, ka bieži vien feministes sava viedokļa paušanai izmanto savu sievietes ķermeni. Uzskatu, ka Mētras izvēle ir spēcīgs protests pret lomu, kuru sabiedrība uzspiedusi sievietei un sievietes ķermenim. Tas ir protests pret sievietes seksualizēšanu.” Ginekoloģe un dzemdību speciāliste Dace Rezeberga savukārt Mētras paveikto asi kritizē, apgalvojot, ka nākotnē šo soli var nākties nožēlot: „Par šādu operāciju domāt varētu tikai sievietes ap 40 – 50 gadiem, kuras pasaulē jau ir laidušas bērnus. Protams, atzīstu, ka sievietei ir izvēles iespējas attiecībā uz reprodukciju, taču ir vairāki daudz vienkāršāki kontracepcijas veidi. Domāju, ka šī meitene šobrīd tomēr īsti neapzinās, ko ir izdarījusi.” Ārste arī atklāj, ka sterilizācija, lai arī ir neatgriezeniska, tomēr pilnībā neliedz sievietei iespēju palikt stāvoklī: „Operācija, ko meitene ir veikusi, ir neatgriezeniska, taču viņu joprojām ir iespējams mākslīgi apaugļot un viņa var laist pasaulē bērnus. Tiesa, bērna ieņemšana tradicionālajā veidā meitenei ir liegta.”

Reklāma
Reklāma

 

Avots: www.kasjauns.lv