Salt vai maksāt!? Ir cita iespēja

Daudzi no mums vēl atceras vecvecāku mājas, kur māju siltumu nodrošināja lielas, smagnējas un siltas malkas krāsnis, un no namu skursteņiem pacēlās dūmu strūkliņas. Lielākajā daļā centra namu, savrupnamu un, protams, lauku māju tika kurinātas siltumakumulējošās malkas krāsnis, kas sildīja vairākas paaudzes.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Tomēr kā zināms – viss plūst, viss mainās. Mājīgo krāšņu vietā nāca tehniskais progress ar plašo apkures iekārtu izvēli. Daudzas no tām ir ļoti ērtas un ir padarījuši mūsu ikdienu krietni komfortablāku un cilvēka cienīgu. Tomēr kurš gan būtu domājis, ka pienākot 2012. gadam tas prasīs tik lielus ikmēneša izdevumus! Jā un vēl arī atkarība no enerģijas padeves pārrāvumiem pašos nepiemērotākajos brīžos (piemēram, kad laukā -20 grādi), nevienu neiepriecina.
Mēs esam kļuvuši ne tikai par pilsētas centrālapkures tīklu ķīlniekiem, kur kaut ko izmainīt ir praktiski neiespējami, bet arī daļā privātā sektora apkures rēķini atstāj neizpratnē. Un nav jau lielas izvēles – maksāt vai salt.
Tomēr, kā māca Skandināvu piemērs, alternatīvu var atrast vienmēr! Un tā ir atgriešanās pie uzticamajām un laika gaitā pārbaudītajām siltumu akumulējošajām krāsnīm. Tās taču var izmantot gan kā pamata apkuri, gan kā papildus apkures veidu.  

Gaiss saglabājas svaigs, un gaisā nevirpuļo pelnu daļiņas, tādējādi palīdz izvairīties no elpošanas problēmām tiem, kas sirgst ar dažādām alerģijām.

Pats svarīgākais krāsnī protams ir materiāls, no kura krāsns uzmūrēta. Kā parāda daudzie pētījumi, labākais materiāls, lai mūrētu siltumakumulējošas krāsnis ir dabīgs akmens ziepjakmens (zināms arī kā podakmens, jeb talk-hlorīds). Talkhlorīds iztur līdz pat 1600 grādu augstu temperatūru, – stāsta Oy "Tulikivi" direktors. Savukārt, granīts un marmors, piemēram, plaisā pat pie nelielas sakaršanas. Pēc siltumietilpības mūsu iegūtais akmens 2,5 reizes pārspēj māla ķieģeļu īpašības. Tādējādi mūsu krāsnis pie salīdzinoši nelieliem izmēriem spēj aizstāt gandrīz trīs reizes lielāku pierasto ķieģeļu krāsni. Pie tam, akmens krāsnis nesausina gaisu telpā. Gaiss saglabājas svaigs, un gaisā nevirpuļo pelnu daļiņas, tādējādi palīdz izvairīties no elpošanas problēmām tiem, kas sirgst ar dažādām alerģijām.


Kompānijas speciālisti nodarbojas ar situmakumulējošo krāšņu un kamīnu  modeļu izstrādi jau vairāk kā 30 gadus, kuru laikā ir izdarīti neskaitāmi izgudrojumi krāšņu un kamīnu izgatavošanā, no kuriem desmiti ir patentēti. Energoefektivitātes koeficients (KPD) "Tulikivi" krāsnīm sastāda 80- 85 %, kamēr klasiskajiem kamīniem tas svārstās ap 25%. Tik augsti rādītāji tiek sasniegti pateicoties kompānijas izstrādātajam divkāršās sadegšanas principam un dažādajām kurtuvju konstrukcijām, kas ļauj maksimāli efektīvi saņemt malkas degšanas siltumu, un tik pat efektīvi to saglabāt akmenī, lai tālāk izplatītu telpās daudzu stundu garumā.  

Mūsu krāsnis pie salīdzinoši nelieliem izmēriem spēj aizstāt gandrīz trīs reizes lielāku pierasto ķieģeļu krāsni. 

Bet tagad par svarīgāko – cik maksā tāda krāsns. Tā maksā salīdzinoši ne mazu summu – piemēram, krāsni 80 m2 apkurei var iegādāties par 3000 latiem, ieskaitot uzstādīšanu. Otrais, varbūt vēl svarīgākais, jautājums: cik mēs maksāsim par apkuri katru nākamo gadu? Un šī summa jau ļoti iepriecina – 150 – 200 Lati gadā (!), atkarībā no mājas siltumizolācijas. Tādējādi sanāk, ka izmaksas iegādājoties krāsni atmaksājas jau 2-4 gadu laikā, atkarībā no kurināšanas biežuma. Veicot aprēķinus tāpat jāņem vērā, ka ziepjakmens krāsnis ir praktiski mūžīgas, jo iztur bezgalīgi daudz sakaršanas/atdzišanas ciklus.

Reklāma
Reklāma


Ilgo darba gadu rezultātā kompānijas institūts ir izstrādājis dažnedažāda dizaina krāsnis, ievērojot modes un dizaina tendences, un ieviešot jaunas. Tomēr, jebkurā no modeļiem, kā galvenā no funkcijām ir saglabāta mājokļa apsilde, un spēja ilgi uzturēt siltumu, vismaz 24 stundas. Tam pakārtota vēlme caur plašām stikla durtiņām vērot uguns spēli drūmos ziemas vakaros, lutināt mīļotos ar gardām un veselīgām maltītēm, kas pagatavotas krāsnīs ar cepeškrāsnīm, vai uzcept burvīgas brokastu pankūkas uz plīts virsmas.   
Nu tad kā: samierināties un maksāt par gāzi/elektrību/šķidro kurināmo, vai būt pašam savas mājas saimniekam un tērēt apkurei tieši tik, cik nepieciešams, bet ieekonomētos līdzekļus iztērēt ar jēgu un prieku?


Ja Jūs ir ieinteresējušas "Tulikivi" krāsnis, tad esam Jūsu rīcībā jebkurā gadalaikā, jo krāsni var uzstādīt tikpat labi arī ziemā un pavasarī. Profesionālu konsultāciju un individuālu pieeju mēs garantējam. Sāciet ekonomēt jau šodien!

www.tulikivi.lv
Pulkveža Brieža 43
67381149, 29507325