10 mīti par grūtniecības tēmu

Nereti grūtnieces un viņu tuvinieki mēdz būt visai māņticīgi, rūpējoties par gaidāmā bērniņa veselību. Nu, piemēram, nedrīkstot sēdēt uz sliekšņa, celt rokas augšā un apmeklēt lielus masu pasākumus. Sēdēšana uz sliekšņa, ja vēl tas ir no cementa, nenāks par labu nevienam, taču par citiem pieņemtiem mītiem nākas aizdomāties, kāpēc tādi pastāv.
Mītu par grūtniecību ir gana daudz, un katras sievietes ziņā paliek - ticēt tiem vai neticēt. Katrā ziņā - grūtniecības laikā jāsmeļas pēc iespējas vairāk pozitīvo emociju.

FOTO: Shutterstock.com

Mītu par grūtniecību ir gana daudz, un katras sievietes ziņā paliek - ticēt tiem vai neticēt. Katrā ziņā - grūtniecības laikā jāsmeļas pēc iespējas vairāk pozitīvo emociju.

Aplūkosim 10 mītus par grūtniecību:

 

1. Nedrīkst celt augšā rokas, jo mazulītis var satīties nabassaitē

 

Patiesībā nabassaite mazulim var aptīties gadījumos, ja viņš dzemdē ir pārāk aktīvs, bet nabassaite ir garāka nekā vidēji statistikie rādītāji. Jāatceras, ka neviens nevar ietekmēt nabassaites garumu, jo tā ir ģenētiska iedzimtība. Tomēr patiesība ir arī tāda – ja grūtniece ilgstoši turēs rokas gaisā, piemēram, braucot sabiedriskajā transportā un turoties pie augšējā stieņa, mazulītis var izjust skābekļa trūkumu.

 

2. Nedrīkst griezt matus un krāsot matus 

Jo varot pazaudēt "saikni ar kosmosu" (jo garāki mati sievietei, jo labāka kosmiskā saikne) un tādēļ var mazulim nodarīt kaitējumu. Tāpat tiek minēts, ka ar matu griešanu var nogriezt gaidāmajam bērnam prāta spējas.

 

Patiesībā – grūtniecība ir labākais laiks, lai ataudzētu matus, jo hormonālo izmaiņu dēļ mati sāk augt daudz ātrāk nekā parasti. Bet, ja ataugušie mati topošajai māmiņai traucē, lien acīs vai vienkārši kaitina, labāk tos nogriezt. Par matu krāsošanu – grūtniecei pašai jāizlemj, vai un ar kādām krāsām tos krāsot vai nekrāsot.   

 

3. Nedrīkst pirms laika iegādāties zīdaiņa pūriņu 

Ja drēbītes sagatavotas, pirms mazulis vēl piedzimis, viņu var "piesavināties" ļauni, mītiski spēki (gari) un grūtniecība var beigties neveiksmīgi.  

 

Patiesībā – to, kuri tic šim mītam, arī mūsdienās joprojām ir gana daudz. Pietiekami bieži Dzemdību nodaļās jaundzimušajam tiek atnestas drēbītes ar visām cenu zīmēm, jo apģērbu pēc mazuļa piedzimšanas pircis tētis. Par šo mītu galvenais ir tas, kā noskaņota mamma, kam tic vairāk – vai pirms tam labāk drēbītes izmazgāt un izgludināt vai apģērba iegādi uzticēt citiem jau pēc mazulīša dzimšanas. Cita izskaidrojuma šim mītam nav – tikai māņticība.

 

Padoms!

Ja drēbīšu iegādi topošā māmiņa uztic citiem, tad vajadzētu skaidri pastāstīt, pat parādīt fotogrāfijas, ko vēlies, citādi radinieki var sapirkt pilnīgi nevajadzīgas un grūti pielietojamas lietas.

 

Izlasi arī rakstu Vai grūtniece nedrīkst staipīties?

 

4. Nedrīkst skatīties uz nepatīkamām lietām, jo bērns varot piedzimt nesmuks un ruds, ja topošā māmiņa būs ilgi skatījusies ugunī 

 

Patiesībā, – lai cik tas nebūtu dīvaini, šis mīts, izņemot par ruda bērniņa dzimšanu, ir visai zinātniski pamatots. Kāds bioloģijas zinātnes profesors atzinis, ka to, ko mēs redzam, ietekmē mūsu garastāvokli – šīs lietas var radīt prieku vai stresu. Un paši mēs nemaz neredzam un nespējam noteikt, cik spēcīgi kādu lietu saskatīšana var ietekmēt mūsu psihisko un garīgo veselību. 

 

Psiholoģisku diskomfortu rada arī, piemēram, viena toņa tapetes vai ēkas, kuru celtniecībai izmantotas lielas stiklotas virsmas. 

 

Grūtniecēm labāk vajadzētu izbēgt no nevajadzīga stresa un priecāties par visu labo, pastaigāties pa skaistām vietām, bet mājās savas vientoņa tapetes izdaiļot ar kādām fotogrāfijām vai gleznām ar ziedu kompozīcijām.

Reklāma
Reklāma

 

5. Nedrīkst šūt, adīt un likt ielāpus

Adīšanas dēļ varot satīties nabassaite, šūšana varot būt pie vainas, ka mazajam tiks aizšķērsots ceļš uz šo pasauli, pogu piešūšana un ielāpu likšana varot būt par iemeslu, ka bērnam radīsies daudz dzimumzīmju.

 

Patiesībā – nekādu reālu un loģisku izskaidrojumu par šo mītu nav, tikai māņticība kopš senākiem laikiem. Vienīgais, kas būtu jāņem vērā – ja grūtniece veic šādus darbiņus, ik pa laikam jāpamaina poza un jāizvingrina rokas, kājas, mugura, lai mazulītis saņemtu skābekli, kas viņam būtu apgrūtinoši, ja topošā māmiņa stundām sēdētu vienā pozā un, piemēram, adītu.

 

6. Nedrīkst gulēt uz muguras, jo mazulis dzemdē varot nosmakt 

 

Patiesībā – jā, smakšanas sindroms vēnai, kas atrodas mugurpusē un savienojas ar grūtnieces punci, ir iespējams. Kad grūtniece guļ uz muguras (jo īpaši, ja viņai ir daudz augļūdeņu, auglis ir liels un gaidāmi dvīņi vai trīņi), tad dzemde var spiest uz šo vēnu, kas atrodas zem tās. Rezultātā pavājinās asinsrite, arteriālais spiediens krītas, eplošana kļūst biežāka, parādās galvas reiboņi un satumst acis.

 

Priecē vien tas, ka šī sindroma novēršanai nav nepieciešama nekāda ārstēšana, pietiek vien ar gulēšanas pozas nomainīšanu. Gulēt uz muguras drīkst, bet ne ilgtstoši – ja vēna ilgu laiku būs saspiesta, var rasties ļoti nepatīkami sarežģījumi – no placentas atdalīšanās un traucētas nieru darbības un asins plūsmas, līdz pat augļa hipoksijai.

 

7. Nedrīkst spēlēties ar kaķi. Ja grūtniece ņem rokās kaķi, tad mazulītim būs daudz ienaidnieku

 

Patiesībā – nevajag ne tikai aiztikt kaķi (jo īpaši svešu), bet arī sekot līdzi kaķa tualetes tīrībai, ja nu grūtnieces mājā jau dzīvo kaķis. M;ajdzīvnieka tualetes tīrīšanu jāuztic kādam citam mājiniekam. Toksoplazmoze, ko var pārnesāt kaķis, ir ļoti bīstama gan grūtniecei, gan auglim. Vīruss nonāk asinsritē caur placentu un mazulim var izraisīt ļoti nepatīkamas sekas. Jāņem vērā, ka toksoplazmozei nav nekādu īpašo simptomu, bieži vien tā var izpausties kā parasta saaukstēšanās.

 

Ja kaķis pie grūtnieces mājās dzīvo ilgu laiku, tad var īpaši neuztraukties, jo, visticamāk, sieviete jau ir pārslimojusi šo vīrusa saslimšanu, pat nepamanot, un bīstama tā ir tikai pirmreizēji un ja tiek gaidīts mazulis. Tomēr sirdsmieram būtu labi, ja kaķi aizvestu pie veterinārārsta, lai analīzēs noteiktu – ir vai nav mājas mīlulis infcēts.

 

8. Nedrīkst sēdēt ar sakrustotām kājām, jo bērns var piedzimt ar līkām un kuslām kājām 

 

Patiesībā – šāda poza var būt kaitīga pašai topošajai māmiņai nevis mazulim. Ilgstoša un bieža sēdēšana ar sakrustotām kājām grūtniecēm nav ieteicama, jo tiek traucēta asinsrite gan kājām, gan mazā iegurņa zonā.

 

9. Nedrīkst nevienam stāstīt par nolikto dzemdību datumu, jo – ja ar visiem dalās šādā informācijā, dzemdības būšot smagas

 

Patiesībā – nav nekādas saistības starp dzemdību datumu un dzemdību norisi, tātad – pilnīga māņticība. Toties par šo jautājumu ir psiholoģiska saikne – cilvēku ziņkārība ir neizmērojama. Tāpēc, ja nevēlies tūkstošreiz dzirdēt: "Kā tev klājas? Vai nav vēl piedzmis?" (un tieši tas pēdējās grūtniecības nedēļās interesē  radiniekus, draugus un paziņas) un atbildēt, ka vēl neesi gan, tad labāk noklusēt patieso nolikto dzemdību datumu.

 

10. Nedrīkst apmeklēt masu pasākumus, jo grūtniecei kāds var “uzlikt ļaunu aci”

 

Patiesībā – grūtniecības laikā patiešām labāk neapmeklēt lielus masu pasākumus un atlikt to uz vēlāku laiku jeb "pēc tam", bet ne lāstu dēļ. Jo īpaši tas attiecas uz laiku, kad plosās kādas vīrusinfekcijas, jo vairums no tām izplatās tieši gaisa pilienu veidā. 

Saistītie raksti