Bažas par kaļķainu ūdeni Latvijas mājokļos. Vai tādu drīkst dot mazulim?

Latvijas Televīzijas raidījuma “Pārtikas revidents” skatītāja izklāstījusi problēmu, ar ko viņai nācies saskarties visos mājokļos, un tas ir kaļķains ūdens. Tējkanna esot jātīra ik pēc divām dienām. Savam mazulim maisījumu viņa gatavo, izmantojot vārītu ūdeni, taču jaunā māmiņa vēlējās uzzināt, vai šāds kaļķains ūdens nav bīstams ilgtermiņā.
Pētījumi, kas veikti Latvijā, norāda, ka ūdens cietība pie mums ir mērena, līdz ar to nekādu kaitējumu bērnu vai pieaugušo veselībai šāds ūdens nerada.

FOTO: Shutterstock.com

Pētījumi, kas veikti Latvijā, norāda, ka ūdens cietība pie mums ir mērena, līdz ar to nekādu kaitējumu bērnu vai pieaugušo veselībai šāds ūdens nerada.

 

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Olga Ļubina stāsta, ka vairākos pētījumos par ūdens cietību nav atklātas kādas blaknes vai komplikācijas, lietojot uzturā šādu ūdeni. “Ir ieteicams nedaudz mīkstināt šādu ūdeni, lai samazinātu noslogojumu gremošanas traktam, ja runājam par pārmērīgu kalcija un sāļu saturu ūdenī. Tomēr pētījumi, kas veikti Latvijā, norāda, ka ūdens cietība pie mums ir mērena, līdz ar to nekādu kaitējumu bērnu vai pieaugušo veselībai šāds ūdens nerada”.

Uztura speciāliste vairāk akcentē potenciālo bakterioloģisko piesārņojumu, tāpēc, ja runā par bērnu barošanu, īpaši zīdaiņu, ir jāizslēdz jebkāda bakterioloģiskā piesārņojuma iespējamība, tāpēc ūdeni pirms lietošanas vajadzētu novārīt. Vēl varianti ir iegādāties speciāli bērniem paredzētu ūdeni ar samazinātu kalcija daudzumu, taču tikpat labi ūdeni var novārīt vai izmantot speciālus ūdens filtrus.

Reklāma
Reklāma


 «Pārtikas revidents» ir analītisks raidījums, kas pēta veikalu plauktos un tirgū pieejamās pārtikas izcelsmi, saturu un cenu atšķirību, katru nedēļu īpašu uzmanību veltot kādam produktam, produktu grupai vai produkta sastāvdaļai. Raidījums  LTV 1 ēterā tiek pārraidīts trešdienās plkst. 21.10.