Augļūdeņi. Par maz, par daudz un zaļi

Par maz, par daudz, caurspīdīgi un zaļi augļūdeņi – kad var dzīvot mierīgi un kad jāsāk uztraukties, ka gaidāmā mazuļa veselība ir apdraudēta? Uz vecāku uzdotajiem jautājumiem atbild Ģimenes veselības centra Stārķa ligzda dabisko dzemdību vecmāte Iveta Bērziņa.

Kopā ar zinošu vecmāti kliedējam raizes par augļūdeņiem! Foto iesūtījusi Elva Zaļmale, mammam.lv lietotāja

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kopā ar zinošu vecmāti kliedējam raizes par augļūdeņiem! Foto iesūtījusi Elva Zaļmale, mammam.lv lietotāja

USG uzrāda par daudz ūdeņu

"Šodien biju uz USG. Daktere teica, ka esot par daudz augļūdens. No kā tas var rasties un ko es varu lietas labā darīt? Vai tiesa: jo vairāk augļūdens, jo mazais iekšā vairāk kustās un jo lielāka ir iespēja, ka nabassaite aptīsies tur, kur nevajag? Varbūt ir kāds veids, kā var samazināt ūdeņu daudzumu?"
Augļūdens daudzumu regulē nieres. Vienalga, vai augļūdens ir par daudz vai par maz, tas var liecināt par nieru problēmām. Ne vienmēr sliktai ir jābūt urīna analīzei, nereti pārmērīgi daudz vai maz augļūdeņu liecina par dziļāku nieru patoloģiju. Pati grūtniece neko šai ziņā darīt nevar – tik, cik ūdeņu ir, tik ir. No tā, ka tiks dzertas nieru tējas, augļūdeņu mazāk nepaliks.
Jo vairāk puncī bērnam vietas, jo vairāk viņš var kustēties, taču intensīvi to darīs bērns, kuram trūks skābekļa. Tāpēc māmiņai rūpīgi jāseko līdzi tam, vai viņas hemoglobīna līmenis asinīs atbilst normai. Ja skābekļa būs par maz, bērnam ir daudz lielākas iespējas sapīties nabassaitē. Cita riska faktiski nav – mammītei nav jāuztraucas, ka pārāk liels augļūdens daudzums varētu kaut kādā veidā ietekmēt bērniņu.
Fakts, ka grūtniecei ir pārāk daudz augļūdeņu, ir jāzina vecmātei, kas pieņems dzemdības. Arī māmiņai ir jārēķinās ar sekojošu lietu – spontāni noplūstot augļūdeņiem (kamēr vēl nav sākusies aktīva dzemdību darbība), var izslīdēt nabassaite, bērna rociņa. Jo, kad augļūdens ir stipri par daudz, tas kā ūdenskritums var paraut tos līdzi. Tādēļ, ja tas noticis, grūtniecei jāatrodas guļus stāvoklī un momentāni jāsauc ātro palīdzību. Kad tā ir izsaukta, mediķi būtu jāinformē, ka grūtnieci ir vēlams nest. Tas tādēļ, ja gadījumā ir izslīdējusi nabassaite, tad bērna galva to var piespiest, šādi apturot asins cirkulāciju. Ja grūtniece ies pati, bērns ar visu svaru spiedīs uz viņas iegurni un risks, ka pārtrauksies asinscirkulācija, daudzkārt palielināsies. Ne vienmēr, noplūstot augļūdeņiem, izslīd nabassaite, taču zināmai piesardzībai ir jābūt

Par maz augļūdeņu, bet grūtniecība tik pusē!
"Ārsts konstatēja, ka man augļūdeņu ir par maz. Ko tas nozīmē, ar ko tas var draudēt bērnam? Ko darīt, ja šādu diagnozi uzstāda grūtniecības vidū, kad bērnam tik ilgi vēl jādzīvojas vēderā?"
Grūtniecības laikā bērnam tas nevar ne ar ko draudēt. Dažkārt, lai vairotu augļūdens daudzumu, mediķi grūtniecēm liek sistēmu, pilina glikozi, taču jāsaka godīgi, šī procedūra vairāk dod psiholoģisku efektu (topošajai māmiņai šķiet, ka vismaz kaut kas tiek darīts lietas labā), taču nav novērots, ka tas dotu kādu efektu. No tās augļūdeņu daudzums nemainās. Tāpat grūtniece var dzert daudz ūdeni vai tējas – arī tas augļūdeņu daudzumu nemainīs.
Tas nekas, ja augļūdeņu ir par maz un bērnam vēl ilgi jādzīvojas māmiņas puncī, jo tas viņu neietekmē! Bērniņš nepieciešamās barības vielas uzņem caur nabassaiti, tāpēc viņa attīstība nekavējas.

Dažkārt māmiņas uztraucas, ka, ja augļūdeņu ir par maz, bērniņš tiek pakļauts lielākam triecienam, taču tie ir lieki uztraukumi – tad triecienam ir jābūt ārkārtīgi lielam, katrā ziņā, ja kāds cilvēks uzgrūdīsies trolejbusā, bērnam tas neko nenodarīs.
Vienīgais, kas atkal jāuzrauga grūtniecei, ir hemoglobīna daudzums asinīs. Bērnam vidēji reizi dienā iziet vēders. Tas nonāk augļūdenī un tad māmiņas nieres un viss viņas organisms to filtrē un attīra. Ja augļūdeņu ir par maz, tad organismam tas var būt grūtāk izdarāms, taču tas nav viennozīmīgi, tāpēc māmiņai pirms laika par to nebūtu jāuztraucas. Ir daudzas grūtnieces, kuru organisms labi spēj tikt galā ar šo uzdevumu, neraugoties uz mazo ūdeņu daudzumu. Kāpēc jāuzrauga hemoglobīna līmenis asinīs? Ja bērnam trūks skābeklis, viņam vēders izies biežāk un māmiņas organismam augļūdeņus attīrīt būs grūtāk.


Kāpēc ūdeņi paliek zaļi?
"Esmu dzirdējusi par zaļiem augļūdeņiem grūtniecības laikā. Kā tie rodas un kāpēc, ar ko tas draud mazulim?"
Primāri pie vainas ir māmiņas zemais hemoglobīns, kas bērnam izraisa skābekļa badu. Kā jau minēju iepriekš, normāli bērnam vēders iziet reizi dienā, un dienas laikā augļūdens tiek attīrīts. Ja bērnam ir skābekļa trūkums, vēders iziet biežāk. Kāpēc? Varam iedomāties līdzību – arī pieaugušam cilvēkam, ja viņš tiks pakārts cilpā un jutīs skābekļa trūkumu, būs pastiprināta defekācija. Ar gaidāmo bērnu notiek tas pats. Attiecīgi mātes organisms var nespēt augļūdeņus attīrīt. Ja augļūdeņi ir nedaudz zaļgani, tas nav nekas – bīstami ir tad, ja augļūdeņi palikuši biezi kā putra, jo tas nozīmē, ka tie vispār nespēj attīrīties. Tas parasti liecina par hipoksiju – bērnam ir izteikts skābekļa bads.
Par to, ka augļūdeņi varētu būt zaļi, nereti var spriest pēc bērna sirdstoņiem. Normāli bērna sirdsdarbība ir 120-160 sitieni minūtē. Ja tie ir virs 160 sitieniem minūtē, tas var norādīt uz to, ka augļūdeņi nespēj attīrīties. Protams, to nevar ārsts konstatēt piecu minūšu vizītē! Jo nereti, ieraugot mediķi, uz mammu iedarbojas baltā halāta sindroms. Proti, ja māmiņa ir satraukusies, viņai ceļas asinsspiediens, tas savukārt ietekmē arī mazuli un viņa sirdsdarbību. Mierīgi apunājoties, māmiņa parasti nomierinās, krītas viņas spiediens un arī mazuļa sirdspuksti atkal ir normas robežās. Ja tā nenotiek, tad gan jāpievērš uzmanība, kāpēc mazuļa sirdsdarbība ir izmainīta. Pie dzemdībām, ja bērna sirdstoņi nav normas robežās, visbiežāk tiek veikts ķeizargrieziens.

Ja augļūdeņi ir normāli un bērns dzimstot tos sarijas, nekas ļauns nenotiek arī tad, ja tie nonāk plaušās. Augļūdeņi nav kā parasts ūdens, tie labi spēj uzsūkties. 

Ja augļūdeņi ir normāli un bērns dzimstot tos sarijas, nekas ļauns nenotiek arī tad, ja tie nonāk plaušās. Augļūdeņi nav kā parasts ūdens, tie labi spēj uzsūkties. Taču, ja augļūdeņi ir ar mekonija (bērnu pirmā vēdera izeja) piejaukumu, tad plaušās nonāk arī visas neizfiltrētās atkritumvielas. Tās savukārt jaundzimušajam visbiežāk izraisa pneimoniju, kas tikko dzimušam bērniņam parasti norit ļoti smagā formā.
Tāpēc, lai no tā izvairītos, mammai jānodrošina, lai viņas asinīs pastāvīgi būtu normāls hemoglobīna līmenis. Ja tas ir par zemu, jālieto ārsta vai vecmātes nozīmētie dzelzs preparāti. Diemžēl ar vienkāršu pārtiku hemoglobīna līmeni pacelt nav iespējams. Arī manas grūtniecītes ir dzērušas biešu sulu un ēdušas dažādus dārzeņus, taču rezultātā hemoglobīna līmenis nav krities, taču nav arī pacēlies. Jāsecina, ka mūsu pārtikā dzelzs līmenis ir ļoti zems un jo īpaši uz pavasara pusi augļos un dārzeņos vitamīnu un mikroelementu ir izteikti maz.

Augļūdeņu noiešana pirms dzemdībām
"Tuvojas dzemdību datums un man noplūst augļūdeņi. Kontrakciju nav vairākas stundas. Kad jādodas uz slimnīcu?"

Reklāma
Reklāma

Ja augļūdeņi ir gaiši, tad nav par ko satraukties. Līdz doties uz slimnīcu, var gaidīt astoņas stundas. Bez augļūdeņiem mazulis var dzīvot 96 stundas. Gadījumā, ja augļūdeņi noplūst, bet pēc astoņām stundām vēl nav sākusies dzemdību darbība, māmiņai dod antibiotikas. Tas tādēļ, ka noplūstot augļūdeņiem, infekcija no maksts var virzīties uz augšu – uz bērna pusi. Tādēļ jādzer zāles, lai šo risku izslēgtu. Antibiotiku devu nosaka ārsts.

Uz slimnīcu nekavējoties jādodas gadījumos, kad augļūdeņi ir zaļi, kā arī iepriekš minētajā situācijā, kad augļūdeņi ir par daudz, kas var radīt risku izslīdēt nabassaitei.
Mammas nereti prasa, vai viņas pamanīs, ka noiet augļūdeņi? Ja nu viņas ieiet dušā un nepiefiksē, ka tie drusku nogājuši? Tad parasti mammas mierinu, ka par to nav jāuztraucas, jo tas liecina vien par to, ka augļūdeņi nedaudz noiet mammai esot kustībā. Ja augļūdeņi ir gaiši, tie noplūst pamazām, astoņas stundas māmiņa vēl var pavadīt mājās un tikai tad doties uz slimnīcu.


Kā atpazīt augļūdens noiešanu?
"Esmu 28 nedēļā. Dažreiz pēc tualetes apmeklējuma, pēc kāda laika no dzimumceļiem iztek it kā balts šķidrums, bez smaržas, kā ūdens! Nedaudz, bet pamanīt var. Vai tas var būt  augļūdens?"

Ja tas būtu augļūdens, tam būtu ļoti specifiska smarža – līdzīga spermai. Šajā gadījumā drīzāk šķiet, ka runa ir par izdalījumiem no dzimumceļiem. Jo augļūdeņi, sievietei kustoties, izdalītos visu laiku, neatkarīgi no tualetes apmeklējuma.
Tomēr šajā grūtniecības periodā tā var būt, ka nedaudz noplūst augļūdens un tas viennozīmīgi neliecina par to, ka sākas priekšlaicīgas dzemdības. Taču jebkurā gadījumā, ja augļūdeņi nedaudz noplūst, māmiņai jādodas uz stacionāru. Iemesli tam var būt dažādi – pastiprināts dzemdes tonuss, kāda infekcija, placentas patoloģija u.c. Tāpēc stacionārā grūtniecei parasti tiek doti līdzekļi, visbiežāk magnijs, kas palīdz dzemdi atslābināt un antibiotikas kā profilaksi pret infekcijām. Magnijs kā mikroelements bieži vien sievietēm trūkst. Ne velti grūtnieces nereti sūdzas par krampjiem kājās, kas nav nekas cits kā muskuļu savilkšanās, bet dzemde arī ir muskulis.Slimnīcā var izvērtēt, vai grūtniecību var turpināt saglabāt, vai tomēr dzemdēt ir labāk un drošāk.