Augļa miegs pirms dzimšanas. Neaizstājams un ļoti svarīgs smadzeņu attīstībai

Gaidību laikā vecāki parasti priecājas, kad, runājot vai dziedot, pēkšņi sajūt mazus spērienus un kustības no dzemde esošā mazuļa. Kuš! Labāk lai viņi neuzzina, ka bērniņš visdrīzāk ir cieši aizmidzis! Gandrīz visu laiku līdz piedzimšanai viņš pavada miegam līdzīgā stāvoklī, no kura lielākā daļa atgādina REM miegu.
Ja ar savu rīcību aizkavējat vai pasliktināt embrija smadzenēs REM miegu, sekas var būt satraucošas.

FOTO: Shutterstock.com

Ja ar savu rīcību aizkavējat vai pasliktināt embrija smadzenēs REM miegu, sekas var būt satraucošas.

Roku uzsitieni un kāju spērieni, ko māte grūtniecības laikā sajūt, visdrīzāk ir sekas nejaušiem bērna smadzeņu aktivitātes uzliesmojumiem, kas ir tipiski REM* miegam. 

Pieaugušos no līdzīgām kustībām attur ķermeni paralizējošais REM miega mehānisms. Dzemdē nenobriedušā augļa smadzenes tādu apvaldošu sistēmu vēl tikai veidos. Pārējie dziļie smadzeņu centri jau ir savās vietas, arī tie, kas ģenerē miegu. Otra trimestra beigas (aptuveni 23. grūtniecības nedēļā) vairums no neironu ciparnīcām un slēdžiem, kas nepieciešami, lai radītu NREM** un REM miegu, jau ir izveidoti un pievienoti. 

 

Tādas neatbilstības rezultātā augļa smadzenes REM miega laikā izraisa motoriskas komandas, vienīgi nav paralīzes, kas tās apturētu. Vadības signāli parasti izpaužas trauksmainās ķermeņa kustībās, ko māte izjūt ka spērienus un dunkas. 


Šajā attīstības posmā auglis dzemdē lielāko daļu laika pavada miegā. 

24 stundu periods satur miksli no apmēram sešām stundām NREM miega, sešām stundām REM miega un 12 stundām miega starpstāvokļu, kurus nevar droši apstiprināt par REM un NEREM miegu, bet tas noteikti nav nomods. T

 

ikai noslēdzošajā trimestrī parādās pirmās nomoda atblāzmas, tomēr daudz mazāk nekā vecāki iztēlojas. Vien 2 – 3 stundas katru dienu tiek pavadīts nomodā. 
 

Lai gan kopējais miega laiks pēdējā trimestrī samazinās, notiek paradoksāls REM miega laika pieaugums. Pēdējās divas grūtniecības nedēļas embrijs palielina to līdz 9 stundām dienā, 

nedēļu pirms piedzimšanas REM miega daudzums sasniedz cilvēka mūžā augstāko punktu – 12 stundu diennakti. Ar nevaldāmu apetīti embrijs tieši pirms ienākšanas pasaule dubulto savu izsalkumu pēc REM miega. 

 

Šī indivīda dzīvē tādu brīžu vairs nebūs - ne pirms dzemdības, ne agra pēcdzemdību perioda, ne pusaudzībā, ne brieduma gados vai vecumā, kad viņš piedzīvot tik dramatisku nepieciešamību pec REM miega. 

 

Vai REM miega laikā embrijs sapņo? Droši vien ne tajā veidā, kā vairums no mums iztēlojas sapņus.  Tomēr mēs zinām, ka šis miegs ir vitāli svarīgs, lai nodrošinātu smadzeņu nobriešanu. 

 

Augļa nobriešana dzemdē notiek noteiktos, savstarpēji saistītos posmos, kas drusku atgādina mājas celtniecību. Nevarat apjumt ēku, pirms nav uzslieti sienas balstoši rāmji, un nevarat uzbūvēt sienas, ja nav pamatu, uz kuriem tās stiprināt. Smadzenes, tāpat kā mājas jumts, ir viena no pēdējām lietam, kas attīstības laikā tiek izveidotas.


Detalizēta smadzeņu un to sastāvdaļu rašanās strauji notiek otrā un trešā trimestra laikā — precīzi tad, kad REM miega daudzums ietriecas debesis. Tā nav sakritība. 

 

REM miega fāzē tiek stimulēti neironu ceļi viscaur augošajām smadzenēs. Šī attīstības fāze, kad smadzenes tiek piepildītas ar ar neironu savienojumu masām, ir sinaptoģenēze, jo tajā ietilpst miljons vadu savienojumu jeb sinapšu veidošana starp neironiem. 


REM miegam tiek uzticēts uzdevums izveidot nervu lielceļus un sānielas, kas radīs domas, atmiņas, jūtas, lēmumus un darbības, un nav brīnums, ka tam jādominē lielākajā daļā, ja ne visā agrīnās attīstības  dzīves fāzē. 


Ja ar savu rīcību aizkavējat vai pasliktināt embrija smadzenēs REM miegu, sekas var but satraucošas. 

 

Pagājušā gadsimta 90. gados zinātnieki sāka pētīt žurku embrijus. Bloķējot REM miegu, grūtniecības process sāka kavēties, lai gan hronoloģiskais laiks turpināja tikšķēt uz priekšu. REM miega atņemšana žurku mazuļiem aizkavēja smadzeņu garozas attīstību. Mazuļu smadzenes bez pilnvērtīga un pareiza miega vienmēr paliks nepabeigtas. 


Nesenāka saistība starp REM miega deficītu saistās ar autiskā spektra traucējumiem. Autisms, kam ir vairākas formas, ir neiroloģisks stāvoklis, kas parādās agrīnās attīstības laikā, parasti 2-3 gadu vecumā. Galvenā izpausme - sociālās mijiedarbibas trūkums. Cilvēkiem, kas sirgst ar autismu, raksturīga noslēgtība un nevēlēšanās komunicēt. 

 

Izpratne par to, kas īsti izraisa autismu, ir nepilnīga, tomēr šķiet, ka galvenais ir nepareiza smadzeņu savienošanās agrīnās attīstības laikā, īpaši veidošanā un sinapšu skaitā, proti, anormāla sinaptoģenēze. Šiem cilvēkiem bieži sastopama nelīdzsvarotība sinaptiskajos savienojumos (pārmērīgs savienojumu daudzums dažās smadzeņu daļās, bet deficīts citās), tāpēc zinātnieki sākuši pētīt, vai miegs viņiem ir atipisks. Jā, ir.

 

Zīdaiņiem un maziem bērniem ar autisma pazīmēm vai kuriem šāds psiholoģiskais stāvoklis diagnosticēts, miega ritms vai daudzums nav normāls. Bērniem ar autiskā spektra traucējumiem arī cirkādiskais ritms ir vājāks, melatonīna profils divdesmit četru stundu laikā izpaužas plakanāks, nevis kā spēcīgs koncentrācijas pieaugums naktī un straujš kritums dienā. Diena un nakts viņiem šķiet attiecīgi daudz mazāk gaiša un tumša. Sekas - vājāks signāls, kad būtu jānotiek stabilam nomodam un viendabīgam miegams. Turklāt un, iespējams, saistīti kopējais miega daudzums šādiem bērniem ir mazāks nekā pārējiem. 

 

Tomēr visbūtiskākais — ievērojamais REM miega trūkums. 30 līdz 50 procentu deficīts, salīdzinot ar pārējiem bērniem. Ņemot vērā šī miega nozīmi līdzsvarotu sinaptisko savienojumu masas radīšanā augošajās smadzenēs, būtu svarīgi noskaidrot, vai REM miega nepietiekamība veicina autismu. Pašreizējie pierādījumi tomēr ir tikai varbūtēji.

Reklāma
Reklāma

 

Tas, ka starp autismu un REM miega trūkumu pastāv saistība, nenozīmē, ka tie izraisa viens otru. Nav skaidrs ari cēloņsakarības virziens, pat ja tāds pastāv: vai REM miega deficīts izraisa autismu, bet varbūt ir otrādi? 

Tomēr interesants fakts - selektīva REM miega atteikšana žurku mazuļu smadzenēs rada atšķirīgus neironu savienojumu jeb sinaptoģenēzes rakstus. Vēl vairāk, žurkas, kurām bērnībā REM miegs ir liegts, pusaugu vecumā un pieaugušas kļūst sociāli atturīgas un izolētas. Neatkarīgi no cēloņsakarību problēmām miega izsekošana ataino jaunu cerību agrai autisma diagnostikai. 

 

Protams, nevienai topošajai mātei nav jāsatraucas par zinātniekiem, kas viņas augošajam auglim varētu iztraucēt REM miegu. 

Taču alkohols gan var veikt tādu pašu selektīvu REM miega atņemšanu, jo ir viens no visspēcīgākajiem zināmajiem tā apspiedējiem. 

 

Alkohols topošās mātes organismā brīvi šķērso placentas barjeru un viegli sasniedz embriju. 

Bērniņi, kuru mātes smagi dzēra, aktīvajā REM miega posmā pavadīja ievērojami mazāk laika nekā mazuli līdzīgā vecumā un kuru mātes grūtniecības laikā alkoholu nelietoja.  Elektrodu ieraksti norādīja uz vēl satraucošāku fizioloģisko faktu - alkoholiķu mazuļiem REM miega elektriskā kvalitāte ir pavisam citāda. Šo sieviešu bērniem šis vibrējošo elektrisko aktivitāšu mērījums ir par 200 procentiem mazāks nekā tiem zīdaiņiem, kuru mammas alkoholu nelieto, un arī smadzeņu viļņu raksts ir ievērojami mazkustīgāks. 

Ja tagad prātojat, vai epidemioloģiskie pētījumi saista alkohola lietošanu grūtniecības laikā ar palielinātu iespēju uz bērna neiropsihiatriskajām slimībām, ieskaitot autismu, tad atbilde ir – jā.


Par laimi, mūsdienās vairums sieviešu grūtniecības laikā no alkohola atturas. Bet kas notiek, ja topošā māmiņa šad tad iedzer 1-2 glāzes vīna? 

Izmantojot neinvazīvu sirds ritma izsekošanu un ultrasonogrāfijas lasījumus par ķermeņa, acu un elpošanas kustībām, embrijam iespējams noteikt NREM un REM miega pamata posmus.


Bruņojusies ar šim metodēm, zinātnieku grupa pētīja mazuļu miegu nedēļu pirms piedzimšanas, novērojot viņu mātes divas dienas pēc kārtas: pirmajā dienā sievietes lietoja bezalkoholiskus dzērienus, bet nākamajā izdzēra aptuveni divas glāzes vīna (absolūtais daudzums tika kontrolēts, ņemot vērā viņu ķermeņa svaru). Secinājums: alkohols ievērojami samazina to laika daudzumu, ko nedzimušie mazuli pavada REM miegā. Alkohols pavājina arī augļa piedzīvoto REM miega intensitāti (to atklāj standarta mērījums par to, cik daudz šajā miega ciklā ir šaudīgu ātro acu kustību).

 

Turklāt šiem embrijiem REM miega laikā ievērojami pazeminājās elpošana - no 381 reizes stundā dabīga miega laikā līdz tikai četrām reizēm stundā, kad tos apskaloja alkohols.

 

Vērts pieminēt arī zīdīšanas laiku. Gandrīz puse no Rietumvalstu sievietēm, barojot mazuļus ar krūti, lieto alkoholu. Tas viegli uzsūcas mātes pienā - koncentrācija ir līdzīga kā mātes asinsritē: 0,08 alkohola līmenis asinīs ir aptuveni tāds pats arī krūts pienā."

 

Nesen esam atklājuši, ko alkohols krūts pienā nodara mazuļa miegam. Beidzot zīst, jaundzimušie parasti pāriet uz REM miegu. Daudzas mātes zina - tikko zīšana beidzas, bet dažreiz jau pirms tam, mazuļa plakstiņi aizveras un acis zem tiem sāk šaudīties uz abām pusēm, norādot, ka bērns pašlaik barojas ar REM miegu. 

 

Kādreiz populārs bija mīts, ka zīdaiņi guļ labāk, ja māte pirms barošanas ir lietojusi alkoholu. Šajā stāstā kā ieteicamais dzēriens bija minēts alus. Tiem, kas ciena alu, varu apliecināt diemžēl tas ir tikai mīts!

 

Vairākos pētījumos mazuļiem barots krūts piens ar bezalkoholisku garšu (piemēram, vaniļas) vai kontrolētu daudzumu alkohola (ekvivalentu situācijai, kad māte izdzērusi 1-2 alkoholiskos dzērienus). Uzņemot ar alkoholu papildināto pienu, zīdaiņu miegs bija fragmentētāks, viņi vairāk laika pavadīja nomodā, un drīz pēc tam cieta no 20-30 procentu REM miega apspiešanas." 

 

Kad šo mazuļu asinsrite ir attīrījusies, viņi nereti cenšas atgūt zaudēto REM miegu, tomēr zīdaiņa trauslajām sistēmām tas nav tik vienkārši izdarāms. Šie pētījumi apstiprina, ka REM miegs agrīnajā dzīves posmā nav izvēle, bet obligāta nepieciešamība. Nozīme ir pat katrai miega stundai - to pierāda embrija vai jaundzimušā izmisīgie centieni atgūt zaudētā REM miega daļu. 


Diemžēl mēs vēl pilnībā neizprotam, kā miega traucējumi (alkohola izraisīti vai citādi) ietekmē ilgtermiņā, taču skaidrs, ka REM miega bloķēšana vai ierobežošana jaundzimušajiem aizkavē un deformē smadzeņu attīstību, ko viņi izjūt visā savā turpmākajā dzīvē. 


* Miegs ar ātrajām acu kustībām, bieži tiek saīsināti saukts par REM (angļu: rapid eye movement), ir miega fāze, kuras laikā novērojamas ātras acu kustības. Tā nosaukumi ir arī paradoksālais miegs, sapņu miegs, seklais miegs un ātrais miegs. Šāds stāvoklis rodas tamdēļ, ka organisma muskuļiem neizdodas līdz galam atslābināties. Šī miega laikā var redzēt spilgtus sapņus vai arī murgus. To, ka pastāv šāda miega fāze, atklāja 1952. gadā Čikāgas Universitātē, ASV. Pilnīgi veseliem cilvēkiem seklā miega laikā iestājas miega paralīze un kustas vienīgi acis. Bet ja ir traucējumi smadzenēs, kas līdz galam neļauj nobloķēt muskuļu tonusu, tad var notikt arī citu ķermeņa daļu kustības, piemēram, cilvēks sapnī sāk skriet, tas ir, kustināt kājas. 


** NREM  (nonrapid eye movement) - miegs bez ātrajām acu kustībām. To dēvē arī par dziļo vai viļņveida miegu. Šajā laikā sirds darbība kļūst lēnāka, pazeminās asinsspiediens, elpošana palēninās un organisms atgūst spēkus.



Fragments no grāmatas: 
 

Sarežģītas lietas autors izklāsta vienkāršā valodā, salīdzinot smadzeņu procesus ar braukšanu automašīnā pa Amerikas ceļiem, beisbola spēlēšanu, popkornu,
naudas pavairošanu bankā un citām vairāk vai mazāk ikdienisķām lietām. Nav nepieciešama medicīniskā izglītība, lai ielauztos šajos neironu un hipokampu džungļos. Atklājot miega un sapņu noslēpumus.

Saistītie raksti