Vai mazuļa drēbes var mazgāt kopā ar pārējo ģimenes locekļu drēbēm

Mazuļa ienākšana ģimenē nes daudz prieka, taču rada arī daudz neskaidru jautājumu. Piemēram, vai mazuļa drēbes var mazgāt kopā ar pārējo ģimenes locekļu drēbēm vai tomēr tas jādara atsevišķi? Atbild pediatre un alergoloģe Dace Kārkliņa.

Mazuļa drēbes jācenšas mazgāt ar hipoalerģiskiem veļas mazgāšanas līdzekļiem, vēlams, šķidrajiem.

FOTO: Pexels.com

Mazuļa drēbes jācenšas mazgāt ar hipoalerģiskiem veļas mazgāšanas līdzekļiem, vēlams, šķidrajiem.

Rakstu sērija "Rūpējoties par mazuļa ādu" tapusi sadarbībā ar zīmolu "Lovela".

Domājot par šo jautājumu, speciāliste ieteiktu atcerēties, ka mazulis ir tāds pats ģimenes loceklis kā pārējie un nav nepieciešamības viņu kā īpaši bez vajadzības atdalīt no ģimenes.

 

Mazgāt kopā, bet ar hipoalerģiskiem līdzekļiem

“Rekomendētu pēc iespējas izmantot visai ģimenei vienu, proti – saudzīgāku veļas mazgāšanas līdzekli, kas paredzēts mazuļiem, un mazgāt visas drēbes kopā. Tas mudinās arī vecākiem un ģimenes vecākajiem bērniem pāriet uz ādai maigākiem un saudzīgākiem veļas mazgāšanas līdzekļiem,” ierosina D. Kārkliņa. Viņa norāda – ja pieaugušo drēbes tiek mazgātas ar spēcīgākiem līdzekļiem, iespējams, tie var palikt veļas mašīnas sistēmā un pēc tam, lai arī nelielā koncentrācijā, tomēr nonākt arī uz mazuļa drēbēm, tās mazgājot. Tāpat, ja pieaugušie lietos spēcīgākus līdzekļus savu drēbju mazgāšanai, pēc tam, nēsājot šīs drēbes, ņemot mazuli rokās un esot kontaktā ar viņu, šo līdzekļu smarža un citi kairinātāji no līdzekļa tāpat var nonākt saskarsmē ar zīdaiņa ādu, bērns var tos ieelpot.

 

Izslēgt līdzekļus ar spēcīgu smaržu

Jāatceras, ka āda ir kā barjera un jo vairāk tiek izmantotas smaržvielas, kas ir līdzekļos, jo vairāk tas ādu kairinās un mazinās ādas aizsargfunkcijas spējas. Mazuļa drēbes jācenšas mazgāt ar hipoalerģiskiem veļas mazgāšanas līdzekļiem, vēlams, šķidrajiem. Maziem bērniem nav ieteicams lietot veļas smaržināšanas līdzekļus. 

 

Veļas mašīnā – īpašs režīms mazuļu drēbēm

Speciāliste iesaka mazuļa drēbju mazgāšanai, ja tās tiek mazgātas veļas mašīnā, izmantot speciālo mazuļu režīmu – ja tāds iekārtai ir pieejams. Šis režīms parasti nodrošina mazgāšanu augstākā temperatūrā un vairākkārtēju drēbju skalošanu. Ja kādu iemeslu dēļ ģimenes locekļu drēbes nav nepieciešams mazgāt tik augstā temperatūrā, tad mazuļa drēbes var mazgāt atsevišķi. Mazgājot bērna drēbes kopā ar citu ģimenes locekļu drēbēm, tām nevar notikt nekāds kaitējums no citos apģērbos esošajiem netīrumiem vai vielām. Izvēloties mazgāšanas režīmu, drēbes var šķirot pēc to audumu īpašībām, nevis pēc piederības.