Paternitātes noteikšana, ja esmu maznodrošinātā

Es bērna tēvu gribu sūdzēt tiesā uz alimentiem un uz DNS analīzēm, lai pierādītu, ka viņš ir tēvs. Lieta tāda, ka viņš negrib atzīt bērnu. Man ir trūcīgās statuss, vai man būs jāmaksā par šīm analīzēm un tiesas izdevumiem? Un cik es varu prasīt no viņa alimentus, ja viņš saka, ka saņem minimālo algu? Zinu, ka viņš oficiāli strādā, bet naudu saņem uz rokas. Un vai tiesa, ka pieradījumiem der bildes, kur mēs esam kopā?

Vecāku pienākums ir nodrošināt ne tikai bērna pamatvajadzības – pārtiku un apģērbu, bet tiem jārūpējas arī par bērna audzināšanu, interešu attīstību un spēju izkopšanu, sagatavojot bērnu patstāvīgai dzīvei sabiedrībā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vecāku pienākums ir nodrošināt ne tikai bērna pamatvajadzības – pārtiku un apģērbu, bet tiem jārūpējas arī par bērna audzināšanu, interešu attīstību un spēju izkopšanu, sagatavojot bērnu patstāvīgai dzīvei sabiedrībā.

Uz jautājumu atbild Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākais eksperts Lauris Neikens: "Ja jums ir piešķirts trūcīgas personas statuss, jums nav jāmaksā izdevumi par DNS ekspertīzes veikšanu, jo jūs varat lūgt, lai tiesa, ievērojot jūsu mantisko stāvokli, jūs no tiesas izdevumu samaksas atbrīvo (Civilprocesa likuma 43.panta ceturtā daļa).  Šajā gadījumā izdevumus par DNS ekspertīzi, kā arī pārējos izdevumus sedz valsts.

 

Pierādījumi

Attiecībā uz paternitātes pierādīšanu arī fotogrāfijas, kur esat kopā ar bērna tēvu, var kalpot par vienu no pierādījumiem, jo, izskatot prasību par paternitātes noteikšanu, tiesa ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar kuriem iespējams pierādīt bērna izcelšanos no konkrētas personas vai izslēgt šo faktu (piemēram, ja vīrietis bērna mātes grūtniecības laikā ar praktiskām darbībām atzinis sevi par bērna tēvu – kopā apmeklētas medicīnas iestādes, iegādātas lietas mazulim u.c.). Ja jums iespējams tiesai iesniegt pietiekami pārliecinošus citu pierādījumus, tad tiesas ceļā paternitāti iespējams noteikt arī bez DNS ekspertīzes veikšanas.

 

Uzturlīdzekļu apmērs

Attiecībā uz uzturlīdzekļu apmēru bērnam informējam, ka uzturlīdzekļi ir bērna uzturēšanas izdevumi, kurus nodrošināt bērnam ir katra vecāka pienākums neatkarīgi no viņa mantas stāvokļa un kuru minimālo apmēru atbilstoši Civillikuma 179. panta piektajai daļai noteicis Ministru kabinets 2013.gada 15.janvāra noteikumos Nr. 37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”. Šie noteikumi konkretizē ikmēneša uzturlīdzekļu apjomu: bērnam līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas, bet bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas. 

 Teorētiski bērna uzturam var prasīt jebkuru summu, taču jāņem vērā, ka tiesa to liks pamatot ar bērna vajadzībām, kā arī vērtēs atbildētāja iespējas prasīto summu samaksāt.

Tomēr valstī noteiktais uzturlīdzekļu minimums no vecāka būtu piedzenams tikai tad, ja tiesa konstatē, ka lietā pastāv objektīvi apstākļi tam, ka atbildētājs nevar sniegt līdzekļus vispār vai var tos sniegt nepietiekamā apmērā. Civilprocesa likuma 128. pants nosaka, ka prasības pieteikumā norādāma prasības summa, ja prasība ir novērtējama naudas izteiksmē; kā arī piedzenamās vai apstrīdamās summas aprēķins; apstākļi, ar kuriem prasītājs pamato savu prasījumu; pierādījumi, kas tos apstiprina. Tiesa var izšķirt bērna vecāku strīdu par uzturlīdzekļiem, balstoties tikai uz konkrētiem faktiem – pierādījumiem. Teorētiski bērna uzturam var prasīt jebkuru summu, taču jāņem vērā, ka tiesa to liks pamatot ar bērna vajadzībām, kā arī vērtēs atbildētāja iespējas prasīto summu samaksāt. Tādēļ prasības summai jābūt samērīgai ar bērna vajadzībām un vecāku finansiālajām iespējām, kā arī pamatotai ar attiecīgiem pierādījumiem. Uzturēšanas izdevumi sastāv no regulāriem izdevumiem par bērna pārtiku, apģērbu, veselības aprūpi un izglītošanu.

 

Reklāma
Reklāma

Kā ir ar pulciņiem?

Vecāku pienākums ir nodrošināt ne tikai bērna pamatvajadzības – pārtiku un apģērbu, bet tiem jārūpējas arī par bērna audzināšanu, interešu attīstību un spēju izkopšanu, sagatavojot bērnu patstāvīgai dzīvei sabiedrībā. Ņemot vērā, ka šobrīd daudzas lietas, it īpaši dažādi interešu un valodas pulciņi, ārpusskolas izglītība utt., nav bezmaksas, vecākiem arī šiem pasākumiem tomēr būtu jāatvēl līdzekļi, ja bērns izrāda interesi un spējas attiecīgajā jomā.

 

Ja pelna vairāk, kā uzrāda

Ja rodas šaubas par jūsu bērna tēva mantisko stāvokli (ir lielāki ienākumi nekā oficiāli uzrāda), jūs varat lūgt tiesu izprasīt bērna tēva mantisko stāvokli raksturojošo informāciju no dažādiem publiskiem reģistriem, kur, iespējams, šāda informācija varētu glabāties. Piemēram, no Uzņēmumu reģistra, Zemesgrāmatas, CSDD un citām publiskajām datubāzēm. Jums ir arī iespējams lūgt tiesu izprasīt no attiecīgajām kredītiestādēm atbildētāja konta apgrozījumu datus par noteiktu laika periodu, kā arī meklēt citus pierādījumus bērna tēva patiesajam ienākumu līmenim, piemēram, informācija sociālajos tīklos u.c."

 

Lasi arī Alimentu aprēķināšana

Kā piedzīt uzturlīdzekļus bērnam?

Cik tētim lieli alimenti jāmaksā, ja viņam ir maznodrošinātā statuss?

Tēva vietā strīpiņa. Kā piedzīt alimentus?