No bijušā laulātā var prasīt līdzekļus iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai

Šķirot laulību, var pieprasīt ne tikai uzturlīdzekļus bērna vajadzībām. No bijušā vīra vai sievas var prasīt līdzekļus tāda dzīves līmeņa nodrošināšanai, kāds tas bijis laulības laikā. Šādai prasībai jābūt pamatotai. Praksē gan šo iespēju izmanto diezgan reti.
 

Latvijā praksē samērā reti, šķirot laulības, tiek pieprasīti līdzekļi tāda dzīves līmeņa nodrošināšanai, kāds tas bijis kopdzīves laikā.

FOTO: Shutterstock.com

Latvijā praksē samērā reti, šķirot laulības, tiek pieprasīti līdzekļi tāda dzīves līmeņa nodrošināšanai, kāds tas bijis kopdzīves laikā.

ĪSUMĀ

  • Šķirot laulību vai pēc laulības šķiršanas, bijušais laulātais var prasīt līdzekļus no otra bijušā laulātā samērā ar viņa mantas stāvokli iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai.
  • Prasībai par līdzekļu nepieciešamību tāda dzīves līmeņa nodrošināšanai, kādas tas bijis laulības laikā, jābūt pamatotai.
  • Laulātajam, kurš pieprasa uzturlīdzekļus, ir pienākums meklēt algotu darbu.
  • Gadījumus, kādos nav pienākums dot līdzekļus iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai bijušajam laulātajam, nosaka Civillikuma 81.pants.
     

Latvijā praksē samērā reti, šķirot laulības, tiek pieprasīti līdzekļi tāda dzīves līmeņa nodrošināšanai, kāds tas bijis kopdzīves laikā. Individuāli praktizējoša zvērināta advokāte Karīna Landmesere norāda, ka līdz šim viņas praksē nav bijuši gadījumi, kad šķiršanās procesā tiktu prasīti līdzekļi no bijušā laulātā iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai. Saprotamā kārtā šī situācija ir vairāk attiecināma uz sievietēm, un juriste ir informējusi savas klientes par šādu iespēju, bet tās atteikušās to izmantot. Iespējams, šāds lēmums pieņemts aiz pašlepnuma vai aizvainojuma pret bijušo dzīvesbiedru, kā iespējamos iemeslus min advokāte.
 

Prasībai jābūt pamatotai
Ja izlemts izmantot likumā noteikto iespēju, prasībai par līdzekļu nepieciešamību no bijušā laulātā jābūt pamatotai. Daudzās ģimenēs pastāv modelis, ka vīrs ir apgādnieks un sieva nestrādā algotu darbu, bet gan rūpējas par bērniem un mājas soli. Šķirot šādas laulības, sievietes bieži zaudē materiālo labklājību, var rasties arī problēmas ar piemērota darba atrašanu, jo trūkst gan pieredzes, gan atbilstošas kvalifikācijas. Šādās situācijās bijušais laulātais var prasīt līdzekļus uzturam vai iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai, kamēr viņš nav spējīgs atrast piemērotu darbu, kas atbilst darba meklētāja fiziskām spējām, izglītībai un vecumam. Tiesā sniedzamajai prasībai jābūt pamatotai, un kā arguments nav uzskatāma vēlme no bijušā dzīvesbiedra "izspiest" pēc iespējas lielāku labumu.
 

Laulātajam, kurš pieprasa uzturlīdzekļus, ir pienākums meklēt algotu darbu.

 

Kādos gadījumos nav pienākuma maksāt
Ja pēc laulības šķiršanas pagājis tikpat ilgs laiks, cik attiecīgi ilgusi šķirtā laulība, bijušajam laulātajam nav pienākums dot līdzekļus iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai bijušajam vīram vai sievai. Piemēram, ja laulība ilgusi piecus gadus, attiecīgi maksimālais termiņš, kura laikā bijušais laulātais var prasīt sev nodrošinājumu, ir pieci gadi. Izrietoši no tā, jo ilgāka bijusi laulība, jo ilgāk maksājami līdzekļi bijušajam laulātajam iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai.
 

Līdzekļus iztikai nevar pieprasīt no bijušā vīra vai sievas, ja prasītājs ir stājies jaunā laulībā. Tas ir saistīts ar to, ka no brīža, kad tiek slēgta jauna laulība, personai ir tiesības saņemt uzturu no jaunā laulātā. Savukārt, ja jaunā laulībā stājies bijušais laulātais, no kura tiek prasīti līdzekļi, viņš no pienākuma bijušajam laulātajam nodrošināt iepriekšējo labklājības līmeni atbrīvots netiek un uzturlīdzekļi bijušajai sievai vai vīram ir jāmaksā.

Reklāma
Reklāma


Ja personas ienākumi ir pietiekami, lai nodrošinātu savu uzturu, nav pamata prasīt līdzekļus šo vajadzību nodrošināšanai no bijušā laulātā. Kā arī, ja persona izvairās iegūt līdzekļus uzturam ar savu darbu, bijušajam laulātajam nav pienākums nodrošināt iepriekšējo dzīves līmeni. Apstāklis, ka prasītājs nestrādā un viņam nav ienākumu, nav pietiekams pamats, lai prasītu uztura līdzekļus, jo pastāv iespēja, ka persona izvairās strādāt un gūt ienākumus, norāda juriste.


No pienākuma maksāt uzturlīdzekļus bērnam vecāks netiek atbrīvots, ja tam nav pietiekami ienākumi vai tas ir darbnespējīgs. Attiecībā uz bijušajiem laulātajiem situācija ir atšķirīga. Pienākums dot līdzekļus iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai bijušajam laulātajam atkrīt, ja bijušajam laulātajam, kuram ir uzlikts pienākums uzturēt otru bijušo laulāto, nav pietiekamu iztikas līdzekļu vai viņš kļuvis darbnespējīgs.


Iepriekšējais labklājības līmenis nav jānodrošina arī gadījumos, kad bijušais laulātais atstājis otru bijušo laulāto bezpalīdzības stāvoklī, ja bijusi iespēja viņam palīdzēt, piemēram, dusmu vai senu aizvainojumu dēļ nav izsaucis neatliekamo medicīnisko palīdzību.


Prasību tiesā nevar sniegt arī bijušais laulātais, kurš dzīvojis izšķērdīgi vai netikumīgi. Var būt arī citi svarīgi iemesli, kas, tiesas ieskatā, nav savienojami ar tiesībām saņemt līdzekļus iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai, tādēļ Civillikuma 81.panta pēdējā punktā ierakstīts "ir citi svarīgi iemesli".


Bez apstākļa par šķirtās laulības kopdzīves laiku kā pamatnosacījumu nodrošināt iepriekšējo labklājības līmeni bijušajam laulātajam, pienākums uzturēt bijušo laulāto beidzas līdz ar bijušā laulātā, kuram bija pienākums maksāt līdzekļus iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai, nāvi vai tā bijušā laulātā nāvi, kurš saņēma šos līdzekļus.



Visu rakstu var izlasīt ŠEIT 

  •  
  •  
  •