Izdots Krūtsbarošanas medicīnas akadēmijas jaunais protokols par gulēšanu vienā gultā ar zīdaini

2020.gada sākumā Krūtsbarošanas medicīnas akadēmija publicēja protokolu par gulēšanu vienā gultā ar zīdaini, kurš tiek ēdināts ar krūti.

Gulēšana šādā stāvoklī pasargā bērnu no potenciāliem fizioloģiska stresa faktoriem, tādiem kā elpošanas ceļu noslēgšanās un pārkaršana, kā arī uztur  stabilu sirdsdarbības un elpošanas ritmu.

FOTO: Shutterstock.com

Gulēšana šādā stāvoklī pasargā bērnu no potenciāliem fizioloģiska stresa faktoriem, tādiem kā elpošanas ceļu noslēgšanās un pārkaršana, kā arī uztur stabilu sirdsdarbības un elpošanas ritmu.

Gulēšana kopā ar bērnu līdz pat šim laikam ir visai strīdīga tēma. Medicīniski norādījumi daudzās valstīs iesaka ierobežot gulēšanu kopā ar bērniem, jo tā varot palielināt bērnu pēkšņās nāves sindroma (BPNS) risku. Tomēr pasaulē vecāku gulēšana kopā ar mazuli ir visai izplatīta, jo būtiski atvieglo zīdīšanu naktīs un  daudzām ģimenēm liekas ļoti ērta. Lielākoties ar zīdaini vienā gultā guļ māmiņas, kas ēdina bērnu ar krūti. Daudzi pētījumi pierāda, ka gulēšana ar bērnu vienā gultā ne vien veicina piena veidošanos, bet arī nodrošina ilgāku zīdīšanas periodu – gan zīdīšanas laiku kopumā, gan ekskluzīvas zīdīšanas periodu. Faktiski gulēšana vienā gultā veicina visas ģimenes labāku naktsmiegu. Kad veselības aprūpes speciālisti vecākiem iesaka neņemt bērnu blakus gultā, lai neapdraudētu viņa dzīvību un veselību, tas rada  zināmu disonansi  un neuzticēšanos.
 

Lasi arī: 
Kā pasargāt bērniņu no pēkšņās nāves sindroma  
Vai tīšana autiņos var samazināt zīdaiņa pēkšņās nāves sindromu un nosmakšanas risku  


Zinātnieks un zīdīšanas veicinātājs Pīters Blērs ar kolēģiem pētījuši šo jautājumu, un svarīgākās atziņas ir publicētas portālā Zidit.lv. Jaunais protokols apliecina, ka gulēšana kopā ar bērnu, kurš tiek zīdīts, nav saistīta  ar bērna pēkšņās nāves sindromu, ja tiek novērsti visi pētījumā apstiprinātie riskantie apstākļi.

Pētījumā minētie apstākļi, kas gulēšanu kopā ar bērnu padara riskantu (riska pakāpes secībā):

  • zīdaiņa gulēšana blakus gulošam pieaugušajam uz dīvāna (18 reizes palielina BPNS risku, salīdzinot ar gulēšanu piemērotos apstākļos vecāku gultā!);
  • gulēšana blakus pieaugušajam, kurš ir alkohola vai narkotisko vielu ietekmē (bīstamais alkohola daudzums – ja iepriekšējās diennakts (24 h) laikā pieaugušais izdzēris vairāk kā 440 ml alus, vai 175 ml vīna, vai 50 ml degvīna);
  • gulēšana blakus pieaugušajam, kurš smēķē (apģērbs un priekšmeti, kuri ir piesūkušies ar dūmu smaku, faktiski ir pasīvā smēķēšana, un tā ir viens no nopietnākajiem BPNS riska faktoriem);
  • gulēšana uz vēdera;
  • zīdainis nekad nav ēdināts ar krūti;
  • gulēšana kopā ar pieaugušo, kurš ir aizmidzis, sēžot uz krēsla vai atpūtas krēslā;
  • bērna gulēšana starp mīkstiem gultas piederumiem (gultas apmalītēm, spilveniem, segām), tāpat arī zīdaiņa gulēšana zem segas vai uz pieaugušo spilvena);
  • neiznēsāts mazulis vai mazs bērna dzimšanas svars.
     

Visoptimālākais un drošākais bērna stāvoklis vecāku gultā ir tā sauktā “C pozīcija” jeb “sargājošais apskāviens”

 

Reklāma
Reklāma


BPNS riska samazināšanai protokols iesaka ievērot vēl dažus papildus drošības faktorus:

  • bērns guļ uz muguras;
  • bērna guļvieta atrodas pietiekami tālu no sienas un citām mēbelēm, lai novērstu bērna galvas vai ķermeņa iesprūšanu;
  • gultas virsma ir pietiekami cieta, bez bieziem pārklājiem un segām, kuros mazulis varētu sapīties un nosmakt;
  • zīdainis netiek atstāts viens pats vecāku gultā.
     

Visoptimālākais un drošākais (evolucionāli pamatots) bērna stāvoklis vecāku gultā ir tā sauktā “C pozīcija” jeb “sargājošais apskāviens”. Šī poza ir novērota visām māmiņām, kuras zīda bērniņus un guļ ar viņiem vienā gultā - māmiņas roka atrodas virs bērna galvas, sargājot to no nokļūšanas uz spilvena, bet māmiņas ceļgali ir saliekti zem bērna kājiņām, lai mazulis nenoslīdētu zemāk. Mazulis vai nu zīž, vai guļ uz muguras, uz stingra matrača, blakus mammas krūtij, lai vajadzības gadījumā to varētu ērti satvert. Gulēšana šādā stāvoklī pasargā bērnu no potenciāliem fizioloģiska stresa faktoriem, tādiem kā elpošanas ceļu noslēgšanās un pārkaršana, kā arī uztur  stabilu sirdsdarbības un elpošanas ritmu. Un, protams, tā atbalsta un veicina zīdīšanu!

Māmiņas, kuras savus mazuļus ēdina ar mākslīgo piena maisījumu, guļot kopā ar zīdaini parasti neieņem augstāk aprakstīto  ķermeņa pozīciju.

Ar materiālu angļu valodā var iepazīties šeit.