Siguldā atklāta īpaša dzemdību vanna

Tagad Latvijā varēs dzemdēt īpašā specializētā dzemdību vannā – 20. oktobrī Rīgas rajona slimnīcā Siguldā atklāja moderni aprīkotu ūdensdzemdību zāli. Tajā atrodas Latvijā pirmā profesionālā un sertificētā dzemdību vanna, raksta www.kasjauns.lv.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

„Ūdensdzemdības nav nekas jauns, taču līdz šim tās nav notikušas specializētā vannā,” portālam Kasjauns.lv atklāj ūdensdzemdību speciāliste, vecmāte ar 28 gadu pieredzi un 5 gadu specializāciju ūdensdzmdībās Valda Tamane. Īpaši populāras ūdensdzemdības ir mājās dzemdējošām sievietēm. Tomēr Tamane atklāj, ka viņa izvēlas dzemdības pieņemt ārstniecības iestādēs. Līdz šim jaunās māmiņas bērniņus laidušas pasaulē gan ūdensmasāžām domātās vannās vai īpašos nelielos baseinos. Tomēr jaunā Šveices medicīnas aprīkojuma firmas „Topol dzemdību vanna ”Generosa” padara dzemdības vēl vieglākas, drošākas un ērtākas gan dzemdētājai, gan vecmātei.   

  

Pārbaudīts – ērta! 

Salīdzinot ar citām vannām šī ir ergonomiski pielāgota sievietes iegurnim un ne mazākā mērā neaizspiež dzemdību ceļus. Kasjauns.lv izmēģināja šo vannu un pārliecinājās – patiešām arī stabili atbalstot gurnus, paveras brīvs ceļš bērniņa dzimšanai. Vēl ērtāku šo vannu dara izciļņi, pret kuriem var atbalstīt kājas, un dzemdību liāna – pie stabila balsta piestiprināts linu dvielis, kurā iesien vajadzīgajā augstumā mezglu un dzemdētāja turas, kad jāizspiež bērniņš. Pie vannas ir stabilas kāpnītes, pa kurām vīrs vai vecmāte palīdz sievietei iekāpt vannā. Dzemdību laikā bērniņš izslīd ūdenī līdzīgi kā kurkulis, skaidro vecmāte. Nonākot no mātes dzemdes ūdenī, bērniņam nav tik krasas vides pārmaiņas, nekā no līdzšinējās dzīves augļūdeņos sausā vidē. Arī dzemdētājai ir vieglāk – ūdens atslābina, nomierina un masē. „Vīrs var savu sieviņu masēt ar divām rokām, ūdens – visu ķermeni uzreiz,” skaidro vecmāte. Nomierinošā iedarbība ļauj vieglāk atslābt, padarot starpenes audus elastīgākus, tāpēc  ūdensdzemdībās ir mazāk starpenes plīsumu. Kamēr mazulītis pilnībā piedzimst, vecmāte viņu patur zem ūdens, jo tiklīdz bērniņa kāda ķermeņa daļa sakaras ar gaisu, viņš izdara pirmo ieelpu. 

 

Pie stabila balsta piestiprināts linu dvielis, kurā iesien vajadzīgajā augstumā mezglu un dzemdētāja turas, kad jāizspiež bērniņš. Foto no www.siguldasslimnica.lv.

 

Dažādas iespējas 

Tiklīdz bērns piedzimis, vecmāte nospiež ērti sasniedzamu pogu, kas ļauj ūdenim aiztecēt no vannas, bet bērniņu liek uz īpaši sagatavota silta galdiņa. Jauno māmiņu sasedz ar dvieļiem un viņa var pārcelties uz turpat blakus esošo gultu, kas pēc vajadzības ir pārveidojama par dzemdību galdu. 

„Katras dzemdības ir individuālas,” skaidro Valda Tamane. Reizēm pēc atslābinošas sagatavošanās vannā, sievietes nolemj dzemdēt ārpus tās – tas šajā palātā ir ērti izdarāms.

Ūdenssdzemdībās var būt klāt arī vīrs. Līdz kāpšanai vannā viņš var atbalstīt savu sievu. Vannā sieviete kāpj tad, kad dzemdību ceļi jau ir atvērušies apmēram par 7 centimetriem. Līdz tam viņa pēc vēlēšanās var lietot gan īpašu bumbu, uz kuras atslābināties, vai arī izmantot dušu. 

Reklāma
Reklāma

Ūdensdzemdības pagaidām nav valsts apmaksāto pakalpojumu klāstā un jaunajiem vecākiem jārēķinās ar 225 latu samaksu par šo pakalpojumu.

Atmaksāsies 5 gados 

Ūdensdzemdības pagaidām nav valsts apmaksāto pakalpojumu klāstā un jaunajiem vecākiem jārēķinās ar 225 latu samaksu par šo pakalpojumu. Rīgas rajona slimnīcas galvenais ārsts Valdis Siļķe lēš, ka ūdensdzemdību vanna, kas maksāja 10300 latu, atmaksāsies 5 gados. 

Šā gada vasarā pēc divu gadu pārtraukuma Rīgas rajona slimnīcā tika atjaunotas valsts apmaksātās fizioloģiskās dzemdības. Iepriekš valsts pārtrauca dzemdību apmaksu saistībā ar veselības aprūpes reformu, tomēr pērn slimnīcā maksas dzemdībās pasaulē nāca 207 mazuļi.   

Šobrīd Rīgas rajona slimnīcas dzemdību nodaļā ir vidēji 40 dzemdības mēnesī. Dzemdību procesā piedalās vecmāte, ārsts - ginekologs, pediatrs. Slimnīcai ir sadarbības līgumi ar lielāko daļu no Latvijā vadošajām privāti praktizējošajām vecmātēm. 

  

Māmiņām patīk 

„Tā, protams, ir absolūta sievietes izvēle - dzemdēt uz sauszemes, ūdens procedūras izmantojot vien relaksācijai, vai dzemdēt vannā. Sievietes un viņu fizioloģija ir dažādas, un līdz ar to tikpat dažādas ir arī dzemdības. Tāpēc īsta profesionāla dzemdību vanna, protams, ir milzīgs ieguvums, kā dzemdētājām, tā vecmātēm: jo plašākas iespējas piedāvā aprīkojums, jo plašākas iespējas sievietei atrast savu pozu un vecmātei fiziski vieglāk sekot līdzi dzemdību norisei. Tas sekmē gan komfortu, gan drošību,” skaidro Valda Tamane. 

Pasaulē saistībā ar dzemdībām ūdenī joprojām aktīvi tiek veikti dažādi pētījumi, izstrādājot ieteikumus kā dzemdētājām, tā mediķiem. Dažādos klīniskos pētījumos secināts, ka ūdensdzemdības atvieglo mātes mobilitāti, ļaujot vieglāk ieņemt jebkuru - tobrīd ērtāko - pozīciju; paātrina dzemdību tempu; samazina asinsspiedienu; mātei rada lielāku kontroles pār procesiem sajūtu; būtiski atvieglo sāpes; veicina relaksāciju; taupa mātes enerģiju; samazina vajadzību pēc atsāpināšanas medikamentiem; aizsargā māti no emocionālas iejaukšanās, nodrošinot viņai privātu emocionālo telpu; samazina starpenes plīsumus; samazina ķeizargrieziena nepieciešamības riskus; ūdenī dzemdējušās mātes procesu vērtē pozitīvi, parasti norādot, ka atkārtotās dzemdībās atkal vēlētos ūdensdzemdības; process ir ļoti atkarīgs no vecmātes; veicina vieglākas dzemdības mātei un maigāku pasaulē nākšanu bērnam. 

„Tomēr jāatceras, ka ne visos gadījumos sievietes veselība ļauj dzemdēt ūdenī. Arī tad, ja bērniņš guļ tūpļa guļā, dzemdēt ūdenī nebūtu vēlams. Gan mātei, gan bērnam ir jābūt fizioloģiski veseliem,” uzsver Valda Tamane. 

 

Autore: Anda Leiškalne, www.kasjauns.lv

Foto no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva