Piena krīze un sastrēgums. Kā to pārdzīvot bez komplikācijām

Straujš piena daudzuma pieaugums trešajā ceturtajā pēcdzemdību dienā ir iemesls asinsvadu pietūkumam un krūts audu tūskai, tautā to mēdz saukt par piena krīzi. Neuztraucies - jau pēc pāris dienām tas būs aiz muguras!

Piena krīzes laikā ļoti svarīgi ļaut bērnam ēst, cik viņš grib, neskatoties pulkstenī.

FOTO: Shutterstock.com

Piena krīzes laikā ļoti svarīgi ļaut bērnam ēst, cik viņš grib, neskatoties pulkstenī.

Dažas mammas to sagaida vēl slimnīcā, citas - jau savās mājās. Šajā laikā tā saucamā mammas piena fabrika uzņem apgriezienu, un parasti bērns ar to nespēj tikt galā. Krūtīs veidojas piena sastrēgums, tās piebriest, kļūst karstas un sāpīgas. Ko darīt? „Tas ir normāli, ka gandrīz visas jaunās māmiņas šai laikā izskatās kā Pamela Andersone. Sajūtas mēdz būt ļoti nepatīkamas - sāpošas, karstas un piebriedušas krūtis, bet mammai jāatceras, ka tas ir normāli un pāris dienu laikā pāries,” mierina zīdīšanas speciāliste Dace Zavadska. „Piena krīzes laikā ļoti svarīgi ļaut bērnam ēst, cik viņš grib, neskatoties pulkstenī. Ja mazulis guļ ilgāk par trim stundām, vajadzētu modināt un likt pie krūts. Reizēm krūts ir tik liela un smaga, ka bērnam to grūti satvert, šādā gadījumā pirms krūts došanas bērnam dažas strūklas jāatslauc. Var būt arī tā, ka mamma nevar pienu noslaukt - iekšā ir, bet ārā nenāk, jo hormons oksitocīns to bloķē. Tad mammai jānomierinās un jāieiet siltā dušā, jo tekošs ūdens smaguma sajūtu var mazināt, var pielikt pie krūtīm siltu pudeli, burciņu, palīdz arī kāpostu lapas. Lai atvieglotu māmiņas pašsajūtu, tētis var palīdzēt, viegli pamasējot muguru.”

 

Padomi un ieteikumi
• Vispirms pārbaudi bērna pozīciju pie krūts un pārliecinies, ka viņš to satver pareizi.
• Neierobežo zīdīšanas biežumu un ilgumu (ja zīdīšanas reizes bijušas retas, zīdi mazuli pēc iespējas biežāk, kad vien viņš to vēlas).
• Ej dušā un turi krūtis siltā ūdens plūsmā.
• Ja dušā iet nevari, pieliec pie krūts siltu pudeli vai burciņu.
• Tūsku var mazināt svaiga kāposta lapa, kas pielikta pie krūts, vai speciālas termo uzlikas.
• Ja krūts ir tik pilna un piebriedusi, ka mazulim to grūti satvert, pirms barošanas nedaudz noslauc, lai krūts kļūtu mīkstāka.
• Ja piena pieplūdumu un sastrēgumu neizdodas mazināt tikai ar zīdīšanu, starp barošanas reizēm pienu noslauc, līdz sastrēgums likvidējas.

Reklāma
Reklāma

 

Konsultēja Dace Zavadska, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas un Premium Medical pediatre un sertificēta zīdīšanas speciāliste