Cik ilgi atslaukto krūts pienu drīkst uzglabāt ledusskapī nesaldējot un kā to sildīt?

Lai mamma tiktu brīvsolī larī tad, kad bērniņš pārtiek tikai no mammas piena, risinājums ir piena rezervju veidošana. To var uzglabāt arī ledusskapī nesaldējot. Cik ilgi un kā pēc tam to pareizi uzsildīt, stāsta IBCLC sertificēta zīdīšanas konsultante Sandra Lase.
Atceries, ka mātes piens var būt dažādās nokrāsās – tas var būt zilgans, zaļgans, dzeltenīgs...

FOTO: Shutterstock.com

Atceries, ka mātes piens var būt dažādās nokrāsās – tas var būt zilgans, zaļgans, dzeltenīgs...

Ledusskapī +4 grādu temperatūrā pienu var uzglabāt četras dienas (dažādos avotos minēts dažāds dienu skaits). 

 

To nevajadzētu likt ledusskapja durvīs, jo, bieži tās virinot, notiek temperatūras svārstības, kas pienu var nelabvēlīgi ietekmēt. 

 

Dažkārt ledusskapī uzglabātam pienam rodas īpatnēja smarža – dažas māmiņas to salīdzina ar ziepju aromātu. Šī smarža rodas, jo pienā sākas fermentācijas procesi. Ja ferments ir ļoti aktīvs, process sākas agrāk, bet tas nenozīmē, ka piens ir sabojājies. Parasti bērniem pret šādu pienu nav iebildumu, taču var būt izņēmumi. 

 

Padoms

Ja mamma novēro, ka fermentācijas process viņas pienā sākas ātri, tad pienu pēc atslaukšanas var uzsildīt līdz 60 grādu temperatūrai, atdzesēt un tad likt ledusskapī. Tas palīdzēs aizkavēt fermentācijas procesu, un īpatnējās smaržas vairs nebūs. 
 

Stāvot ledusskapī, piens mēdz noslāņoties – apakšā izveidojas tāds kā ūdens, bet virspusē krējums. Arī šādam pienam nav ne vainas, uzsildot tas atkal izskatīsies vienmērīgā krāsā. 

 

Jāpiemin, ka mātes piens var būt dažādās nokrāsās – tas var būt zilgans, zaļgans, dzeltenīgs, krāsa var mainīties atkarībā no tā, ko mamma ir lietojusi uzturā. 

Reklāma
Reklāma

 

Reizēm mammām šķiet, ka atslauktais piens ir ūdeņains, un secina, ka nav barojošs, bet tā nav. Sekrēcijas šūnas nekļūdīgi zina, kāds piens konkrētajam zīdainim ir nepieciešams.

Tāpat mātes pienu nevajadzētu salīdzināt ar govs pienu, tas vienmēr būs citādāks.

 

Kā pareizi sildīt?

Ja silda pienu, kas uzglabāts ledusskapī, vislabāk to darīt siltā ūdens peldē aptuveni 45 grādu temperatūrā. 

 

Ja nav ūdens termometra, grādus var noteikt šādi: ja ūdeni var pataustīt ar roku un tas nav pārāk karsts, tad temperatūra ir atbilstoša. 

Svarīgi pienu sildīt šādā, ne pārāk karstā ūdenī – lai tas nezaudētu savas labās īpašības. 

Saistītie raksti