Laižam mellenēs! (Foto reportāža)

Šobrīd Latvijas mežos ir melleņu laiks! Grēks neizmantot šo Dieva doto dāvanu un nepielasīt vismaz vienu litru šo garšīgo un vērtīgo ogu, turklāt pilnīgi bez maksas (ja neskaita auto vai sabiedriskā transporta izdevumus).

Foto: Guntars Meluškāns

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Guntars Meluškāns

Visupirms jau mellenes ar cukuru un pienu main saistās ar bērnības atmiņām. Katru vasaru kopā ar omīti gājām mežā lasīt mellenes un, ja ražīgi to darījām sanāca ne vien ikdienas paēšanai, bet arī ievārījumam. Savukārt vīramāte ierādīja, cik garšīgas ir saldētas mellenes - pat visaukstākajā ziemas mēnesī, izņemot no saldētavas kārbiņu ar mellenēm un, sajaucot tās ar pienu, var uzburt to, ko sauc par vasaras garšu. Tik tiešām, mellenes ir vienas no saldēšanai vispiemērotākajām ogām. Un kas nav mazsvarīgi - arī vienas no visveselīgākajām.

 

Kas vērtīgs mellenēs?
Mellenes satur vienu no retāk ogās sastopamām organiskām skābēm – dzintarskābi, kas nodrošina asinsvadu sieniņu elastību. Mellenes lieliski pasargā asinsvadus, novērš eritrocītu "salipšanu", aizsargā organismu no asiņu sabiezēšanas – no insulta un infarkta. Mellenēs ir arī daudz cinka un kālija. Tāpat mellenes satur daudz A provitamīnu, karotīnu, kas uzlabo redzi. Tāpēc mellenes uzskata par vienu no labākajiem fitoterapeitiskajiem līdzekļiem pret kataraktu. Šīs ogas bagātas ar anticianīdiem – spēcīgiem dabiskiem antioksidantiem. Mellenes spēj palielināt smadzenēs dofimīna daudzumu, kas regulē svarīgus procesus smadzeņu darbībā, un, kā zināms, jo jaunākas smadzenes, jo labāk notiek visi apmaiņas procesi organismā. Šī viela smadzenēs veicina normālu augšanas hormona veidošanos, kurš atbild par šūnu atjaunošanos visā organismā. Mellenes uzlabo nervu impulsu novadīšanu no nervu šūnām uz citiem orgāniem. Jālieto, ja ir asinsvadu slimības, varikozo vēnu paplašinājumi (īpaši grūtniecības laikā), acs tīklenes nerva iekaisumi. Mellenes nostiprina saistaudus, vēnu un kapilāru sieniņas.

Kā mēs braucām mellenēs (foto reportāža)!

Reklāma
Reklāma

 

 Izbraucam no mājas, bruņojušies ar galvas segām, gumijas zābakiem un groziņiem!


Dodamies uz vienu no pierīgas mežiem.


Atstājam mašīnu un dodamies melleņu medībās!


Mazā Grieta drosmīgi paziņo, ka ies pati un citu palīdzība viņai nav vajadzīga!

 
Mežā.


Meitenes piesēd uz celma atpūsties.


Labākā melleņu vieta ir atrasta un Grieta lasa tās pilnām saujām, protams, savā mutē!:)


Arī Annas mute ļauj nojaust par to, kur aiziet vairums ogu!


Tieši tāpēc daži savu muti slēpj!


Te labi redzams, kurš ir visčaklākais lasītājs!


Skatoties, kā Anna (3 gadi) darbojas ar pirkstiem, sapratu, ka melleņu lasīšana noteikti ir laba un attīstoša nodarbe visiem bērniem, kas mācās runāt, jo pirkstu veiklība attīsta arī runas dotības.


Kopīgiem spēkiem pāris stundu laikā esam salasījuši litru melleņu!


Mājupceļš.


Pusi salasīto ogu (1/2 litru) tāpat nemazgājot, uzreiz ieberu plastmasas trauciņā, pārberu pāris karotes cukura un lieku saldētavā. Tas būs našķis ziemai!


Otru pusi visi ogotāji notiesā gardām mutēm ar cukuru un pienu!

Un neilgi pēc tam Anna pajautā - vai rīt mēs takal brauksim uz mežu lasīt mellenes?