Ko likt līdzi dzemdību somā

Dzemdību somas salikšana ir kā zīme, ka mazajam pasaulē jānāk jau pavisam drīz. Šim darbiņam būtu jābūt izdarītam līdz 37. grūtniecības nedēļai, jo tas ir laiks, kad dzemdības var sākties kuru katru dienu. 
 

 Starp citu, dzemdību somu jāsaliek arī, ja plānojat mājdzemdības – ir svarīgi, lai viss šim lielajam ģimenes notikumam nepieciešamais ir salikts vienuviet.

FOTO: Shutterstock.com

Starp citu, dzemdību somu jāsaliek arī, ja plānojat mājdzemdības – ir svarīgi, lai viss šim lielajam ģimenes notikumam nepieciešamais ir salikts vienuviet.

Pēc 37.grūtniecības nedēļas ir ieteicams šo somu vadāt sev līdzi – vienalga, vai tā būtu dažu stundu ciemošanās vai nedēļas nogale laukos.

 

Gudro Sievu skola orgnanizē kursus "Mammas un tēta sagatavošana. Teorijas daļa", tuvākā nodarbība 25.februārī plkst. 18.00.  Gaidām mammas un tētus uz šo lekciju kopā! 

Lekciju vada -  Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas sertificēta vecmāte Baiba Trifanova.
Tēmas  - dzemdību somas sakārtošana gan bēbim, gan mammai un tētim, teorētiska dzemdību norise un kas ir dzemdību priekšvēstneši. 

Pieteikties var šeit.

 

Īpaši jāuzsver, ka šobrīd, dodoties uz jebkuru dzemdību nodaļu Latvijā, līdzi nav jāņem tā saucamais “dzemdību komplekts”. Vienreizējos paladziņus dzemdību laikā un jaundzimušajam pēc piedzimšanas nodrošina slimnīca. Lai topošais tētis varētu būt klāt dzemdībās, ne pirmsdzemdību kursi, ne zīmodziņš (speciāla atzīme) Mātes pasē vairs nav obligāti.

 

Arī lietu saraksts, kas jāliek somā, ir domātas pašas māmiņas un tēta ērtībai, un bērniņa vajadzībām. Ja pirms dzemdībām dodaties uz izvēlētās dzemdību vietas apskati, lūdziet, lai jums iedod konkrētās iestādes vēlamo somā liekamo lietu sarakstu. Šie saraksti nedaudz mēdz atšķirties. Starp citu, dzemdību somu jāsaliek arī, ja plānojat mājdzemdības – ir svarīgi, lai viss šim lielajam ģimenes notikumam nepieciešamais ir salikts vienuviet.

 

Vissvarīgākais, kas jāpaņem līdzi uz dzemdībām:

1. Personu apliecinošs dokuments – pase vai ID karte;

2. "Mātes pase" un citi ar grūtniecības norisi un veselības stāvokli saistīti dokumenti: asins grupas un Rh faktora izmeklējuma oriģināls, ultrasonoskopiju atbildes, konsultantu slēdzieni, papildus analīzes;

3. Apdrošināšanas polise, ja tāda ir.

 

Ērts apģērbs 

Dzemdību procesā – ērts kokvilnas apģērbs, pāris īso kokvilnas zeķīšu, halāts, ērti, viegli novelkami un uzvelkami istabas apavi.

Pēcdzemdību periodā – ērts, bērna barošanai piemērots apģērbs un krūšturi (vēlams kokvilnas), vienreizējas lietošanas vai kokvilnas apakšbiksītes (nebaidies paņemt vairākas), dušas čības. 

Reklāma
Reklāma

Tētim! Atceraties padomāt arī par to, kas būs mugurā tētim. Drēbēm jābūt ērtām, noteikti līdzi jābūt maiņas apaviem. Dzemdības var ilgt pat diennakti, tāpēc ērtībai un komfortam būs liela nozīme.

 

Apģērbs bērniņam

Domājot par mazulīti, līdzi jāņem telpām piemēroti 3 līdz 4 kokvilnas apģērba komplekti, 2 kokvilnas cepurītes, 2 pāri kokvilnas cimdiņu, 2 pāri siltu zeķīšu. Drēbītēm, arī jaunām, jābūt izmazgātām un izgludinātām. Ja zini, ka kādam būs iespēja vēlāk no mājām atvest biezākas drēbītes, ar kurām vest bērniņu mājās no slimnīcas, tad tās uzreiz var līdzi neņemt. Noteikti jāpadomā par laicīgi sagādātu autosēdeklīti!

 

Higiēnas piederumi mammai 

Noderēs personīgās higiēnas lietas – ziepes, mitrās salvetes, 2-3 dvieļi, zobu pasta un birste. Sarakstā jāiekļauj arī pēcdzemdību higiēniskās paketes – nebaidies paņemt līdzi vairākus iepakojumus – pirmajās dienās asiņošana var būt ļoti izteikta. Turklāt jutīsies ērtāk, zinot, ka ir rezerve, nevis domājot, kā papildināt krājumus.

 

Higiēnas piederumi jaundzimušajam

Ieliec somā bērnu ziepes, mitrās salvetes jaundzimušā kopšanai, 2 dvielīši – viens mazāks, otrs lielāks bērna ietīšanai, 4 līdz 5 kokvilnas vai vienreizējās lietošanas paladziņi (autiņi) un, protams, autiņbiksītes. Tās, līdzīgi kā pēcdzemdību higiēniskās paketes, labāk paņemt vairāk nekā par maz. Diez vai tev būs vajadzīgs satraukums, kā papildināt krājumus, saprotot, ka autiņbiksīšu apjoms strauji iet uz beigām – rēķinies, ka pirmajās dienās bērniņš var iztērēt pat desmit autiņbiksīšu. 

 

Ūdens un pārtikas produkti 

Uz dzemdību iestādi ieteicams paņemt līdzi ne mazāk kā 2 litrus negāzēta ūdens. Labāk, ja tas būs neliela tilpuma pudelēs. Tā kā dzemdību laikā nav aizliegts ēst,  paņem līdzi nelielu daudzumu ēdiena noslēgtā iepakojumā. Ņem līdzi lietas, kas garšo – jogurtu, augļus, šokolādi. Noteikti ieplāno porciju topošajam tētim, arī viņš būs izsalcis!

 

 

Personīgās mantas iesaka ievietot aizveramā, viegli pārvietojamā somā, piemēram, aizslēdzamā ceļojumu somā uz riteņiem. Vērtslietas – auskarus, rokassprādzes, ķēdītes vislabāk atstāt mājās.