Pediatre un alergoloģe Dace Kārkliņa: Imūnsistēma sākas ar zarnu traktu

Par mātes piena nozīmi mazuļa imūnsistēmā stāsta pediatre un alergoloģe Dace Kārkliņa.

Sabalansēts un pilnvērtīgs uzturs zīdaiņa pirmajās 1000 dienās ir īpaši svarīgs faktors, ietekmējot imūnsistēmas, zarnu trakta un smadzeņu attīstību. Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sabalansēts un pilnvērtīgs uzturs zīdaiņa pirmajās 1000 dienās ir īpaši svarīgs faktors, ietekmējot imūnsistēmas, zarnu trakta un smadzeņu attīstību. Publicitātes foto.

Nenoliedzami mātes piens ir labākais uzturs mazulim, tas ir uzturvielu un bioaktīvo savienojumu avots ar ārkārtīgi sarežģītu un daudzveidīgu sastāvu. Dažādās vielas un savienojumi mātes piena sastāvā viena otru papildina, lai nodrošinātu visu nepieciešamo mazuļa augšanai un attīstībai (1). Vieni no šādiem savienojumiem ir mātes piena oligosaharīdi, kuriem ir būtiska loma veselīgas imūnsistēmas attīstībā, labvēlīgi iedarbojoties uz zarnu traktu. Kāpēc tieši zarnu traktā? Jo izrādās, ka zarnu traktā atrodamas 70–80% imūnšūnu (2).

 


Mātes piena oligosaharīdi ir trešā lielākā mātes piena sausnes sastāvdaļa aiz laktozes un lipīdiem, un katrs litrs mātes piena satur 12–15 g mātes piena oligosaharīdu. Katram mātes piena oligosaharīdam ir noteikta funkcija. Mātes pienā ir vairāk nekā 200 zināmo mātes piena oligosaharīdu struktūru, kuras viena otro papildina, lai, iedarbojoties uz mazuļa zarnu mikrofloru, varētu nodrošināt normālu imūnsistēmas darbību (3).

Daktere Dace KārkliņaLabvēlīga ietekme uz mazuļa attīstību mātes piena oligosaharīdiem ir neapšaubāma. Tiem ir prebiotiska iedarbība – izejot cauri gremošanas traktam, tie nonāk zarnu trakta apakšējā daļā nesagremotā veidā. Tur tie stimulē labvēlīgo baktēriju veidošanos un attīstību.
Mātes piena oligosaharīdi arī tiešā veidā ietekmē imūnšūnas.

 

Dr. Dace Kārkliņa.

Ir pierādīts, ka mātes piena oligosaharīdi iedarbojas uz imūnsistēmu - ietekmējot imūnšūnas, lai tās atbilstoši reaģētu uz svešām vielām.

Mātes piena oligosaharīdi bloķē infekcijas izplatīšanās ceļus, novēršot kaitīgu mikroorganismu iekļūšanu un vairošanos organismā.

Ir novērots, ka smadzeņu attīstību daļēji ietekmē zarnu mikroflora. Tieši tāpēc, līdzsvarojot zarnu mikrofloru, mātes piena oligosaharīdi veicina galvas smadzeņu normālu attīstību.

Tā kā lielākā daļa (70-80%) imūnšūnu atrodas zarnu traktā (4), būtiski ir saprast, ka vesela un sabalansēta zarnu mikroflora spēlē ne tikai svarīgu lomu kopējā zarnu trakta attīstībā (5), bet arī imūnsistēmas efektivitātē un tās darbībā (6). Sabalansēts un pilnvērtīgs uzturs zīdaiņa pirmajās 1000 dienās ir īpaši svarīgs faktors, ietekmējot
imūnsistēmas, zarnu trakta un smadzeņu attīstību.
Nutricia 40 gadus ir veikusi mātes piena un mazuļu vajadzību iedvesmotus pētījumus. To rezultātā ir izstrādāts patentēts, jaunās paaudzes Aptamil® 2 piena maisījums. Tas ir vienīgais maisījums ar Pronutra®-ADVANCE - patentēto sastāvdaļu kombināciju, kas satur 3’GL mātes piena oligosaharīdu (3’-galaktosillaktoze), kas iegūts unikālā izstrādes procesa rezultātā, kā arī GOS/FOS maisījumu.
Aptamil® 2 Pronutra®-ADVANCE nākamās paaudzes maisījums satur visas mazulim nepieciešamās uzturvielas. Aptamil 2 ir Nr. 1 zīmols, ko iesaka Latvijas ārsti*!
*Ārstu aptauja Latvijā, 2019, Nielsen, N = 101.

 

Svarīga informācija! Mātes piens ir vislabākais uzturs Jūsu zīdainim. Tajā ir visas nepieciešamās uzturvielas. Pirms uzsākt piena maisījuma lietošanu, konsultējieties ar savu ārstu.

aptaclubRaksts tapis sadarbībā ar Aptaclub.
Aptaclub darbojas saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas atziņām un ieteikumiem un dalās ar praktisku un noderīgu informāciju par zīdīšanu, bērnu uzturu un attīstību. Aptaclub vecāku tālruņa speciālistu komandā ir pieredzējuši speciālisti. Ja vēlaties bezmaksas konsultāciju par Jums interesējošiem tematiem saistībā ar piebarošanu vai piena maisījumiem, zvaniet pa tālruni 80200908, rakstiet e-pastu uz info@aptaclub.lv  vai
sazinieties ar mums sociālajos tīklos
(FB vai IG). Kā arī, uzziniet padziļinātāku informāciju par Jums interesējošiem tematiem:
www.aptaclub.lv

Atsauces uz pētījumiem:
1) Crawford MA, Costeloe K., Ghebremeskel K, Phylactos A, Skirvin L, Stacey F. Are deficits of arachidonic and docosahexaenoic acids responsible for the
neural and vascular complications of preterm babies? Am J Clin Nutr. 1997;66 (suppl):1032S-41S & Boehm G., Stahl B. Oligosaccharides from milk. J Nutr.
2007:847S-9S
2) Furness J., Kunze W., Clerc N, Nutrient tasting and signaling mechanisms in the gut. ||. The intestine as a sensory organ: neural, endocrine and immune
responses. Am J Physio. 1999:G922-8
3) Stahl B., Thurl S., Zeng J, Karas M., Hillenkamp F, Steup M, et al. Oligosaccharides from human milk as revealed by matrix-assisted laser
desorption/ionization mass spectrometry. Anal Biochem. 1994:218-26 & Thurl S., Munzert M, Boehm G Matthews C, Stahl B. Systematic review of the
concentrations of oligosaccharides in human milk. Nutr Rev. 2017;75 (11):920-33
4) Furness J., Kunze W., Clerc N, Nutrient tasting and signaling mechanisms in the gut. ||. The intestine as a sensory organ: neural, endocrine and immune
responses. Am J Physio. 1999:G922-8
5) Houhteling P., Walker W. Why is initial bacterial colonization of the intestine important to infants’ and childrens’ health? J Pediatr Gastroenterol Nutr.
2015:294-307
6) Belkaid Y, Harrison O. Homeostatic Immunity and the Microbiota. Immunity. 2017:562-76