Cik tētim lieli alimenti jāmaksā, ja viņam ir maznodrošinātā statuss?

"Pienācis laiks, kad laikam man būs ērtāk samaksāt līdzekļus bērnu mammītei par bērniem ar tiesas spriedumu! Nervi čupā, ragi sūnās. Apnikusi manu bērnu māmiņa ar savu pārmērīgo prasīšanu, dzīves bendēšanu — par bērnu līdzekļiem! Man ir maznodrošināto statuss, un vēlos zināt, cik man tiesa piedzīs alimentus par pagaidām piecus gadus vecu bērnu?" jautā kāds portālā reģistrētais tētis.

Neskatoties uz Jūsu maznodrošināto statusu, Jums jānodrošina savam bērnam uzturlīdzekļi vismaz 50 LVL apmērā mēnesī.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Neskatoties uz Jūsu maznodrošināto statusu, Jums jānodrošina savam bērnam uzturlīdzekļi vismaz 50 LVL apmērā mēnesī.

Atbild juridiskā biroja "INLAT PLUS" speciālisti:

"Saskaņā ar Civillikuma 179.p., minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no viņa mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto iztikas minimumu un bērna vecumu. Pamatojoties uz 2003. gada 01. jūlija MK Noteikumu Nr. 348 „Par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” 2. punktu, katra vecāka pienākums ir katru mēnesi nodrošināt saviem bērniem minimālos uzturlīdzekļus šādā apmērā:
- katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai — 25 % apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas;
- katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai — 30 % apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas.


Tas nozīmē, ka, neskatoties uz Jūsu maznodrošināto statusu, Jums jānodrošina savam bērnam uzturlīdzekļi vismaz 50 LVL apmērā mēnesī (rēķinot 25% no minimālās algas, kas šobrīd ir 200 LVL). Jāņem vērā, ka tie ir tikai minimālie uzturlīdzekļi un tiesa, ņemot vērā lietas apstākļus, protams, var pieņemt lēmumu piedzīt no Jums arī lielāku summu (katrā ziņā, šī summa visticamāk nepārsniegs 100 LVL apmēru, ņemot vērā Jūsu maznodrošināto  statusu)."
 

Reklāma
Reklāma

Arī Tu vari uzdot jautājumu sadaļā Jautā speciālistam!