Alimentu nemaksātāju sarakstā iekļautais Kārlis: "Kāpēc man tai s*čkai vēl dot naudu?"

Uzturlīdzekļu nemaksātāji Latvijā šobrīd ir teju 30 tūkstoši, un katru gadu valsts tērē miljonus, maksājot vientuļajam vecākam par bērna uzturēšanu, ja to nedara viņa bioloģiskais vecāks, kurš mazo neaudzina. Apmēram 1800 personas vakar tika publiskotas internetā jebkuram pieejamā sarakstā. Saruna ar kādu vīriešieti, kura uzvārds bija šajā "grēcinieku listē". Kārlis uzskata, ka šāda rīcība ir bijušās sievietes "filigrāna atriebība".

FOTO: Shutterstock.com

Kārlis (vārds mainīts) atzīst, ka jau pusgadu ticis terorizēts ar draudiem, ka "tavs lopa vārds būs uz katra stūra", stāsta vīrietis, kurš jau piecus gadus ikdienā neaudzina dēlu. Dēlam šobrīd ir 8 gadi. Kārlis ar bērna mammu nekad nav bijuši precējušies, un viņš no ģimenes aizgāja, kad dēlam bija trīs gadi.


Tagad, atrodot savu uzvārdu alimentu nemaksātāju sarakstā, Kārlis ir sašutis: nu, kā tad tā? Māte gan fiziski nav redzējusi nevienu banknoti, jo Kārlis, kā stāsta pats, daudz strādā, raujas pa divi deviņi. Līdzīgi kā liela daļa iedzīvotāju, arī viņš daļu algas, faktiski minimālo algu, saņem oficiāli, pārējo - aploksē. Plus vēl haltūras, kas praktiski veido vislielāko Kārļa ienākumu daļu.


Viņš pats atzīst, ka nav nabadzīgs, un tieši tāpēc "es principā uzturu mazo," teic Kārlis. Tēvs uzskata, ka viņa bijusī draudzene, bērna māte, alimentu parādnieku sarakstā caur gruntīgu birokrātijas aparātu Kārli iekļāvusi "tīri aiz sterviska rakstura". Proti, viņai vienkārši griboties naudu, fizisku naudu, rokā paņemamas banknotes, ko dāma iztērēšot savām vajadzībām. "Viņa tāda bijusi vienmēr. Man, man, tikai man... ļoti naudaskāra un merkantila sieviete," par sava dēla māti stāsta Kārlis, kurš savam bērnam nodrošinot visu, ko vien spēj.


"Jā, mēs neesam kopā ar viņa mammu, bet dēlu es uzturu, pērku mantas un nedomāju, ka man būtu pienākums ik mēnesi pārskaitīt tai s*čkai simtus eiro". Valsts priekšā no Kārļa pat īsti nav, ko piedzīt. Kārlis savu lolojumu satiek aptuveni reizi divās nedēļās, ir tā sauktais 'brīvdienu tētis'. Viņš pats jau labu laiku ir kopā ar citu sievieti, un abu kopējā dzīvoklī ir vieta arī bērnam no iepriekšējām attiecībām. "Ja es savam puikam nopērku gan vasaras "krokšus", gan ziemas jaku, gan jaunu mugursomu skolai, gan apmaksāju nometnes, gan iedodu naudu viņam pašam viņa tēriņiem, vai man tiešām būtu jāskaita bijušajai uzturnauda?"


Kārlis uzskata, ka savu tēva pienākumu veic ja ne lieliski, tad vismaz tik labi, cik iespējams. Attiecības ar bērna māti ir ļoti saspīlētas jau kopš šķiršanās brīža, un Kārlis prāto, ka "terors" no viņas nebeigsies. Nule publicētais alimentu nemaksātāju saraksts šai sievietei esot kā malks svaiga ūdens, lai atkal sāktu Kārli "presēt". Viņš pat ir pārliecināts, ka māte ļauj dēlu satikt tikai tāpēc, ka tas būs atvieglojums viņai tīri materiālā ziņā, - nebūs jātērējas. Nomaksās visu prasīto, bet bail, ka būs par maz.

Nule publiskotajā sarakstā nonākuši tikai to cilvēku vārdi, kurus publiskot atļāvušas (vai, precīzāk, lūgušas) tās personas, kuru apgādībā ir bērns, kas nesaņem pienācīgu materiālo atbalstu. Kā noskaidrojies no līdz šim pieejamās informācijas, lielākā daļa uzturlīdzekļu nemaksātāju ir vīrieši darbspējīgā vecumā, kuri dzīvo Rīgā.


Tieši tāds ir arī Kārlis. Viņš uzskata, ka šāds saraksts ir stipri negodīgs, jo ne vienmēr alimentu nemaksātājs ir "totāls kretīns". "Es tiešām negribu ne eiro dot savai bijušajai, bet bērnam man nekā nav žēl. Diemžēl viņa paģēr konstantu trīsciparu summu katru mēnesi. Es neesmu ar mieru finansēt viņas kaprīzes; dēla primārās vajadzības apmierinu, un neesmu drošs, ka viņa no maniem 150 eiro nenopirks, teiksim, kurpes vai smiņķus ģīmim," vaļsirdīgi stāsta Kārlis. Kārļa vārds nu atrodams "Latvijas lielāko kretīnu" sarakstā, un vīrietim tas ļoti sāp. Viņš plāno tuvāko mēnešu laikā visu aprēķināto/pieprasīto summu nomaksāt, lai atbrīvotos no kauna traipa, un diemžēl atzīst, ka šis solis varētu būt pēdējā kopējā darīšana ar bijušo draudzeni, jo pēc šāda pazemojuma arī attiecības ar dēlu varētu mainīties.


Kārlim ir bail, ka bijusī dāma alimentu nemaksātāju sarakstu turpmāk varētu izmantot kā draudu. "Es labi zinu, ka tuvākajā laikā mana darba situācija nemainīsies, es nekļūšu "biezāks" oficiāli, bet, lai nopirktu Dāvītim drēbes, man jāstrādā pelēkajā ekonomikā," vēl vienu būtisku Latvijas problēmu noslēgumā iezīmē Kārlis.

 

Avots: www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma