Bērnu universitātes pasniedzējs un karikatūrists stāsta, kā pareizi turēt zīmuli

Visas vasaras garumā Bērnu universitātes nodarbībās tapa brīnišķīgi mākslas darbi - bērni zīmēja karikatūras, apguva prasmes zīmēt ilūzijas, grafitī, komiksus un daudz ko citu. Mammamuntetiem.lv Bērnu universitātes Mākslas studiju pasniedzējs un karikatūrists Bruno Bahs sniedz vērtīgus padomus bērniem un viņu vecākiem par pareizu zīmuļa turēšanu plaukstā.

Pirmajā Mākslas studiju nodarbībā bērni mācījās uzzīmēt kaķi

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pirmajā Mākslas studiju nodarbībā bērni mācījās uzzīmēt kaķi

Gan rakstīšanai, gan zīmēšanai vienojošais moments ir – abi rakstāmrīki (plus, mīnus) formas ziņā ir līdzīgi. Arī leņķis, kādā instrumenti tiek turēti attiecībā pret papīru ir gandrīz identiski. Lai tos noturētu, nepieciešama plauksta, tās pirkstu spēks. Savukārt, lai ilgtermiņā kvalitatīvi veiktu šo zīmēšanas/rakstīšanas uzdevumu, jāzina, ka ir svarīgi KĀ tu savos pirkstos turi šo burvju nūjiņu, no kuras rodas dzeja, skices, apģērba dizains, pasakas un citas brīnišķīgas Tevis radītas brīnumlietas. Līdzīgi kā  mazdārziņam, kuram jāapvieno vairāki faktorus, lai garantētu izdevušos ražu rudenī, tā arī Tev jāsakrāj attiecīgās zināšanas un prasmes, lai piedzīvotu neticamus panākumus savā zīmuļ-pildspalv-darbā.

 

ZĪMUĻA TURĒŠANA

Ikdienā, strādājot ar bērniem, mācot tiem zīmēšanas pamatprasmes, sastopos ar kādu problēmu – rakstāmrīks, neatkarīgi, vai tas ir zīmulis vai pildspalva, plaukstas pirkstos bieži mēdz iegult nepareizi. Kopumā ar terminiem „pareizi/nepariezi” mākslā esiet ļoti uzmanīgi (rezervēti), jo,  cik personu, tik redzējumu kā labāk. Bet šoreiz atļaujos izdarīt izņēmumu, jo, manuprāt, šis ir būtisks tavas profesionalitātes un darba spēju kapacitātes celšanas „instruments”. Centīšos ar šo rakstu to pamatot.

Tātad. Mans aicinājums līdz sešiem, septiņiem gadiem vecākiem vajadzētu piefiksēt, kā bērns raksta, rēķina, zīmē… precīzāk –  kā pirkstos tur zīmulīti, pildspalvu…

Savās praktiskajās nodarbībās esmu pamanījis, ka dažiem bērniem labpatīkas zīmuli delnā turēt  šādi:

KO ŠĀDA RAKSTĀMRĪKA NOVIETOJUMS DELNĀ VAR IZRAISĪT?

1. Grūti novilkt viendabīgu (platumā vienādu, bez liekiem vilnīšiem, taustījumiem un sabiezinājumiem) līniju. Taisnas līnijas nepieciešamas konstrukcijas darbu veikšanā, interjera, eksterjera projektu radīšanā, arī štrihošanā (secīgu līniju ieklāšanā), sejas ēnošanā u.c.

2. Rada priekšlaicīgu īkšņa piespiedējmuskuļa nogurumu. (Zīmējot nogurst nevis visa plauksta, bet tieši šis muskulis. Skatīt attēlu zemāk)

3. Nepareiza rakstāmrīka turēšana delnā var novest pie īkšķa piespiedējmuskuļa krampjiem, kas var novest nākotnē pie darba spēju zuduma.

4. Ja bērns zīmējumu radot ātri nogurst, viņam pazūd motivācija turpināt pacietīgi pabeigt darbu.

5. Redzot nekvalitatīvās līnijas, laika gaitā pazudīs ticība arī savām spējām. Mazi bērni iesākumā nespēj analizēt savu darba kopējo veikumu, tā rezultātu, jo  šķietami viss sanāk. Bērnam augot, pieaug `savstarpējais salīdzināšanas mehānisms` – jaunā dvēsele vairāk pēta savu klasesbiedru veikumu, tādējādi neapzināti radot pats savu mērskalu ar „es varu tā pat kā apkārtējie, vai tomēr esmu sliktāks?!”. Ja tomēr sanāk `sliktāk` jeb darbs tomēr pašam šķiet neizdevies (kaut gan paškritika ir jātrenē, jāattīsta. Subjektīva destruktīva kritika pašam pret sevi, ieved dziļos kompleksos, no kuriem grūti tikt laukā), rodas stress, nervozitāte, pat psihošanas lēkmītes.

6. Motivācijas trūkums kvalitatīvi pabeigt darbu var novest nākotnē pie šīs īpašības pārneses uz citiem – ar mākslu nesaistītiem darbiem jau savā profesionālajā vidē (profesionālis – tu saņem atalgojumu par savu darbu).

PAR KVALITATĪVU ZĪMĒŠANU UN RAKSTĪŠANU

Turot rakstāmrīku, kas labi ieguļ plaukstā (attēls zemāk)- rādītājpirksts novērš sānu kustību (X ass), vidējais pirksts un īkšķis novērš kustību Y ass virzienā, pati plauksta – zīmulim/pildspalvai rada plecu – balstu, kas nodrošina stabilitāti) Jūs varēsiet daudz ilgāk zīmēt.

Reklāma
Reklāma

 

 

Mana pārbaudītā formula: rakstāmrīka pareizs novietojums delnā + regulārs zīmēšanas/rakstīšanas treniņš (minimums 1 x nedēļā) + atpūtas intervāls starp darba stundām = nodrošināts patīkams darba process, kvalitatīvs rezultāts un, kas ir ļoti svarīgi – ar katru reizi tu varēsi zīmēt ilgāk, vairāk, smalkāk! Vairosies tava produktivāte, kas gadījumā, ja saņem aldziņu par savu roku darbu, noteikti vairos arī tavus finansiālos ieguvumus.

 

PLAUKSTAS SPĒKS

 

Noteikti iesaku trenēt visu delnas muskulatūru, jo spēcīga delna ļauj ātri un kvalitatīvi noasināt zīmuli ar nazīti (asinot nazis un zīmulis jātur plaukstā ļoti stingri), vienlīdz labi strādāt ar dažāda izmēra zīmuļiem, pildspalvām, otām… arī apaļas formas, diametrā krietni lielākiem zīmuļiem.

1. Labs treniņš ir skrūvgriezis – reiz pa reizei aicinu ieskrūvēt kādā blīvā kokmateriālā (OSB, HDF u.c.) kādas 15 skrūves. Jutīsiet, cik patīkami piebriest delna. Arī bicepsa, pleca muskuļa apjoms neizpaliks. Ja paliek par vieglu, palieliniet skrūvju vītņu diametru.

2. Vai esiet dzirdējuši par „nervu bumbiņām”? Mīksts polimēra materiāls, kas brīdī, kad iemīcīts, strauju spēj atgūt sākotnējo apaļo formu. Šis ir labs spēļtrenažieris, ko var izmantot treniņam, ja mājās negribas „skrūvēties”.

3. Grūtāks, bet arī labs veids, kā trenēt delnas – malkas skaldīšana. Noturēt garo cirvi delnā – šis treniņš man pašam patīk. Maziem bērniem šis ir bīstami, tādēļ šis vingrinājums noteikti paredzēts tikai pieaugušajiem. Malkas skaldīšanu var aizstāt ar pievilkšanos pie stieņa, grīdas slaucīšanu ar slotu, lapu grābšanu… Arī kartupeļu maisu turēšana labi palīdz stiprināt delnu.

 

SECINĀJUMI

  • Mīļie vecāki, noteikti piefiksējiet, kā zīmulīti tur plaukstā jūsu bērns. Labojiet, sakiet viņam, tikai neesiet nevērīgi. Jau astoņu gadu vecumā šo paradumu ir teju neiespējami izlabot. Paši mēs, lielie, zinām, kā ir mainīt paraduma, piemēram, lietu atlikšanu uz pēdējo brīdi – izskaušanu no ikdienas! Neievērojot zīmuļ-pildspalvturēšanu, Jūs pieļaujat iespēju, ka nākotnē bērnam uzzīmēt zīmējumu – tas var būt ļoti nepatīkams pasākums
  • Noteikti trenējiet visu delnu, lai spētu zīmēt ilgi, nepiekūstot. Jo vairāk piekūst Jūsu plauksta, jo lielāka slodze Jūsu sirdij. Jo mazāk piekūstiet zīmējot, jo vieglāk organismam. Ja gaidāma ekstrēma slodze (trīs domraksti dienā, zīmēšana ielās, lielapjoma darbi utt.) rekomendēju pirms tam treniņus – regulārus zīmējumus, rakstu darbus pirms lielajām slodzēm.
  • Pareiza zīmuļa turēšana plaukstā – panākumu atslēga produktivitātei un kvalitātei.
  • Delnas masāža pēc darba procesa, palīdzēs asinsritei un skābekļa daudzumam atjaunoties vajadzīgajos apjomos. Masāžu sev ar otru roku vari veikt jebkurā laikā, atliek tikai mēģināt to ievērot. Plauksta, līdzīgi kā automašīnā motors, darbosies nevainojami.
  • Ja esi vēl amatieris un maksimālais laiks, ko patērē rakstīšanai/zīmēšanai dienā ir ap 40 minūtēm, uz tevi neattiecas praktiski nekādi darba „drošības likumi”. Tomēr, ja reiz vēlies būt savas nozares „profiņš”, kas darbu vēlas veikt nevis teicami, bet izcili, noteikti iesaku darba procesu organizēt ļoti atbildīgi.