Viņam 40, viņai - 24. Pa vidu alkohols un šķiršanās

Vēlējos pajautāt, kā vieglāk pārciest šķiršanos, jo vīrietis ir agresīvs un bieži lieto alkoholu, tāpēc bija vieglāk vienkārši izšķirties. Es mīlu to cilvēku, bet viņa slikto ieradumu pēc es vienkārši nedrīkstu vairāk traumēt bērnus. Mums ir iespaidīga atšķirība gados - man ir 24, bet viņam 40. Baidos no vientulības, mammamuntetim.lv savu sirds sāpi uzticējusi kāda sieviete. Situāciju komentē ģimeņu psiholoģiskā atbalsta centra "Līna" psiholoģe Līga Liepiņa. 


Psiholoģe:Līdzatkarīgas attiecībās nozīmē, ka Jūs emocionāli esat atkarīga no viņa un vairāk domājat par viņu kā sevi, iespējams, lielu daļu uzmanības paņem skandāli un visticamāk, tas viss novērš uzmanību no jūtām - ciešanām, ko viņš rada, kā arī realitāti, kas ir sāpīga un skaudra.

FOTO: Agnis Šmits

Psiholoģe:Līdzatkarīgas attiecībās nozīmē, ka Jūs emocionāli esat atkarīga no viņa un vairāk domājat par viņu kā sevi, iespējams, lielu daļu uzmanības paņem skandāli un visticamāk, tas viss novērš uzmanību no jūtām - ciešanām, ko viņš rada, kā arī realitāti, kas ir sāpīga un skaudra.

Vieglāk bija izšķirties

"Labdien. Vēlējos pajautāt, kā vieglāk pārciest šķiršanos. Vīrietis ir agresīvs un bieži lieto alkoholu, tāpēc bija vieglāk vienkārši izšķirties. Bet man tā sāp redzēt viņu katru dienu un audzināt viņa divus bērnus! 

 

Atceroties viņu, pat sirds citreiz sāk sāpēt un galva griezties. Es mīlu to cilvēku, bet viņa slikto ieradumu pēc es vienkārši nedrīkstu vairs traumēt bērnus. 

 

Mums ir iespaidīga gadu atšķirība – man 24, bet viņam 40, tāpēc viņš domā, ka tajā, ka vīrs dzer un pa naktīm ārdās, nav nekā prettiesīga.

Viņš visu laiku saka: nevienam nebūsi vajadzīga ar 2 bērniem, tu esi neglīta un resna.

Viņš pat stāsta, cik labi viņam ir bijis pie citas. Kamēr es mājās audzinu bērnus viena, viņš pie citas audzina 3 svešus bērnus, sakot, ka viņi ir labāki nekā mūsu. 

 

Tāpēc es lūdzu padomu, kā ātrāk sākt dzīvot sev. Man ir sāpīgi, esmu noslēgusies un jau otro nedēļu neeju laukā no mājām, baidoties, ka satikšu viņu un nenoturēšos, saukšu atgriezties mājās. Es to nevēlos, taču ļoti baidos no vientulības."

 

Laiks uzdot sev jautājumus

“No rakstītā var saprast, ka Jūs jūtaties izmisusi un apjukusi, jo saprotat, ka negribat dzīvot pa vecam, bet ir bailes par nākotni un kā to veidot,” secina psiholoģe L. Liepiņa. "Šķirties vienmēr ir grūti un sāpīgi, jo kaut kas beidzas un katrās attiecībās ir bijis arī kaut kas skaists. Ir vajadzīgs laiks, lai pārdzīvotu šķiršanos, zaudējumu un saprastu, ko darīt tālāk un ko esat iemācījusies no iepriekšējā dzīves perioda.

Rodas jautājums, ko ir vērtas attiecības, kurās valda vardarbība? Kas Jums ir svarīgs šajās attiecībās? Ko Jūs tajās iegūstat un zaudējat? 

Reklāma
Reklāma

Izklausās, ka vīrietis ir destruktīvas un ar nopietnām atkarības problēmām, no kā ciešat Jūs un bērni. Viņš nespēj atzīt savas problēmas, Jūs neciena, pazemo un pārkāpj visas Jūsu robežas. 

 

No Jūsu rakstītā šķiet, ka Jūs esat līdzatkarīga, kas parasti ir raksturīgi tur, kur ir vardarbība. Līdzatkarīgas attiecībās nozīmē, ka Jūs emocionāli esat atkarīga no viņa un vairāk domājat par viņu kā par sevi. Iespējams, lielu daļu uzmanības paņem skandāli un, visticamāk, tas viss novērš uzmanību no jūtām – ciešanām, ko viņš rada, kā arī realitātes, kas ir sāpīga un skaudra. Tagad, kad viņš ir prom, Jūs saskaraties ar visu plašo emociju gammu, un tas var šķist neizturami. 

Ja esat viņu padzinusi, tad tas ir milzīgs solis, par kuru varat būt lepna, jo, protams, tas nav viegli. 

Jautājums, kā Jūs vēlaties dzīvot pēc dažiem gadiem? Kādā vidē, lai aug Jūsu bērni un ko lai viņi iemācās?"

 

Kā dzīvot tālāk?

“Dzīvojot vardarbīgās attiecības, tiek grauts sievietes pašvērtējums un ar laiku sieviete tiešām sāk domāt, ka ir tukša vieta un pie visa vainīga,” turpina speciāliste. "Tas, vai Jūs kādam būsiet vajadzīga un vai spēsiet izveidot jaunas attiecības, ir atkarīgs tikai no Jums pašas. Diez vai viņš ir spējīgs pareģot nākotni. 

Šobrīd Jums ir vairāk jādomā par to, kā varat parūpēties par sevi, atgūt spēkus un ticību tam, ka esat ko vērta un varat izvēlēties dzīvot citādāk.

Svarīgi, lai Jūs nepaliktu viena un uzdrošinātos prasīt un meklēt atbalstu, tuviniekos, draugos, kas to spēj sniegt. Jums nav ne no kā jābaidās un jākaunas, jo vīrieša uzvedība ir neadekvāta un nepieņemama. 

 

Ieteiktu meklēt arī palīdzību pie speciālista, kas varētu palīdzēt izprast apburto loku, kurā dzīvojat un palīdzētu sevī atrasta spēkus, lai Jūs dzīvotu tā, kā pati to vēlaties. Lietderīgi būtu arī izlasīt grāmatu "Sievietes, kas mīl par daudz". Lai Jums izdodas!".

Saistītie raksti