Alimentu nemaksātāju publiskošana sev ir attaisnojusi - pieaudzis atgūto parādu apjoms

Pusgada laikā izšķirsies alimentu nemaksātāju publiski pieejamā saraksta liktenis. Visiem pieejamie parādnieku dati var kaitēt bērnu privātās dzīves neaizskaramībai, lēmusi Satversmes tiesa. Bērnu tiesību aizstāvji, uzturlīdzekļu garantijas fonds un Tieslietu ministrija tikmēr uzskata, ka alimentu parādnieku publiskošana ir sevi attaisnojusi un meklēs iespējas tomēr šo ieceri turpināt, šorīt vēstīja LNT rīta raidījums "900 sekundes".

Ekrānšāviņš no video. Valsts Bērnu tiesību aizsardzības pārstāve Inga Krastiņa skaidro, ka līdz šim ne telefoniski, ne rakstīsi nav saņemta informācija, ka kāds bērns reāli būtu cietis.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ekrānšāviņš no video. Valsts Bērnu tiesību aizsardzības pārstāve Inga Krastiņa skaidro, ka līdz šim ne telefoniski, ne rakstīsi nav saņemta informācija, ka kāds bērns reāli būtu cietis.

Vairāk nekā 28 tūkstošiem bērnu visā Latvijā viens no vecākiem nevar vai nevēlas sniegt uzturlīdzekļus savai atvasei. Tādos gadījumos uzturlīdzekļu garantiju fonds bērnam līdzekļus izmaksā no valsts kases. Bērnam vecumā līdz septiņiem gadiem tie ir vairāk nekā 90 eiro, bet vecākiem bērniem – jau pāri 100 eiro.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda pārstāve skaidro, ka gada laikā, kopš darbojas parādnieku publiskošana internetā, atgūto līdzekļu skaits ir pieaudzis par 30%, kas ir vairāk nekā viens miljons eiro.
 

Visu sižetu var noskatīties šeit.


Krietni garāks kļuvis arī alimentu parādnieku saraksts, kurā jau ir vairāk kā 3 tūkstoši uzvārdu. Bērni, kuru māte vai tēvs ir iekļuvuši šajā sarakstā, pakļauti vienaudžu nievājošajai pazemojoši attieksmei. Tomēr Valsts Bērnu tiesību aizsardzības pārstāve Inga Krastiņa skaidro, ka līdz šim ne telefoniski, ne rakstīsi nav saņemta informācija, ka kāds bērns būtu cietis.

Reklāma
Reklāma

Ņemot vērā, ka internetā pieejamais saraksts darbojas un atgūto līdzekļu apjoms ir pieaudzis, tad Tieslietu ministrija iecerējusi veikt izmaiņas līdzšinējā kārtībā, kas būs saskaņā ar tiesas lēmumu. Jauninājumus, kas, paredzams, aizsargās bērnus no neveiklām, pazemojošām situācijām ministrija izstrādās šī rudens laikā.