Pēc vairāku simtu valsts apmaksātu mākslīgo apaugļošanu notikušas 57 dzemdības

Valsts apmaksāta medicīniskās apaugļošanas programma Latvijā tika sākta 2012.gada 1.septembrī. Kopš tā laika veiktas vairāki simti mākslīgo apaugļošanu, un līdz šā gada aprīlim notikušas 57 dzemdības, portālu mammamuntetiem.lv informēja Nacionālā veselības dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Štālberga.

Jau gandrīz 2 gadus valsts atvēl budžeta līdzekļus, lai neauglīgie pāri varētu tikt pie mazuļa. Foto iesūtīja portāla lasītāja Agnese Krastiņa - Siliņa. attēlam ir tikai ilustratīva nozīme.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jau gandrīz 2 gadus valsts atvēl budžeta līdzekļus, lai neauglīgie pāri varētu tikt pie mazuļa. Foto iesūtīja portāla lasītāja Agnese Krastiņa - Siliņa. attēlam ir tikai ilustratīva nozīme.

 

Vai visi pāri var izmantot programmu?

Pēc E. Štālbergas teiktā, no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāta medicīniskās apaugļošanas procedūras veikšana sievietēm līdz 37 gadu (ieskaitot) vecumam.

 

Vispirms ir jāveic izmeklējumi, lai noteiktu neauglības iemeslus un uzstādītu diagnozi. Ja pacients vēlas veikt izmeklējumus par valsts budžeta līdzekļiem, tad pacientam ir jāvēršas pie ārsta, kurš ir līgumattiecībās ar valsti (noslēgts līgums ar Nacionālo veselības dienestu). Sievietēm ir jāvēršas pie ginekologa, savukārt vīriešiem – pie urologa.

 

Vizītes laikā ārsts izmeklēs pacientu, kā arī, izvērtējot pacienta veselības stāvokli, noteiks izmeklējumus, kuri ir nepieciešami, lai noteiktu neauglības iemeslus un apstiprinātu neauglības diagnozi. Ārsts nosaka, vai pietiek tikai ar diagnosticējošiem izmeklējumiem sievietei, vai papildus nepieciešams veikt arī izmeklējumus vīrietim.

 

Neauglības diagnosticēšanai sievietēm var tikt veikti šādi izmeklējumi:

- ginekoloģiska izmeklēšana;

- seksuāli transmisīvo infekciju izmeklēšana;

- hormonālā izmeklēšana;

- ultrasonogrāfiskā izmeklēšana;

- olvadu caurlaidības noteikšana.

 

Neauglības noteikšanai vīriešiem var tikt veikti šādi izmeklējumi:

- seksuāli transmisīvo infekciju izmeklēšana;

- spermogramma.

 

Ja pacientam tiek uzstādīta diagnoze "neauglība", pacients var vērsties iestādēs, ar kurām Nacionālais veselības dienests ir noslēdzis līgumu par valsts apmaksātu medicīniskās apaugļošanas procedūru veikšanu, lai pieteiktos konsultācijai pie speciālista, kurš var nozīmēt attiecīgā pakalpojuma saņemšanu.

 

Pacientam var tikt veiktas šādas valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas procedūras:

Reklāma
Reklāma

-  intrauterīnā inseminācija;

- olnīcas punkcija olšūnu aspirācijai;

- embrija pārstādīšana;

- sēklinieku biopsija.

 

Valsts apmaksātu medicīnisko apaugļošanu šobrīd veic piecas ārstniecības iestādes – VASU, reproduktīvās medicīnas centrs „Embrions”, AVA-CLINIC, klīnika EGV un „AVA Rīga”.

 

Par plānoto valsts finansējumu medicīniskās apaugļošanas veikšanai:

-   2012.gadā – 35 000 Ls

-   2013.gadā – 192 500 Ls

-  2014.gadā – 602 855 eiro

 

Cik sieviešu par valsts naudu ir apaugļotas? 

- 2012.gadā (septembris-decembris) veiktas 49 valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas.

- 2013.gadā veiktas 390 valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas.

- 2014.gadā plānotas 660 valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas.

 

Un cik dzemdību?

Nacionālā veselības dienesta rīcībā ir informācija par notikušajām dzemdībām pacientēm, kas veikušas valsts apmaksātu medicīnisko apaugļošanu.

No programmas sākuma līdz 2014.gada aprīlim notikušas 57 dzemdības.

 

Vērtējot šī brīža rezultātu, Nacionālais veselības dienests norāda, ka jāņem vērā:

- vienu dzemdību laikā vienai sievietei var piedzimt vairāk kā viens bērns;

- Nacionālā veselības dienesta rīcībā nav informācijas par dzemdību palīdzības sniegšanu sievietēm, kas veikušas valsts apmaksātu medicīnisko apaugļošanu un izvēlējušās maksas dzemdības ārstniecības iestādē Latvijā vai ārpus Latvijas.