Istaba, kas aug līdz ar bērnu

Kā ekonomiski iekārtot istabu bērnam no zīdaiņa vecuma līdz pusaudža gadiem?

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Pirmā svarīgā mēbele – gultiņa
Kad bērniņš tikko piedzimis, pirmā mēbele, kas viņam vajadzīga, ir laba gultiņa. Kāda ir laba gultiņa?
* Pamatnes augstumam jābūt regulējamam vismaz trīs līmeņos. Kad bērniņš ir pavisam mazs, vecākiem būs ērtāk viņu aprūpēt – iecelt un izcelt –, ja mazais gulēs augstāk. Savukārt, kad bērniņš jau celsies kājās, attālumam no gultiņas augšējās malas līdz gultas pamatnes zemākajam līmenim jābūt 60 cm, lai mazulis nevar pārvelties malai un izkrist.
* Vajadzīga izturīga grīdiņa, piemēram, no bērza finiera vai bērza masīvkoka līstēm, jo bērza koksne ir elastīga. Tāda grīdiņa neielūzīs arī tad, ja mazais pa reizei arī palēkās.
* Atstarpēm starp redelītēm jābūt 4,7–6 cm, lai starp tām nevarētu iesprūst bērna rokas, kājas vai galva un mazais nesavainotos.
* Gultiņas malām un stūriem jābūt noapaļotiem.
* Iegādājoties gultiņu vai šūpulīti, ieteicams painteresēties, vai izvēlētā mēbele atbilst Eiropas Savienības drošības standartiem. Par to liecina uzlīmes uz mēbelēm.
* Ja dažas redelītes var izņemt, kad mazais jau pratīs staigāt, viņš pats varēs iekāpt gultiņā un izkāpt no tās, un pirmā gultiņa bērnam derēs līdz 2–3 gadu vecumam. Savukārt, ja noņemama viena sānu mala, gultiņu var izmantot arī ilgi pēc tam, kad bērns no tās jau izaudzis. To var pārvērst, piemēram, par sofu, kur sēž lelles un lāči un ieraušas arī mazais pats – paspēlēties vai palasīt.
Otra noderīga mēbele jaundzimušā istabai ir kumode ar pārtinamo virsmu. Pārtinamās virsmas labākā īpašība – tā cieši turas pie kumodes, kamēr ir vajadzīga, un ir viegli noņemama, kad vairs nav vajadzīga. Kumodi pērkot tad, kad bērns nav vairs gluži zīdainis, to var izvēlēties arī bez pārtinamās virsmas.

FOTO: Kolekcijas Calla mēbeles zīdaiņa istabai.


Istaba var augt līdz pusaudža gadiem
Sākumā nereti mazuļa gultiņu novieto vecāku guļamistabā, un arī gultiņas izskatu pieskaņo šai telpai. Taču drīz vien bērns tik un tā pārcelsies pats uz savu istabu. Tāpēc jau pirmo mēbeli var izvēlēties no kādas plašākas kolekcijas, ko piedāvā Latvijas ražotāji. Tad vēlāk būs viegli telpas iekārtu papildināt ar pieskaņotām pārējām mēbelēm – lielāku gultu, kumodi, skapjiem un skapīšiem, plauktiem un plauktiņiem, mazākiem un lielākiem galdiem, mantu kastēm un soliem. Lai gan arī mēbeļu dizains arvien mainās, tomēr tas nenotiek tik strauji kā tērpu un aksesuāru modē. Tāpēc pilnīgi iespējams, ka arī pēc desmit gadiem bērnistabai varēs nopirkt tās pašas kolekcijas datorgaldu, no kuras šodien izvēlēta zīdaiņa gultiņa.
Izvēlēties bērza vai priedes masīvkoka, vai MDF plāksnes mēbeles, ir vecāku gaumes jautājums. Priede ir "siltāks", bērzs – izturīgāks koks. Tā kā mazulim reizēm tīk gultas maliņu arī pagrauzt, uz bērza un MDF zobiņu atstātās pēdas būs mazāk redzamas. Var nopirkt arī gultiņu ar īpašām uzliekamām silikona apmalītēm, kas sargā no zobiņu nospiedumiem.
Dabīga koka mēbeles klātas ar laku vai beici, kam cauri spīd koka faktūra, saglabājot tā dabisko izskatu. Savukārt no MDF materiāla izgatavotās mēbeles ir krāsotas intensīvās, dzidrās, košās krāsās, kas ļoti iederas bērnistabā un bērniem arī patīk. Arī šā izturīgā un viegli kopjamā (arī tas nav mazsvarīgi telpā, kur dzīvo bērns!) pamatā ir speciālā iekārtā presēts koks.
Līmes, ar kurām tiek līmētas koka plātnes, nesatur toksiskas ķīmiskas vielas, bet krāsas un lakas, ar kurām tās krāsotas, izgatavotas uz ūdens bāzes. Tās nav kaitīgas bērna veselībai, un vecākiem nav jāraizējas, ka mazais varētu saindēties, pat ja pagrauzīs gultiņas malu.

Reklāma
Reklāma

 


FOTO: Vairākās bērnistabas mēbeļu kolekcijās ir gan zīdaiņu gultiņa, gan pusaudžu gulta. Šī kolekcija – Calla – īpaša ar to, ka plauktu var vai nu atstāt pilnīgi atvērtu, vai papildināt ar krāsainām kastēm. Plauktā tās būs kā savdabīgas atvilktnes un pasargās aci no haosa, kas nereti uzrodas bērnistabā. Kastes var nopirkt atsevišķi – visas vienādas vai katru citā krāsā. Atsevišķi var nopirkt arī uzlīmējamus dekorus – būs vieglāk atšķirt, ka, piemēram, kastē ar poniju glabājas zīmēšanas piederumi, bet kastē ar krokodilu – dinozauru kolekcija.


FOTO: Mīlīgas, ar roku gleznotas aitiņas rotā Pure Line kolekcijas bērnistabas mēbeles, kas ražotas no MDF materiāla. Bet uz citām, kas izgatavotas no priedes koka, mākslinieks var veidot zīmējumu arī saskaņā ar nākamā īpašnieka vēlmēm.

Labas mēbeles no laba koka bērniem un viņu vecākiem veikalā Čiekurs.
www.ciekurs.lv.