Putekļusūcējs no Latvijas pludmalē savāktiem plastmasas atkritumiem. Foto

Zviedrijā tapis īpašs putekļusūcējs, kura korpuss ir radīts no Latvijas, Polijas un Zviedrijas pludmalēs savāktajiem plastmasas atkritumiem. Latvijas pusē plastmasas vākšanu organizēja Electrolux Latvia sadarbībā ar vides organizāciju Projekts Pēdas, vācot atkritumus Ragaciema – Klapkalnciema pludmalē.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

„Putekļusūcēja korpusā var atrast gan sarkano jūras zirdziņu, gan čības elementu, gan Krēslas krūzes fragmentus, bet visam pa vidu pretī draudzīgi raugās — Mangaļu pudeles vāciņš. Tās visas ir lietas, ko atradām talkas laikā tepat Ragaciema — Klapkalnciema pludmalē! Baltijas plastmasas putekļusūcējs pēc izgatavošanas dosies pasaules tūrē un ceram pavisam drīz to ieraudzīt arī klātienē Latvijā,” stāsta Electrolux Latvia direktors Eduards Reneslācis.

No Latvijas nākušie plastmasas pudeļu korķīši, bērnu rotaļlietas, pludmales čība un kulta filmas Krēsla plastmasas glāzelietas, kas šobrīd piedzīvojušas otro dzīvi putekļusūcēja korpusā.

Reklāma
Reklāma

No Latvijas nākušie plastmasas pudeļu korķīši, bērnu rotaļlietas, pludmales čība un kulta filmas Krēsla plastmasas glāze — tā ir tikai daļa no izstādes Plastmasas karma eksponātiem, kas šobrīd piedzīvojuši otro dzīvi putekļusūcēja korpusā. Putekļusūcējs ir pilnībā funkcionējošs un radīts pēc Electrolux zaļākā putekļusūcēja UltraOne Green parauga.

Kopumā Electrolux radījis piecus putekļusūcēju konceptmodeļus, to korpusā izmantojot savākto plastmasu no Ziemeļu jūras, Indijas okeāna, Vidusjūras, Klusā okeāna un Baltijas jūras. Jau tagad industriālai pārstrādei vajadzīgā plastmasa, kas pieejama uz sauszemes, pietrūkst, bet zemeslodes ūdenstilpnēs peld milzu plastmasas atkritumu salas. Šī projekta ietvaros Electrolux grib izpētīt, kā izmantot arī ūdenī esošos plastmasas atkritumus elektropreču ražošanā. Tādēļ pēc visu piecu putekļusūcēju pasaules tūres, vienu no tiem pārdos izsolē, bet iegūto naudu ieguldīs pētījumos par to, kā turpmāk elektropreču ražošanā varētu izmantot to plastmasu, kas peld jūrās un okeānos, un kā optimizēt šo pārstrādes procesu.


Ziņu sagatavoja: Līga Ivanova, Projekts Pēdas