Kurmis zālienā — kurš kuru?

Jautā Valdis no Kuldīgas: "Lūdzu kāds padalieties ar padomu, kā atbrīvoties no kurmja. Viņš mūsu mauriņu terorizē jau ilgāku laiku, esam slīcinājuši, likuši cauruli no izpūtēja, taču nekas nelīdz. Kāpēc kaimiņiem viņš nerok, bet mums tikai?" Atbild dārza ierīkošanas un iekopšanas uzņēmuma Galantus eksperti.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

God. Valdi, arī manā dārzā šopavasar bija ienācis kurmis un, tā kā esmu vairāk dabas draugs, kamēr viņš ņēmās pa dobēm un mazāknozīmīgām vietām, liku mierā, bet beigās viņš izlēma darboties arī zālienā. Tad arī mans mērs bija pilns...

Zālienu uzturēšana, kā zināms, nav vienkāršs darbiņš — sūnas, nezāles, suņu pleķi, sausums, sēnes, kaitēkļi un slimības — kādi tikai pārdzīvojumi mauriņam un tā kopējam nav jāpārcieš.

Taču, nekas tā nesarūgtinās kā uz augšu paceltas velēnas ejas, kas izvago mauriņu uz visām pusēm, ik pa gabaliņam beidzoties vai sākoties ar "glītu" zemes čupiņu... Tātad dārznieka rūpes novērtējis arī kurmis, apstaigājot Jūsu lolojumu. Kad pirmais šoks pārvarēts, jādomā kā no nelūgtā ciemiņa atbrīvoties. Visa tālākā rīcība atkarīga no tā, pie kāda cilvēku tipa Jūs piederat:

 1. Kā īsts dabas draugs Jūs samierināties, jo dzīva radība Jūsu dārzā ir prieks nevis traucēklis un zāliens nav tik svarīgs, lai traucētu kurmim. Ja šāds viedoklis sakrīt ar Jūsējo, tālāk lasīt nav vērts. Labā ziņa, ka varbūt kurmim pēc kāda laika apniks un viņš dosies prom. Rakumus vajadzētu nolīdzināt, piesēt jaunu sēklu un turpināt kopt zālienu kā līdz šim.

2. Jūs negribat darīt pāri nabaga dzīvnieciņam, taču lai viņš darbojas kur citur, nevis Jūsu zālienā, jo tas Jums ir pārāk tuvs. Šādā gadījumā Jums dārzkopības veikalos jāuzmeklē speciālas iekārtas, kas ar ultraskaņas palīdzību rada ievērojamu diskomfortu kurmjiem un tie, ļoti iespējams, pametīs Jūsu dārzu. Svarīgi, lai iekārtas ir uzstādītas pietiekamā skaitā, pareizos attālumos un lai tiek kontrolētas baterijas tajās, lai process ir nepārtraukts. Pēc vairāku Galantus klientu pieredzes, šis paņēmiens darbojas visnotaļ labi, vien mēdz beigties baterijas, vajag vairākus šādus raidītājus, tie mēdz ieaugt, pazust un aizmirsties, kā rezultātā pēc laika kurmis var atkal atgriezties. Jā, šādas iekārtas arī maksā. Un kurmis nav pazudis, tas tikai ir aizgājis pie kaimiņiem...

3. Jūs gribat tikt vaļā no kurmja pavisam un bez kādas žēlastības. Tālāk lasīt nevajadzētu tiem, kam jebkura dzīva radība ir dārga un neaizskarama...  Ir daudz dažādu kurmju nīdēšanas metožu — sēra sveces, auto izplūdes gāzu ielaišana alās, ūdens liešana utt u.c. Mēs ieteiktu vienkāršu un efektīvu metodi — kurmju lamatas. Tālākajos soļos, praktiski parādīsim drošu, praktiski bezmaksas un ļoti efektīvu metodi cīņai ar kurmjiem. Vienīgais, ko šī metode prasa — nedaudz pacietības.

Pēc uz augšu paceltām ejām vai zemes čupām varam konstatēt, ka kurmis ir klāt un darbojas

Svarīgi noteikti, kuras ejas kurmis lieto regulāri, lai izvēlētos tās, kurās ievietot lamatas. Ar papēdi iespiežam ejas vairākās vietās un, ja pēc dienas iespiedums atkal pacelts — skaidrs, ka kurmis šo eju lieto regulāri

Izvēlamies vietu, kurā ievietosim lamatas. Uzmanīgi paceļam velēnu virs ejas un atbrīvojam eju vismaz 20cm garumā, iztīram abus ejas galus

Uzstādām lamatas, tās var iegādāties praktiski visos dārzkopības preču veikalos! Lamatu princips ir spēcīga atspere, no kā tās izgatavotas. uzstādot lamatu, tiek uzvilkts mehānisms, to atbalstot pret mēlīti, kas būs kurmja ceļā tieši ejas vidū. Dartbības princips ir kurmja nospiešana.

Uzvilktās lamatas liekam ar plato galu ejā un izmantojam divas lamatas ar ieeju uz pretējām pusēm, lai sagaidītu kurmi no jebkuras puses. Ievietojam lamatas ejās, pārbaudām, vai tās ir kārtīgi ieliktas, blakus tām iespraužam kādu zīmi, lai lamatas nepazūd. Rūpīgi aizklājam/aizberam eju un atliek gaidīt.

Pēc 1-2 dienām uzmanīgi atveram eju, neieliekot pirkstus lamatās :) Ja ir veicies, nelūgtais zāliena bojātājs ir noķerts. Ja lamatas ir neaizsistas, pārbaudām vai eju kurmis lieto (aprakstīts sākumā) un ievietojam lamatas atkārtoti vai meklējam citu vietu. Ja lamatas ir aizsistas, mēģinām atkal. Pēc pieredzes, kurmis ir iekritis arī ar 4.reizi, taču ir dzirdēti gadījumi, ka vairākas reizes aizsitot, kurmis iemācās, ka šādai lietai jāiet ar līkumu, tāpēc kārtīga lamatas sagatavošana un ielikšana ejā ir ļoti svarīga!

Lai veicas!

Materiāls publicēts sadarbībā ar www.galantus.lv.

Reklāma
Reklāma