Vairāku bērnu (brāļu un māsu) adopcija. Ar ko jārēķinās?

Visilgāk rindā uz savu jauno ģimeni gaida vienas ģimenes bērni, jo adoptējot, brāļi un māsas nav šķirami. Un salīdzinoši maz ir tādu pāru, kas ir gatavi savā ģimenē uzņemt uzreiz vairāk par vienu bērnu. Par brāļu un māsu adopciju stāsta Ivita Krastiņa, Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta pārstāve.

Ja pēc pirmā iepazīšanās laika ar vienu bērniņu ir lieliska saskaņa, bet ar otru nē..?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja pēc pirmā iepazīšanās laika ar vienu bērniņu ir lieliska saskaņa, bet ar otru nē..?

 

Jautājums:

“Esam lasījuši, ka maz ir tādu, kas vēlas adoptēt vairākus bērnus - brāļus un māsas. Tāpēc esam apsvēruši domu par labu brāļu/māsu adoptēšanai. Taču arvien tādas kā bailes... a ja nu pēc pirmā iepazīšanās laika ar vienu bērniņu ir lieliska saskaņa, bet ar otru nē..? Kā tad tālāk rīkoties? Nevienam taču negribēsies nodarīt pāri:(.” 


Atbild Ivita Krastiņa, adopcijas jautājumu konsultante:

"Labdien! Pirmkārt, liels paldies, ka Jūs vismaz esiet domājuši un apsverat iespēju par vairāku bērnu adopciju. Es Jūs mazliet gribu nomierināt un teikt, ka Jums šobrīd vēl ir pietiekoši daudz laika pārdomām, lai apsvērtu iespēju uzņemt ģimenē vienu vai divus vienas ģimenes bērnus. Civillikuma 165.pants paredz, ka adoptējot brāļi un māsas nav šķirami. Bērnu interesēs pieļaujam brāļu un māsu šķiršana, ja kādam no viņiem ir neārstējama slimība vai ir šķēršļi, kas traucē brāļus un māsas adoptēt kopā. Tas nozīmē, ja nepastāv kāds būtisks apstāklis bērnu šķiršanai, bērni (brāļi/māsas) adoptējami kopā (emocionālās saites neveidošanās bērniem ar adoptētājiem nav iemesls bērnu šķiršanai). Kā būtisku lietu vēlētos uzsvērt, ka pieteikumā bāriņtiesai, ko iesniegsiet, ka vēlaties kļūt par adoptētājiem, uzreiz variet norādīt, ka vēlme uzņemt ģimenē ir vienu, divus vai vairākus bērnus (atbilstoši Jūsu vēlmēm). Bāriņtiesa veiks ģimenes izpēti, pēc kuras pieņems lēmumu par Jūsu atzīšanu par adoptētāju, kurā būs norādīts konkrēts bērnu skaits, vecums un dzimums, piemēram, bāriņtiesa Jūs var atzīt par piemērotiem adoptētāju statusam vienam vai diviem jebkura dzimuma bērniem vecumā no 0-4 gadiem. Tas nozīmē, ka Jūs varēsiet iepazīties ar informāciju par tādiem bērniem, kuri adoptējami vieni paši (bez brāļiem/māsām), kā arī diviem bērniem, kuri adoptējami kopā (brālis/māsa).

Skaties video padomu:

 

Ja Jūs iepazīstaties ar diviem bērniem un ar vienu neveidojas emocionālā saite, tad, tas nebūs iemesls bērnu šķiršanai. Šajā gadījumā Jums ļoti rūpīgi būs jādomā, vai Jūs esiet emocionāli gatavi pieņemt abus bērnus kā savus bioloģiskos bērnus, vai labāk tomēr atteikties no konkrēto bērnu adopcijas un gaidīt citu informāciju par adoptējamiem bērniem. Jāteic, ka jau esošie adoptētāji pēc savas pieredzes, ir teikuši, ka sajūt, sagaida „klikšķi”, kad zina – jā, tas ir manējais bērns. Un tas katrai ģimenei ir ļoti individuāli, kādam tas būs pirmais bērns, par kuru ģimene saņēmusi informāciju, kādam piektais, sestais utt.. Tāpat adoptētājiem nereti mainās domas par adoptējamo bērnu dzimumu, vecumu un skaitu tieši informācijas gaidīšanas laikā, kad piemēram, adoptētājs, saprot, ka nevajadzēja izvēlēties konkrēta dzimuma bērnu, bet dot iespēju sev iepazīties ar informāciju gan par adoptējamām meitenēm, gan zēniem. Tāpēc, ja vien potenciālie adoptētāji nav 100% pārliecināti, ka vēlēsies tikai un vienīgi meiteni, tad aicinātu nenoteikt striktus kritērijus adoptējamam bērnam (piemēram, meiteni līdz 1 gadam).

 

Reklāma
Reklāma

Visas bažas un raizes, kas saistītas ar adoptējamo bērnu vecumu, dzimumu, skaitu un citus jautājumus Jūs varēsiet pārrunāt ģimenes izpētes laikā gan ar bāriņtiesas speciālistiem, gan psihologa konsultācijās un tad jau ieviesīsies lielāka skaidrība tieši Jūsu sajūtās. Psihologs konsultācijas ir pieejamas arī topošajiem adoptētājiem: Kurzemes reģionā – Liepājā, Ventspilī, Kandavā Zemgales reģionā - Rīgā, Tukumā Latgales reģionā – Rēzeknē, Jēkabpilī Vidzemes reģionā – Valmierā, Madonā, Gulbenē Lai pieteiktos konsultācijām, interesentiem jāsazinās ar Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta speciālistiem, kuri savukārt nodrošinās, lai informāciju saņemtu psihologi personas dzīvesvietā vai tās tuvumā. Lai pieteiktos konsultācijām, lūdzu zvanīt: 67 359 154, 67 359 150, 67 359 149.

 

Kāds atbalsts pienākas ģimenei?

Jautājums:

“Sakiet, ja mūsu ģimene adoptē divus vai vairākus bērnus - brāļus un māsas -, vai ģimenei pienākas kāds īpašs atbalsts? piemēram, bērnudārzā iekārtošana bez rindas vai tml.?”


Atbild Ivita Krastiņa, adopcijas jautājumu konsultante:

"Labdien! Bērnu dārza pieejamība nebūs atkarīga no adoptēto bērnu skaita. Rīgas pašvaldības saistošajos noteikumos ir iestrādāta atruna, ka pirmsadopcijas aprūpē esošajiem bērniem un adoptētajiem bērniem, bērnu dārzs tiek nodrošināts bez rindas. Bērnu dārzu pieejamība ir atkarīga no attiecīgās pašvaldības. LM aicina adoptētājus, sniegt informāciju par nepieciešamo palīdzību bērnu dārza nodrošināšanā. Šādos gadījumos ministrija lūdz attiecīgo pašvaldību (raksta atbalsta vēstuli adoptētājiem) nodrošināt bērnu dārzu konkrētās adoptētāj ģimenes bērniem."

 

Savu jautājumu speciālistam vari uzdot sadaļā Jautā speciālistam!

 

Skaties video padomu par emocionālo sagatavošanos adopciju!