Kā un ko zīmēt grūtniecības laikā

Sākot jau ar pirmā bērniņa gaidīšanu sajutu sevī lielu vēlmi izteikt emocijas kādā radošā veidā, jo grūtniecības laikā manas izjūtas un pārdzīvojumi bija daudz spilgtāki nekā citā laikā. Tā nu es ķēros pie gleznošanas,” portālam mammam.lv/tetiem.lv stāsta māmiņa Linda Ozoliņa.

Svarīgākais nav gala rezultāts, bet pats process – sevis izprašana, saka mamma Linda.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

"Svarīgākais nav gala rezultāts, bet pats process – sevis izprašana," saka mamma Linda.

„Tā kā zīmēšana un gleznošana man nav svešas, tad arī ņēmu baltu papīra lapu un zīmuļus, un liku uz papīra visu, kas bija manī uz to brīdi sakrājies. Šis process man palīdzēja labāk sevi izprast un saprast, kas īsti ir tas, kas ar mani notiek. Paskatoties savā zīmējumā, es to skaidri varēju redzēt. Tas man ļoti palīdzēja arī attiecībās ar vīru, jo pat tajos brīžos, kad jutos pilnīgi nomākta un neredzēju tam galu, spēju par to mierīgi runāt, nevis uzsprāgt savās emocijās. Mani zīmējumi man kalpo kā dvēseles spogulis.
Ne vienmēr zīmējumi iznāk vizuāli skaisti un tiem arī tādiem nevajag būt svarīgākais nav gala rezultāts, bet pats process sevis izprašana.

Bieži vien zīmējot iespējams ” izcelt” no sevis kādas dziļi apslēptas lietas vai notikumus no savas dzīves, par ko parasti negribas domāt. 

Esmu interesējusies par mākslas terapiju. Tas, kas mani šajā lietā aizrauj, ir tas, ka zīmējot cilvēks var pateikt daudz vairāk, nekā viņš to var izdarīt ar vārdiem. Runājot mēs kontrolējam to, ko gribam vai negribam pateikt, bet zīmēšana, gleznošana notiek kaut kā instinktīvi. Bieži vien zīmējot iespējams ” izcelt” no sevis kādas dziļi apslēptas lietas vai notikumus no savas dzīves, par ko parasti negribas domāt.  

Māmiņas Lindas Ozoliņas grūtniecības laika mākslas darbi


Domāju, ka zīmējot ir iespējams arī labāk sagatavoties dzemdībām un pārvarēt kādas bailes un nedrošību. Grūtniece var censties uzzīmēt savu priekšstatu par dzemdībām , ko pēc tam pārrunāt ar kādu uzticamu personu, un tur, kur parādās nedrošība un bailes,  ar tām var daudz vieglāk tikt galā.

Reklāma
Reklāma


Grūtniecība ir emocionāli piesātināts laiks, kurā mēs pārdomājam savu dzīvi, to, kā bijis līdz šim un to, kāda būs gaidāmā bērniņa dzīve, kāda būs bērniņa nākšana pasaulē, kā tas izmainīs manu dzīvi, manas attiecības ar vīru un apkārtējiem. Šie jautājumi var radīt satraukumu, jo tie ir tik nozīmīgi… Man pašai tie radīja ne mazums satraukumu un ne vienmēr es spēju visu sevī notiekošo „izrunāt”, tāpēc zīmēšana un gleznošana man bija lieli palīgi. Šo radošo nodarbi nebeidzu ar pirmā bērniņa piedzimšanu, bet ,kad man bija brīvi brītiņi, es turpināju gleznot ,un sajutu sevī daudz lielāku pārliecību, par to, ko daru un varu. Turpinu to līdz šim un šī radošā izteikšanās ir kļuvusi par nozīmīgu manas dzīves sastāvdaļu.”

 

Arī Tu vari gleznot! Gudro Sievu skolā notiek gleznošanas un zīmēšanas nodarbības topošajām māmiņām! Vairāk par to lasi šeit.
Autore: Linda Ozoliņa, divu bērnu māmiņa