Riski, izvēloties dzemdības stacionārā

Izvēloties dzemdību vietu, sieviete ir tiesīga saņemt pilnīgu un vispusīgu informāciju. Esam publicējuši rakstu par Mājdzemdību plusiem un mīnusiem, tagad seko raksts par riskiem, kas saistīti ar dzemdību procesu dzemdībās stacionārā. Materiāls tapis, balstoties uz 2009.gada rudens starptautisku vecmāšu izdevumu Midwifery Today.

Foto: Mārcis Baltskars

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Mārcis Baltskars

•    Dzemdību nodaļā darbs organizēts maiņās. Tas nozīmē, ka, neslēdzot individuālu dzemdību aprūpes līgumu ar kādu konkrētu vecmāti vai ārstu, ir maz ticams, ka dzemdībās jūs visu laiku aprūpēs viens un tas pats speciālists.
•    Ierobežotā darbinieku skaita dēļ var gadīties, ka jūs nevarēsit saņemt nepārtrauktu vecmātes klātbūtni, jo viņa rūpēsies vēl par citām dzemdībām. Tas attiecas arī uz līgumdzemdībām, kas noris vecmātes vai ārsta darba maiņas laikā.
•    Stacionāra dzemdību nodaļā ķeizargrieziena operācija tiek veikta apmēram 20% gadījumu. Tādējādi jūsu izredzes to piedzīvot ir 1 pret 5. Tā ir plaša vēdera dobuma operācija, ar kuru saistās paaugstināts infekcijas risks, pagarināts zīdīšanas nostabilizēšanās periods, kā arī bērnam var būt pārejošas elpošanas grūtības. Šie apstākļi var paildzināt laiku, kuru būs jāpavada stacionārā. Nepieciešamības gadījumā jums par šīs operācijas būtību, anestēziju un riskiem tiks piedāvāta speciāla informatīvā veidlapa. Pasaules Veselības organizācija ir noteikusi, ka ķeirzargrieziena operāciju skaits virs 10% neuzlabo mātes un bērna veselības rādītājus, taču mums joprojām neizdodas samazināt šo rādītāju mūsu darbā.
•    Vairumā gadījumu dzemdības stacionārā arvien notiek, sievietei guļot uz dzemdību galda. Lai gan tas paaugstina starpenes plīsumu risku, šāda pozīcija nepieciešama, lai, sākoties dzemdību sarežģījumiem, speciālisti brīvi varētu jums piekļūt no visām pusēm un veikt nepieciešamās manipulācijas. Draudoša starpenes plīsuma gadījumā mēs izvēlamies veikt starpenes griezumu, jeb epiziotomiju. Dzemdību pozas nozīme
•    Dzemdējot stacionārā, sieviete var brīvi izvēlēties, kurš no tuviniekiem atbalstīs viņu dzemdībās. Tomēr nav paredzēts, ka piedalītos vairāk nekā viens cilvēks, ko nosaka nelielās telpas un iespējamais infekciju risks. Izņēmums ir dūlu dalība dzemdībās – tagad arī Latvijā dzemdībās stacionārā var piedalīties ne vien partneris, bet arī dūla. Vecākie bērni noteikti nedrīkst piedalīties jūsu dzemdībās, ja vien nav sasnieguši 18 gadu vecumu. Kur mājdzemdībās likt pirmo bērnu
•    Dzemdību laikā var ienākt dažāda veida personāls — pie mums ir ierasts strādāt komandā. Pie viņu tērpa ir jābūt vārda kartei un viņiem jāstādās priekšā, taču tas joprojām vairāk ir darbinieku personīgās ētikas jautājums.
•    Stacionāra dzemdību nodaļā ir vēlams, lai dzemdētājas uzvestos klusi: pārmērīga kliegšana un vaidēšana uztrauc citus cilvēkus nodaļā. Kontrakciju laikā jums jāatrodas savā istabiņā vai labierīcībās, staigāšana pa dzemdību nodaļas gaiteņiem nav pieļaujama.
•    Mēs pieturamies pie principa: vienāda aprūpe visām. Līdz ar to būtu labāk, ja jūs nerakstītu izvērstu dzemdību plānu, jo tas apgrūtina mūsu darbu. Ja nu jums patiesi ir nepieciešams rakstīt dzemdību plānu, iesakām aprobežoties ar īsiem teikumiem, piemēram: „vēlos dzemdēt dabiski”. Izlasi rakstu Dzemību plāns
•    Dzemdību nodaļā ir noteikti laika ierobežojumi, cik ilgi drīkst noritēt katrs dzemdību periods. Tam nav saistības ar jūsu dzemdību gaitas ātrumu, bet gan ar vidējiem statistiskajiem rādītājiem, kas teorētiski paredz pietiekami labu dzemdību rezultātu. Gadījumos, kad jūsu dzemdību gaita neatbilst 1 cm dzemdes kakla atvērums 1 stundā, mēs lietojam dzemdību stimulējošas manipulācijas un medikamentus.
•    Jums jārēķinās, ka dzemdību nodaļa ir nodrošināta ar augsta līmeņa tehnoloģijām, tomēr tikai 1 no 6 pirmdzemdētājām un 1 no 3 atkārtoti dzemdējošām sievietēm ir dabīgi labi progresējošas dzemdības, kam nav nepieciešama medicīniska iejaukšanās. Emuārs Dzemdību izraisīšana
•    Dzemdību nodaļā nabassaite tiek pārgriezta iespējami drīz pēc bērna piedzimšanas. Tikai gadījumos, kad bērna stāvoklis ir apmierinošs un nav paredzama asins grupu vai rēzus faktoru nesaderība, mēs pieļaujam atkāpes no šīs normas. Nabas saites pienestā skābekļa rezerves mēs aizstājam ar jaundzimušo mākslīgo plaušu ventilācijas izmantošanu. Nabassaite
•    Dzemdības stacionārā saistītas ar jaundzimušā infekcijas risku. Daļa jaundzimušo atstāj slimnīcu ar intrahospitālu infekciju, kuru vēlāk turpina ārstēt bērnu slimnīcā. Šāda situācija var gadīties jebkurā stacionārā un tai nav saistības ar mūsu darba kvalitāti, bet ar stacionāra vidi kā tādu.
•    Ja jūsu bērniņš ir iegurņa priekšgalā, tiek pieņemts, ka lielāks traumu risks ir, ja ārsts dzemdības vada pa dabīgiem ceļiem. Tādēļ jums var nozīmēt ķeizargrieziena operāciju. Prasmīgas, pieredzējušas vecmātes var palīdzēt bērnam piedzimt iegurņa priekšguļā ar labiem rezultātiem, tomēr stacionārā vecmātes nav tiesīgas vadīt iegurņa priekšguļas dzemdības, tādējādi ir zaudējušas zināšanas un pieredzi šādu dzemdību pieņemšanā. Jums nāksies cītīgi meklēt speciālistu, ja tomēr vēlēsieties vaginālas dzemdības. Līdzīga situācija jūs sagaida, ja jums gaidāmi dvīņi.
•    Apmeklējuma laiks tuviniekiem dzemdību nodaļā ir no 12:00 līdz 20:00. Kaut arī ir pieejamas pēcdzemdību vecmātes, lai sniegtu padomu bērna aprūpē, viņas var būt pārāk aizņemtas, lai palīdzētu jums ik reizi, kad tas nepieciešams. Ja pati būsiet pārāk vārga, lai tiktu galā ar bērniņa aprūpi, mēs ieteiksim atstāt bērnu personāla uzraudzībā speciāli tam paredzētā telpā bērnu nodaļā.
•    Stacionāra dzemdību nodaļā var notikt studentu apmācība. Tādēļ iespējams, ka jūsu dzemdībās piedalīsies zināms skaits jauno speciālistu, īpaši, ja dzemdības noritēs ar sarežģījumiem, kurus pieredzes gūšanas nolūkā, vērts redzēt topošajām vecmātēm, ārstu palīgiem un ārstiem.
•    Mēs nepraktizējam regulāras vecmātes vizītes pie sievietes mājās pēc dzemdībām. Nepieciešamības gadījumā jums jāuzmeklē savs grūtniecības aprūpes speciālists telefoniskām konsultācijām vai jāgriežas ginekoloģijas stacionārā, atstājot bērnu piederīgajiem.
•    Mūsu dokumentācijai nepieciešams ik pēc 3 stundām veikt 30 minūšu garu vai pat nepārtrauktu augļa sirdstoņu pierakstu. Lai gan nav pierādīts, ka tas uzlabotu dzemdību iznākumus mātei un bērnam, mums tas nepieciešams, lai, ja gadījumā jūs mūs iesūdzētu tiesā, mēs varētu pierādīt, ka viss ticis dokumentēts. Pieraksta laikā jums ap vēderu savilks divas gumijotas jostas un būs iespējami mazkustīgi jāguļ uz sāniem vai jāsēž arī kontrakciju laikā.


Materiāls tapis, balstoties uz 2009.gada rudens starptautisku vecmāšu izdevumu Midwifery Today.
 

Reklāma
Reklāma