"Operēju nirēja brillēs pirtī uz augšējās lāviņas." Kā norit dzemdības Covid-19 inficētajām grūtniecēm?

Divas jaunās māmiņas šogad ir mirušas Covid-19 dēļ. Līdz šim brīdim šogad Rīgas Dzemdību nama izolatorā ir ārstējušās 27 grūtnieces. Neviena no viņām nebija vakcinēta, tostarp izolatorā bija jādzemdē arī Danai Jasaitei, kura neilgi pirms dzemdībām inficējās, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) dokumentālais stāsts "Pandēmijas bērni".
Operēju nirēja brillēs pirtī uz augšējās lāviņas. Kā norit dzemdības Covid-19 inficētajām grūtniecēm?

FOTO: Shutterstock.com

Par laimi, Danai saslimšana nebija smagā formā, arī bērniņš piedzima pilnīgi vesels. Pirms izrakstīšanas arī viņam tiks veikts Covid-19 tests. Māmiņai izolatorā aizliegts bučot mazulīti, jāievēro divi metri. Barošana gan ir atļauta ar krūti.

"Dzemdību procesā sievietēm regulāri ir jāklausās augļa sirdstoņi. Normālos apstākļos tas ir vienkārši, jo mēs brīvi varam ieiet pie pacientes. Bet šajos apstākļos tas nav tik vienkārši. Lai ieietu pie pacientes, mums ir jāģērbjas spectērpā. Ir fiziski grūti, jo ir vēl maska, brilles," norāda vecmāte Lelde Kanča.

 

Arī dzemdību speciāliste Inese Gračova norāda, ka operēt spectērpā un maskā ir grūti. "Sajūta, ka operēju nirēja brillēs pirtī uz augšējās lāviņas. Ir grūti."

Viņa pilnībā atbalsta grūtnieču vakcināciju. "Tas ir saprātīgākais lēmums - pie pirmas iespējas saņemt vakcīnu. Ziniet, Latvijā katram otrajam ir cits viedoklis jebkurā jautājumā. Mums ar vienotību ir sarežģīti. Man ir kauns, ka arī mūsu mediķu vidū ir neticīgie vai tādi, kas atrunā pacientus. Viens ārsts saka vienu, otrs - otru. Ir grūti cilvēkam izvēlēties."

Gračova norāda, ka visbīstamāk saslimt ar Covid-19 grūtniecei ir trešajā trimestrī. "Kā mēs zinām Latvijā ir arī divi pavisam traģiski iznākumi. No šī visa var pasargāt vakcinācija. Tā ir droša arī grūtniecības laikā. Nav nekādu pierādījumu, ka vakcīna var apdraudēt bērniņu vai mātes veselību."

Reklāma
Reklāma

 

Gračova arī akcentē, ka Covid-19 inficētajām grūtniecēm dzemdību laikā jāatrodas maskā, kas ir papildu slogs jau tā grūtajā brīdī. Savukārt vakcinētās drīkst dzemdēt bez sejas maskas. 

Visu filmu var noskatīties portālā Replay.lsm.lv