Kā vientuļajai māmiņai saņemties jaunām attiecībām?

Raksta saturs nav piemērots auditorijai, kas jaunāka par 18 gadu vecumu. 

Nevienam nav noslēpums, ka Latvijā ir pietiekami daudz tā dēvēto vientuļo māmiņu, kuras dažādu iemeslu dēļ vienas audzina bērniņu vai pat vairākus. Kā saņemties un sākt jaunas attiecības, ar portāla mammamuntetiem.lv starpniecību kādai mūsu lasītājai atbildi sniedza Ģimeņu psiholoģiskā atbalsta centra "Līna" psihoterapeits Sandis Ratnieks.  

...Attiecību jautājumos neviens nevar dot kādas garantijas.

FOTO: Marika Eglīte

...Attiecību jautājumos neviens nevar dot kādas garantijas.

"Esmu vientuļā māmiņa. Vēlējos lūgt padomu, kā saņemties un būt gatavai jaunām attiecībām, vai vispār tā sāpe līdz galam izsāp, un ir iespējamas kvalitatīvas attiecības ar citu vīrieti?", padomu vaicā kāda portāla mammamuntetiem.lv lasītāja.

 

Atbild S.Ratnieks: "Īsajā jautājumā ieskanas vairāki lieli temati: gatavība jaunām attiecībām, sāpes par zaudētām attiecībām, ticība/neticība, ka ir iespējams jaunas un kvalitatīvas attiecības ar citu vīrieti. 

Šķiet, ka sieviete, kas vērsusies ar šo jautājumu, ir cilvēks, kas ļoti nopietni saredz attiecības. Viņai ir bijušas attiecības ar vīrieti. Šķiršanās iemesls nav zināms, bet pati šķiršanās ir atstājusi sievietes dvēselē neizdzēšamas sekas. Šajā gadījumā šķiršanos no mīļotā cilvēka varam saredzēt kā psiholoģisku traumu, kuras sekas joprojām ir jūtamas. Sekas ir sāpes, kas ik pa brīdim atgriežas. Nav pārliecības, vai tās kādreiz pāries. Tās ir bailes. Bailes uzsākt jaunas attiecības. Faktiski, tās ir bailes atkārtoti tikt sāpinātai. Ir neticība un šaubas par to, vai ir iespējamas kvalitatīvas attiecības ar citu vīrieti. 

 

Psiholoģiskā trauma ir laupījusi sievietei pārliecību par sevi un ticību saviem spēkiem. Nevar uzsākt jaunas attiecības tikai tādēļ vien, ka vajag. Jaunas attiecības var atnākt tad, kad iepriekšējās attiecības ir beigušās.

Reklāma
Reklāma

 

Šajā gadījumā, man šķiet, ka iepriekšējās attiecības psiholoģiski nav beigušās. Attiecību jautājumos neviens nevar dot kādas garantijas. Mums pašiem jāpieņem lēmumus, kurus cilvēkus pielaist tuvāk, ar kuriem veidot nopietnas attiecības. 

 

Konkrētajā situācijā es rekomendētu, meklēt profesionālu psiholoģisku palīdzību, lai "pārstrādātu" traumu un mazinātu tās sekas. Palīdzētu sakārtot pagātnes lietas, atgūtu ticību sev un ieraudzītu tagadnes piedāvātās iespējas."