Iekārtojam stūrīti dārzā bērniem!

Dārzā visiem ģimenes locekļiem neatkarīgi no viņu vecuma jājūtas labi. Tāpēc dārzā jābūt vietai, kas apmierinātu katra ģimenes locekļa vajadzības. Viegli ir radīt atpūtas stūrīti, kas paredzēts pieaugušajiem, bet, lai dārzā varētu rotaļāties mazi bērni, jāpārliecinās, vai tam atradīsies relatīvi droša vieta. Viņiem nepieciešams skraidīt un veikt citas darbības. Ja ņemsiet vērā dažus pamatnoteikumus, dārzs būs droša vieta jūsu mazuļiem un viņu viesiem.

Foto no SIA BIKO-LAT arhīva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no SIA "BIKO-LAT" arhīva.

Vieta rotaļām
Rotaļlietas bērniem sagādā daudz prieka, tomēr gadās arī nejauši nokrist. Svarīgi, lai rotaļlietas būtu izturīgas, bet bērni nokrītot nesasistos. Vienmēr izvēlieties rotaļlietas, kuras ir drošas. Metāla rotaļlietas ir lētākas par koka rotaļlietām. Ja izvēlaties koka mantiņas, pārliecinieties, vai tās nav apstrādātas ar toksisku koksnes konservantu. Virsmām ir jābūt arī pilnīgi gludām, lai neiedurtos skabargas. Uzstādiet rotaļu elementus tā, lai tos varētu labi redzēt no mājas loga un jūs varētu paturēt bērnu redzeslokā, esot istabā. Novietojiet tos tālu no indīgiem vai dzeloņainiem augiem. Var iegādāties tādas rotaļlietas, kuras var sastiprināt kopā un kurām var pievienot aizvien jaunas un jaunas detaļas vai nomainīt tās, kad bērns izaugs lielāks un vēlas dažādot savu rotaļlietu.

Neizmantojiet celtniecības smiltis jo tās var būt pārāk asas vai kodīgas, kā arī var nosmērēt apģērbu. Izvēlieties jūrmalas smiltis vai arī īpaši rotaļām paredzētas smiltis.

Reklāma
Reklāma

Droša virsma
Svarīgi ir radīt rotaļu laukumam pēc iespējas drošu virsmu. Tai ir jābūt arī izturīgai, un sliktā laikā tai nevajadzētu kļūt pārāk dubļainai. Rotaļu laukumam piemērotas ir koku mizas (parasti mizas gabali ar noapaļotiem stūriem), kā arī no gumijas loksnēm pīts paklājs, kas ir nedaudz elastīgs un rada mīkstu virsmu kritienam. Abi šie materiāli ir noderīgi, lai gan tie sadārdzina rotaļu laukuma izveidi. Mizas ir ievērojami lētākas, un tās ir vieglāk iegādāties nekā gumijas paklāju, tomēr tās kalpo īsāku laiku. Var izmantot arī korķa flīzes vai gumijas skaidas, bet tie ir dārgāki materiāli. Vēl var izklāt mākslīgo kūdru, kas rada samērā mīkstu krišanas vietu. Tā ir elastīgāka un kalpo ilgāk nekā parastā kūdra, un to ir grūti saspiest pat slapjā laikā.

Smilšu kaste
Dārzā ierīkotā smilšu kastē bērns var rotaļāties. Neizmantojiet celtniecības smiltis jo tās var būt pārāk asas vai kodīgas, kā arī var nosmērēt apģērbu. Izvēlieties jūrmalas smiltis vai arī īpaši rotaļām paredzētas smiltis. Kad bērns nerotaļājas, pārklājiet smilšu kasti ar vāku, lai smiltis nebojātu ūdens vai tajās nenāktu nokārtoties suņi vai kaķi. Svarīgi ir atrast vietu, kur vajadzētu sēdēt un spēlēties mazi bērni. Vislabāk viņiem atvēlēt zālienu, tomēr lietainās dienās un rīta rasā nepieciešams plastikāta paklājiņš.

Norobežošana
Lielāki bērni grib, lai viņiem būtu rotaļu laukums, kur viņus nepārtraukti neaudzina pieaugušie. Ja dārzā ir pietiekami daudz vietas, vislabāk ir radīt norobežotu laukumu, kurā bērni var pabūt vieni. Zaļu aizsegu var radīt ar vīteņaugiem apaudzis režģis, kārklu dzīvžogs vai ar augiem apaudzēta sēta. Tai ir jābūt vietai kur pusaudži var patverties un vienlaikus būt svaigā gaisā bez pieaugušo un mazāko bērnu klātbūtnes. Šādu laukumu var iekārtot netālu no ieejas dārzā, kamēr bērni vēl ir samērā mazi, un atbilstoši bērnu vajadzībām pakāpeniski mainīt tā iekārtojumu.


Raksta publicēšanu atbalsta SIA BIKO-LAT, kas šobrīd ir viens no vadošajiem kokmateriālu eksportētājiem Latvijā, kas ražo žāvētus, ēvelētus kokmateriālus, apdares un terases materiālus, sētas, dārza mēbeles, bērnu laukumiņus, koka logus un durvis, kā arī koka paneļu mājas. SIA BIKO-LAT veic arī kokmateriālu un to izstrādājumu spiediena impregnēšanu, kas palielina kokmateriāla izturību un pretestību pret mitrumu, puvuma sēni un koka struktūras bojājumiem no kaitēkļiem.
• Jau daudzus gadus uzņēmums atbalsta jauniešu izglītību un attīstību, ziedojot līdzekļus Vītolu fondam, kas izsniedz stipendijas Latvijas augstskolu studentiem. No 2003. gada decembra SIA BIKO-LAT ir uzņēmusies atbildību par veselām trim stipendijām, kas tiek piešķirtas Valmieras rajona jauniešiem.
SIA BIKO-LAT regulāri atbalsta sporta kluba „Kocēni” florbola komandas, sekmējot inventāra iegādi, kā arī piedalīšanos dažādos turnīros. Dāmu konkurencē Kocēnu sporta kluba meitenes jau ir izcīnījušas 5 Latvijas čempionu titulus.
SIA BIKO-LAT ir sniedzis savu atbalstu arī Kocēnu novada, Kocēnu pagasta pamatskolai grāmatu un inventāra iegādē.

Produkciju skaties: www.bode.biko.lv

Avots: P. Grīnvuda. Ko un kā pareizi darīt dārzā. R.: Zvaigzne ABC, 2001.