Veidojas jauna ģimene. Izvēle starp mīļoto vīrieti un mammu

Kāda portāla Mammamuntetiem.lv lasītāja jautā, kā paskaidrot draugam, ka viņas mamma viņai joprojām ir ļoti svarīga. 

Kad top jauna ģimene, vai tajā ir vieta vecākiem?

FOTO: Shutterstock.com

Kad top jauna ģimene, vai tajā ir vieta vecākiem?

"Pirms trim mēnešiem piedzima puika. Pēc slimnīcas aizbraucu dažas dienas padzīvot pie mammas, lai varu aprast ar bērniņu. Ar draugu sākās strīdi un mēs izšķīrāmies. Nepagāja ilgs laiciņš, puisis neatkāpās un cīnījās par mani un par bērnu, lai mēs dzīvotu kopā. Sākām dzīvot kopā un izdomāju, ka vēlos satikt savus tuvos, tas ir savu otro ģimeni. Puisis to ļoti asi uztvēra. Atskanēja no viņa frāze, ka negrib mani ar bērnu dalīt ar manu mammu. Lika aizvest dzīvokļa atslēgas un savākt savas mantas. To izdarīju. Beigās tomēr izšķīrāmies. Iemesls bija tāds, ka viņš nevarēja pieņemt, ka braucu ciemos pie mammas. Nezinu, ko man iesākt. Gribas, lai bērniņam ir ģimene, bet mamma man arī ir svarīga. Gribu dzīvot ar viņu kopā."

 

Mūsu konsultante psiholoģe, geštaltterapeite Dana Lukševica šādi komentē situāciju:
 

Domāju, ka lēmums pēc dzemdībām aizbraukt pie mammas vairāk vai mazāk bija saistīts ar jūsu trauksmi kā tikt galā ar rūpēm par mazuli. Savukārt, pieņemu, ka vīrietis to uztvēra kā jūsu lēmumu pamest ģimenes ligzdiņu. Iespējams, ka draugs secināja, ka nespēj jums palīdzēt šajā situācijā. 


Protams, sieviete, kas tikko kļuvusi par mammu, savas mammas atbalsts ir ļoti. Bet šobrīd veidojas arī jūsu ģimenes modeli, kurā ir bērns, mamma un tētis. Šis ir laiks, kad vajadzētu vienam otru atbalstīt un iedrošināt tikt galā ar jaunajiem pienākumiem un bērniņa audzināšanu. Pārējie savukārt tikai palīdzēs, sniegs padomu brīžos, kad tas nepieciešams.

Reklāma
Reklāma


Paskaidrojiet vīrietim arī pozitīvos iegumumus - mamma var dalīties savā dzīves pieredzē un bērna audzināšanas jautājumos. Vienlaikus paskaidrojiet, ka mammai ir pavisam cita loma jūsu dzīvē, bet mīļotajam vīrietim - cita. Arī jaunajai māmiņai ir svarīgi apzināties, kas ir tas, kas tiem saņemts attiecībās ar mammu. Labi, ja par to var runāt ar draugu atklāti.  Savukārt vīrietim būtu jāizstāsta, kas tieši uztrauc viņu! Kāpēc viņam ir tik asas reakcijas un kāpēc tik radikāli soļi.  Arī viņam jāanalizē sava rīcība un jāizdara secinājumi.


Novēlu, lai viss pozitīvais, kas notiek Jūsu attiecībās, palīdz tās stiprināt!

Iesakam izlasīt arī rakstu "Vai grūtnieces kaprīzes ir neizbēgamas jeb grūtniecība kā pārbaudījums personības kvalitātei" , kurā profesore G. Ancāne skaidro, kāpēc jaunajai māmiņai ir jāspēj atdalīties no savas vecāku ģimenes.