Krūšu implanti un zīdīšana. Kā šīs divas lietas ir savienojamas?

Vairākas portāla mammamuntetiem.lv lasītājas, kuras plāno veikt krūšu palielināšanas operāciju, ievietojot tajās implantus, noraizējušās, vai nākotnē tas kaut kā neietekmēs viņu grūtniecību un vēlāk jau mazuļa zīdīšanu. Par to, kā šīs divas lietas “sader”, vaicājām padomu plastikas ķirurģei Evijai Rodkei.  

Ja sievietei krūtīm ir veikta plastiskā operācija un ievietoti krūšu implanti, grūtniecības laikā tie nav jāizņem

FOTO: Shutterstock.com

Ja sievietei krūtīm ir veikta plastiskā operācija un ievietoti krūšu implanti, grūtniecības laikā tie nav jāizņem

Krūšu palielināšanas operācijas ir vispopulārākās

E.Rodke atzīst, ka krūšu palielināšanas operācijas ir pirmajā vietā visu plastisko operāciju vidū gan pasaulē, gan Latvijā, gan viņas vadītajā praksē. Visas krūšu palielināšanas vai piepildīšanas, vai apjoma atjaunošanas operāciju pacientes var iedalīt divās lielās grupas: sievietes, kam nav attīstīti šie orgāni vai tie ir viņai nepieņemami maza apjoma, un sievietes, kam skaistās, tvirtās krūtis ir noslīdējušas, zaudējušas formu un apjomu pēc bērna zīdīšanas.

Krūtis koriģēt drīkst tikai 5-6 mēnešus pēc pēdējās bērna barošanas dienas, kad hormonālais līmenis ļauj audiem un dziedzeriem normāli reaģēt uz atveseļošanās procesu.
 

 

“Vai pirms bērnu dzimšanas vispār rekomendējat krūšu palielināšanas operāciju? Vai varbūt labāk pēc pirmajām dzemdībām? Jeb arī tam nav nekādas nozīmes – kad to veikt?” - jautā lasītāja.

“Tas nav viennozīmīgi atbildams jautājums. Ja sievietei krūšu dziedzeri vispār nav attīstīti kā orgāns, vai tie ir ļoti mazi, asimetriski vai citādi izjūtams kā trūkums, tad nav nekādas nozīmes, kad veikt korekcijas operāciju, jo bērna barošanu implanti pilnīgi nekādi neietekmē un krūtis absolūti nekādi neizmainīsies pēc barošanas. Līdz ar to pati sieviete izlemj, kad veikt korekcijas operāciju.

Savukārt, ja krūtis ir izteiksmīgas vai noslīdējušas un sieviete vēlas palielināšanas vai pacelšanas un formas korekcijas operāciju, tad mēs katrā individuālā situācijā izrunājam to atsevišķi. Dažreiz, ja āda ir nekvalitatīva, ir liela ādas “kabata”, ar izteiktām strijām, tad pat pēc korekcijas ādas kvalitāte saglabāsies tāda pati. Līdz ar to pastāv iespējamība, ka forma mainīsies arī pēc nākamās vai pat pēc pirmās barošanas. Tajos gadījumos mēs pacienti brīdinām un izlemjam kopā, kā labāk rīkoties. Ja sieviete šādā gadījumā bērniņu plāno jau nākamā gada laikā, es parasti iesaku nesteigties ar operāciju, bet veikt korekciju pēc plānotā ģimenes pieauguma. Savukārt, ja sieviete vēlas bērniņu pēc kādiem 4-5 gadiem, tad gribas jau arī šos gadus kvalitatīvi nodzīvot. Tad mēs varam veikt koriģējošu operāciju jau tagad un pēc barošanas, ja vispār būs kādas nevēlamas izmaiņas, varam veikt nepieciešamo pielabošanu.

 

Ja ir krūšu implanti un iestājas grūtniecība

“Ar krūšu implantiem sievietes dzīvo pilnīgi normālu dzīvi!” vaicāta, vai ir kas īpašs jāņem vērā, ja iestājas grūtniecība un ir implanti, atbild speciāliste. “Nav pilnīgi nekādas atšķirības - gaida bērniņu ar vai bez implantiem! Arī, ja nav ievietoti implanti, tāpat taču krūtis bērna gaidīšanas un barošanas laikā ir jāatbalsta; tās nedrīkst saaukstēt, sapūst, lai neveidotos mastīti; jāpievērš uzmanība krūšu ādai - eļļiņas, losjoni - viss, kas mums visām ir zināms par normālu grūtniecību un bērna barošanas periodu. Un pilnīgi nekas cits nav jādara arī pie implantiem,” mammamuntetiem.lv apgalvo plastikas ķirurģe.

 

Zīdīšana

Reklāma
Reklāma

"Man ir vairākas tuvas draudzenes un paziņas, ko kurām esmu likusi implantus, un kas pēc tam ir gan veiksmīgi sagaidījušas, gan izbarojušas, gan izaudzinājušas mazuļus. Un es tam esmu bijusi līdzās, redzējusi un saņēmusi pozitīvas atsauksmes par to, cik apetelīgi mazuļi ēd pieniņu. :) Man pat dažas tuvi pazīstamas pacientes ir zvanījušas un priecīgi stāstījušas, ka – ja kāds vēl šauboties par to, cik labi mazuļi ēd pieniņu pēc krūšu operācijām – varot droši zvanīt un iepazīties,”  smaidot atbild plastikas ķirurģe Evija Rodke.

 

Krūšu implantu ielikšana 

Pēdējā laika galvenā tendence visā pasaulē ir pēc iespējas likt implantus zem muskuļa, lai saglabātu dabīgāku izskatu, ilgstošāku formu, nesataustītu vai nesaskatītu implantu krokojumu zem ādas, kā arī samazinātu risku problēmām. Implantus šobrīd liek uz mūžu. Jau aptuveni divus gadus visā pasaulē ražotājs dod mūža garantiju savam produktam. Katra paciente pēc operācijas saņem personīgi implantu pases un garantiju. Ir sen pierādīts atkārtotos pētījumos, ka implanti neveicina un arī neizārstē dažādas saslimšanas. 

 

Vienu mēnesi pēc operācijas pacientei nav pilnīgi nekādi ierobežojumi dzīvē – var iet pirtīs, baseinā, solārijā, peldēt, sauļoties, sportot, dzemdēt un barot bērnus, lidot ar lidmašīnu un nirt dziļi zem ūdens utt. Implanti ir dažādi pēc izmēra, struktūras, formas, projekcijas, profila, mērķa. Tos vislabāk palīdzēs izvēlēties katrai sievietei individuāli speciālists, ņemot vērā pacientes vēlmes, gaumi, iespējas, krūšu sākotnējo izskatu, krūšu galu atrašanās vietu un augstumu, kā arī krūšu kurvja izmērus un auguma proporcijas. Cena nemainās pēc izmēra, bet gan pēc implanta veida un tā, kas ir jāpaveic operācijā. Rētiņas ir aptuveni četrus centimetrus garas, tās var paslēpt gan zem krūts krokā, gan padusē, gan zem areolas. 

 

Operācija notiek vispārējā anestēzijā. Pēc operācijas viena nakts jāpavada klīnikā, viena nedēļa jāpavada ar elastīgo saiti, vienu mēnesis jāvalkā speciālā pēcoperācijas veļa. Pēc vienas nedēļas var iet dušā. Pirts, baseini, vanna, solārijs, sports – ierobežoti uz aptuveni četrām nedēļām. Diegu galus noņem 10. dienā. Masāža, ko mēs iemācām, jāsāk no 10.dienas. Būtu labi vienu nedēļu būt brīvai no darba, bērniem, mājas pienākumiem.

 

 

RAKSTS PUBLICĒTS: 2013. gada 24. aprīlī

PAPILDINĀTS: 2014. gada 10. decembrī