Astoņi seno laiku padomi, kā kopt mēbeles, griestus un sudrabu

Izmantojot mūsdienu ķīmiju, ir pavisam vienkārši tikt galā ar visbaisākajiem netīrumiem. Bet kā tīrību mājas lietās ieviesa senie latvieši? Lasi, brīnies, iedvesmojies un dalies pieredzē, kā tu tīri dažādas lietas un virsmas bez veikalā pērkamiem līdzekļiem!

Kā mells palicis sudrabs pucējams: smalki saberztu ģipsi būs iemaisīt etiķī, tad papriekš ar tiem biezumiem un pēc ar smalku krītu berzt pucējamās vietas.

FOTO: Marika Eglīte

Kā mells palicis sudrabs pucējams: smalki saberztu ģipsi būs iemaisīt etiķī, tad papriekš ar tiem biezumiem un pēc ar smalku krītu berzt pucējamās vietas.

Kā pulierētas mēbeles uzfrišināmas
Pulierētas lietas stāvēdamas paliek tumšākas un nespīd vairs tik spoži kā jaunas, tāpēc tās būs laiku pa laikam uzfrišināt. Vislabākais mēbeļu uzfrišināmais līdzeklis ir salds piens, kas patlaban no govs slaukts. Mēbeles būs papriekš ar mīkstu lupatu notīrīt no visiem putekļiem, tad villainu lupatiņu mērcēt saldā pienā un ar to mazgāt, un pēc ar sausu lupatiņu tik ilgi berzt, kamēr slapjums pazūd, un mēbeles sāk spoži spīdēt. Kad pulierētās mēbeles par daudz netīras, tad netīrumus ar petroleumu var labi nomazgāt.

Kā laķierētas lietas tīrījamas
Sajauc miltus ar kokeļļu un, mīkstu lupatiņu iekš tā maisījuma mērcēdams, berzē laķierētas lietas, kā bilžu rāmjus, galdus, skapjus, tad tām ne vien neskaidrumi noies, bet arī spīdums paliks spožāks, un tām apzeltītām vietām nekas nekaitēs.

Kā mells palicis sudrabs pucējams
Smalki saberztu ģipsi būs iemaisīt etiķī, tad papriekš ar tiem biezumiem un pēc ar smalku krītu berzt pucējamās vietas. Vēl labāki to var izdarīt, kad manganskābu sāli izkausē iekš ūdeņa, tad papriekš ar to kausējumu un pēc ar krītu noberž pucējamās sudraba lietas.

Kā galdnaži tīrījami
Dažas kukņas meitas nažus pucē uz ķieģeļa, akmeņa un iekš pelniem, bet caur to tie tiek izšvīkoti un pazaudē savu gludenu spožumu. Tāpēc galdnažus un gafeles būs pucēt ar smiltīm uz dēlīša, kas ir apsists ar mīkstu ādu, kurai gaļaspuse ir uz augšu.

Kā no pagraba slikts gaiss izdzenams
Pagrabā ieliek baļļiņu vai pusmucu, ielej iekš tās kaļķpienu, tas ir, ūdeni, iekš kā kaļķi izkausēti, un liek tam vaļā stāvēt. Kad uz kaļķpiena plēve sāk mesties, tad to būs apmaisīt, tad tas iesūks to ogļskābu gāzi, kas pagrabā uzturas.

Nokūpuši griesti
Kad istabas griesti nokūpuši, ar savu mellumu mājokli taisa nejauku, tad tos var noberzt baltus, kad kāpostlapas sakapā, slotu iekš tām mērcē un tad griestus berž un rīvē, līdz tie top balti.

Kā spilvenu spalvas un dūņas tīrījamas
Priekš mīkstas gulēšanas un gulētāju veselības ir ļoti derīgs, ka spilvenu spalvas, kas caur ilgu brūķēšanu ir kunkuļos sagulētas vai caur slimnieka guļu kādu miklumu pieņēmušas, tiek tīrītas. Tādu tīrīšanu var izdarīt, kad spalvas iekrata mucā, aplej ar ziepju ūdeni, labi izmaisa; tad pa riekužai ņemot, ūdeni izspiež, spalvas ieliek otrā traukā, pārlej ar siltu ūdeni, ar maisīšanu labi izskalo, atkal ūdeni izspiež un nu tās izžāvē saulītē vai siltā istabā.
Caur dedzināšanu tās jo labāki var iztīrīt. Spalvas būs iebērt skaidrā katlā, tad to ar mērenu ūdeni pamazām sakaitēt, pie kam  spalvas arvien jāmaisa, lai tās nepiedeg. Caur tādu kaitēšanu visi neskaidrumi iztvaiko un izput gaisā, spalvas uzpūšas un top tik lab kā jaunas.

Kā eļļas bildes tīrījamas
Par eļļas bildēm sauc tās, kas ar eļļas pervēm ir mālētas. Tādas bildes var mazgāt ar ūdeni, bez ka viņām kas skādētu. Turpretī bildes, kas ar ūdens pervēm mālētas, nepanes nekādu slapjumu. Eļļas bildes var tīrīt ar ūdeni, iekš kā vakarā zaļi, nokasīti kartupeļi ir iemērkti un siltumā visu nakti iekš tā mirkuši. Mazgāšanu var darīt ar mitru lupatu vai švammi.

 

Avots: "Zelta mājas grāmata jeb Zinātnības magazīne (1877. gads)". R.: Zvaigzne ABC

Reklāma
Reklāma