Skolēnu brīvdienas – mazbērnu un vecvecāku dienas

Domājot par skolēnu brīvdienām, daļa vecāku jau noteikti izdomājuši, kur šo nedēļu pavadīs viņu skolēni, bet dažas ģimenes iespējams vēl ir izvēles priekšā. 

Brīvlaiks – iespēja bērniem apgūt gudrības no vecvecākiem

FOTO: Shutterstock.com

Brīvlaiks – iespēja bērniem apgūt gudrības no vecvecākiem

Domājot par skolēnu brīvdienām, daļa vecāku jau noteikti izdomājuši, kur šo nedēļu pavadīs viņu skolēni, bet dažas ģimenes iespējams vēl ir izvēles priekšā. 

Ņemot vērā to, ka parasti vecākiem pavasara brīvdienu nedēļā jābūt darbā, liela daļa skolēnu brīvlaiku pavada vai nu pie vecvecākiem, vai vienkārši kopā ar viņiem. Lai kopā pavadītais laiks nepaietu garlaicībā, iesakām padomāt par aktivitāšu programmu, kas saistoša būtu gan mazbērniem, gan vecvecākiem. 


Jaunu vietu iepazīšana
Par spīti mitrumam, laukā tomēr ir gana silts, tādēļ ir vērts domāt par aktivitātēm ārā. Lieliska ideja – vecvecāki un mazbērni katrā brīvdienu dienā sēžas transportā un dodas iepazīt kādu jaunu vietu tuvējā apkārtnē. Un tiem vienmēr nav jābūt ievērojamiem objektiem. Tieši pretēji – arī maz zināmas un pirmajā mirklī šķietami necilas vietas sevī var glabāt jauku, vēsturisku stāstu vai arī tās vecvecākam saistās ar jaunības dienu atmiņām. Ja ģimenē esat sākuši veidot ģimenes koku, dažādu vietu apmeklēšana un vecvecāku stāstu dzirdēšana var atklāt kaut ko jaunu. 

 

Jaunas un neparastas izstādes
Ja ir palicis vēl kāds neapmeklēts un neiepazīts muzejs, skolēnu brīvdienas ir īstais brīdis to izdarīt. Taču mums piedāvājumā ir vēl kāda aktivitāte – doties apskatīt izstādes un ekspozīcijas galerijās, kur līdz tam neesat bijuši, kā arī apmeklet tādas izstādes, kas ir uz salīdzinoši īsu laiku. Ja pirmajā brīdī šķiet, ka noskatītā izstāde bērnam nav piemērota, ir vērts apdomāties divreiz, jo izstādes apmeklējumam nav jābūt garam un noteikti būs iespēja atrast pārrunājamās tēmas gan ar pirmklasnieku, gan lielāku bērnu. Īpaši patīkamas sarunas būs kafejnīcā pie tējas tases un saldējuma. 

 

Reklāma
Reklāma

Sējas dienas
Ļoti daudziem bērniem ir vecmāmiņas, kuras lolo un mīļo ne tikai siltumnīcu, bet arī nelielu sakņaugu dārziņu. Un, protams, vislabāk, ja dēstus saimniece audzē pati. Ja skolēnu brīvlaiku bērni pavada kopā ar vecvecākiem, mazbērni noteikti var doties palīgā. Vasarā pašiem būs prieks, redzot, kā no mazajām sēkliņām izauguši vareni un ražīgi gurķi, tomāti, ķirbji un krāšņas puķes. Ja vecmāmiņai ir viedtelefos, varat lūgt, lai bērns viņai palīdz atrast un uzinstalēt lietotnes, kas palīdzēs augkopībā. Viena no tām var būt lietotne “Iplanfile Pro”, kas ir datu bāze, kurā apkopotas dekoratīvo augu fotogrāfijas (vairāk nekā 3800 sugu un 6000 šķirņu), kas papildinātas ar informāciju par visbiežāk sastopamajiem kaitēkļiem un slimībām, kā arī to apkarošanas metodēm. Savukārt “Gardroid” Android telefonu lietotājiem ir vizuāli pievilcīga un ērti lietojama lietotne, kas apvieno informāciju par dažādu augu šķirņu audzēšanas metodēm.

 

Receptes no vecmāmiņas pūra lādes
Apjaušot mūsu dažādību un pieredzes daudzveidību, ikviena ģimene var kļūt saliedētāka un stiprāka. Un, iespējams, brīnīsieties – arī caur virtuvi un ēdiena gatavošanu tas var notikt. Jūs varat lūgt, lai vecvecāki pārdomā, kādus gardumus viņu vecāki gatavoja senākos laikos, kad veikalos un pagrabos nebija tādas produktu un preču daudzveidības. Pēc tam, kad tas ir noskaidrots, varat mēģināt to pagatavot!

 

Ģimenes fotoalbums
Kamēr bērni pavada laiku kopā ar vecvecākiem, varat mudināt izskatīt plauktus un atvilktnes, lai visas fotogrāfijas savāktu vienuviet un sakārtotu. Iespējams, daudzām bildēm nebūs norādīts fotografēšanas gads un tajā redzamie cilvēki. Vecvecāki kopā ar mazbērniem var veikt kopēju uzdevumu – šo informāciju fiksēt uz fotogrāfiju aizmugurēm. 
Un arī te mazbērni var nākt talkā ar zināšanām par modernajām tehnoloģijām, piemēram, par lietotni  Photomyne. To ir viegli instalēt viedierīcēs un ērti izmantot bilžu pārfotografēšanai, lai nodrošinātu to virtuālu saglabāšanu. Ja krājumos atrodat foto filmiņas, var izmantot lietotni "Helmut Film Scanner", kas ir viena no nedaudzajām, kas prot bez papildu ierīcēm attēlu no fotofilmiņas pārnest uz tālruni. Ar lietotni rīkoties ir pavisam vienkārši. Novietojiet uz taisnas virsmas attīstīto filmiņu. Atveriet tālrunī ielādēto lietotni un pavērsiet fotokameru pret filmiņu. Pacentieties iekadrēt to tā, lai vajadzīgais kadrs būtu tieši pa visu ekrānu. Tad nospiediet fotografēšanas ikonu, un attēls no filmiņas pārceļos uz tālruņa ekrānu. Programma nekavējoties piedāvās dažādas fotogrāfijas uzlabošanas iespējas. Piemēram, padarīt to gaišāku vai tumšāku. Piešķirt vairāk sarkano vai zilo krāsu, mainīt kontrastu un citādi uzlabot attēlu. Tas nebūs ideāls, taču arī ne pārlieku sliktāks kā 1970. vai 1980.gadu fotogrāfijas.
Lūdziet, lai bērni iemūžina ar vecvecākiem kopā pavadīto nedēļu. Pēc kāda laika būs ļoti, ļoti patīkami šīs bildes aplūkot un atcerēties piedzīvoto. 


Šaha vai dambretes čempionāts
Ļoti daudzi vectētiņi māk spēlēt gan šahu, gan dambreti. Un būtu jauki skolēnu brīvlaikā šo spēļu pamatus ierādīt ģimenes jaunākajiem locekļiem. Ja piemirsušies šaha spēles noteikumi, tos var lejupielādēt ŠEIT. Kad visi nedaudz noteikumus apguvuši, kopā varat rīkot brīnišķīgus un aizraujošus čempionātus ģimenes locekļu starpā!