Pirmsmenstruālā sindroms sindroma histērijas. Kā tās samazināt?

„Agrāk, kad man bija neregulāras mēnešreizes, es neko tādu nebiju sevī pamanījusi, bet  tagad katru mēnesi pati saraujos, kad secinu - vājprāts, cik kašķīga un ērcīga es palieku pāris dienas pirms MR sākšanās! Jā, hormoni, hormoni, bet vai tur ir iespējams ko līdzēt? Varbūt kādas nomierinošās tējas tajā laikā vajag dzert? Citādi reizi mēnesī žēl ģimenes:),” savu jautājumu sadaļā Jautā speciālistam uzdod kāda mammam.lv/tetiem.lv lietotāja.

Sievietes emocionālais stāvoklis ir stipri atkarīgs no viņas hormonālā stāvokļa.

FOTO: Rūta Ķiploka, fotohromija@inbox.lv

Sievietes emocionālais stāvoklis ir stipri atkarīgs no viņas hormonālā stāvokļa.

 

Par to, kas ir pirmsmenstruālais sindroms (PMS) un kā mazināt tā simptomus, atbild Anna Suhanova, auglības atpazīšanas metodes instruktore.

Sveicināti! Es apsveicu jūsu ģimeni un jūsu vīru! Jūs jautāsiet - ar ko gan??? Ir teiciens - īsta sieviete no mušas spēj iztaisīt ziloni vai arī no nekā traci! Domāju, ja jūs to varat, kaut arī tikai vienu reizi mēnesī, tad jūs esat īsta sieviete un jūsu ģimenei par to tikai jāpriecājas!

Bet nu, ja runājam nedaudz nopietnāk, tad sievietes emocionālais stāvoklis ir stipri atkarīgs no viņas hormonālā stāvokļa. Tikai jāsaprot - kā? Un tad varam ar to rēķināties. Sieviete ir cikliska būtne, gan fizioloģiski, gan emocionāli. Iziesim cauri visam ciklam. 

Cikls sākas ar pirmo mēnešreižu dienu, kad visi hormoni ir diezgan zemu un organisms atpūšas, un gatavojas jaunam startam. Šo periodu varētu salīdzināt ar ZIEMU. Un ko daba ziemā dara? Guļ, atpūšas. Tā arī sievietei vajadzētu visus savus darbus saplānot tā, lai atpūtas būtu vairāk, nekā citos cikla posmos. Kad olnīcas sāk izstrādāt sievišķo hormonu estrogēnu, sākas pavasaris. Pavērojiet dabu pavasarī - viss mostas, plaukst, pievērš sev uzmanību, tiecas pēc romantikas, kaut kā jauna. Sieviete atplaukst - gan mati, gan āda, gan arī acis kļūst spīdīgāki. Sieviete ir atvērta un gatava kaut kam jaunam. Šajā cikla fāzē ir ieteicams sākt jaunus projektus, vispār kaut ko jaunu, daudz komunicēt ar ārpasauli un, protams, baudīt romantiku. Mēdz pat teikt – to, ko vīrietis ieguldīs sievietē šajā laikā, to saņems atpakaļ otrajā cikla fāzē.:) 

Reklāma
Reklāma

Ja vīrietis bija romantisks un uzmanīgs pret sievieti pavasarī (vienā cikla fāzē), rudenī (otrā cikla fāzē) viņa būs ZELTA!!!, bet, ja pavasarī viņš īpaši aktīvs nebija, tad, iespējams, pārnākot mājās, satiks neapmierinātu un sīkumainu būtni. 

Pēc pavasara nāk vasara - tas ir olšūnas dzīves laiks - tikai 24 stundas. Un tad iestājas rudens – laiks, kad sieviete sāk gatavot krājumus ziemai, kļūst skopāka, nosvērtāka, mātišķa. To nosaka mātišķais hormons - progesterons. Un, ja vīrietis bija romantisks un uzmanīgs pret sievieti pavasarī, rudenī viņa būs ZELTA!!!, bet ja pavasarī viņš īpaši aktīvs nebija, tad, iespējams, pārnākot mājās, satiks neapmierinātu un sīkumainu būtni. 

 

Rudens ir ļoti dažāds - ir septembris ar skaisto atvasaru un ir arī novembris, kad lapas jau ir nokritušas, bet sniegs vēl nav uzsnidzis - pilnīgs kailums, visi nervu gali vaļā. Tas tad arī ir PMS sindroms. Sindroms ir medicīnisks termins, kas nozīmē dažādu simptomu kopums. Un tas varbūt arī emocionāls - tieši šajā laikā saasinās uztvere un tās problēmas, sieviete visu uztver saasināti un traģiski.  Protams, ir arī fizioloģiski PMS iemesli. Bet atkal ir jāsaka, ka tie var būt ļoti dažādi. Un bez papildus informācijas grūti noteikt, kas tieši ir jūsu gadījumā. To, ko es varētu ieteikt, ir fitoestrogēni, kas pamatā mazina PMS simptomus. Piemēram: raudene, sarkanais āboliņš, raspodiņi, linsēklas u.c.